Αρχική Ειδικές εκδόσειςΘεματικά αφιερώματα Βιβή Ζαχάρη | Franchise Development της Domino’s | «Οι επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να ζουν με τους aggregators»

Βιβή Ζαχάρη | Franchise Development της Domino’s | «Οι επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να ζουν με τους aggregators»

σύνταξη thodoris
0 σχόλια

Οι προκλήσεις που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά ήταν έντονες και η αναπροσαρμογή σε νέες τάσεις και δεδομένα ήταν και είναι απαραίτητες σε όλους τους κλάδους επιχειρήσεων.

«Θεωρούμε πως ο καλύτερος  ο τρόπος ανάπτυξης ενός συστήματος Franchise σε μία περιοχή, θα πρέπει να στηρίζεται στις πληροφορίες που λαμβάνει από το συνεργάτη του (δικαιοδόχο), όπου μετά από συνεχή ανταλλαγή απόψεων να  καταφέρνει το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι παράλληλα οι δικαιοδόχοι πρέπει να  έχουν μια πολύ στενή επαφή με τους πελάτες τους και να είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίσουν τις νέες τάσεις», αναφέρει η Βιβή Ζαχάρη, Franchise Development της Domino’s και συμπληρώνει: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτες και ευπροσάρμοστες, να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στις γρήγορες αλλαγές και τάσεις της αγοράς κάτι το οποίο μας οδηγεί η αγορά συνεχώς και εφαρμόζουμε».

H κύρια τάση των καταναλωτών ήταν να  στραφούν  στις ηλεκτρονικές αγορές για την ικανοποίηση των αγοραστικών τους αναγκών, κάτι για το οποίο έχει πλέον μεγαλύτερη ισχύ και για το δίκτυο μας.  

Κυρία Ζαχάρη, ποιες είναι οι κύριες τάσεις σε επίπεδο αλλαγών συμπεριφοράς καταναλωτή που εντοπίζετε στην αγορά που απευθύνεται το δίκτυό σας;

Η πανδημία του Covid-19 εξελίχθηκε σε ένα, άνευ προηγουμένου, παγκοσμίου επιπέδου υγειονομικό φαινόμενο και επιτάχυνε τις υπάρχουσες τάσεις στην υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου από σημαντική μερίδα των καταναλωτών. Οι κυβερνήσεις όλων των κρατών στην προσπάθεια τους για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, επέβαλαν καραντίνα και περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών. Έτσι, η κύρια τάση των καταναλωτών ήταν να  στραφούν  στις ηλεκτρονικές αγορές για την ικανοποίηση των αγοραστικών τους αναγκών, κάτι για το οποίο έχει πλέον μεγαλύτερη ισχύ και για το δίκτυο μας.  

Σαν ένα μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι τη φετινή χειμερινή περίοδο για τον κλάδο της εστίασης. Παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση, οι διαρκείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες δημιουργούν προκλήσεις για τους επιχειρηματίες και στην εστίαση. Ποιες παρεμβάσεις και εργαλεία μπορούν να αξιοποιήσουν τα συστήματα franchise στον χώρο της εστίασης έτσι ώστε να διασφαλίσουν την κερδοφορία των franchisees και να ενισχύσουν την συσπείρωση του δικτύου τους

Η συστηματική επικοινωνία, με οργανωμένο και δομημένο τρόπο  και  κυρίως διαφάνεια  είναι ζωτικής σημασίας για κάθε δίκτυο ασχέτως μεγέθους. Οι franchisors δεν αρκεί να διαβεβαιώνουν, αλλά πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά στους franchisees ότι βρίσκονται δίπλα τους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η εταιρεία μας δημιουργεί συνεχώς μηχανισμούς και διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η συσπείρωση του δικτύου μας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει καταγεγραμμένη δυσκολία στην εύρεση ικανού ανθρώπινου δυναμικού. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα δίκτυα franchise στον κλάδο της εστίασης?

 Η έλλειψη προσωπικού διαπερνά το σύνολο  όλων των κλάδων, δεν αφορά μόνο τον χώρο της εστίασης. Ανάλογα τον κλάδο και την επιχείρηση, υπάρχουν άλλες, μοναδικές λύσεις. Όλες οι επιχειρήσεις,  και ακόμα περισσότερα αυτές στον χώρο της εστίασης, πρέπει να επανεξετάσουν τα συστήματα αμοιβών του ανθρωπίνου δυναμικού τους, να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν νέα συστήματα επιβράβευσης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, να βελτιώσουν το εργασιακό κλίμα, και κυρίως να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, έτσι ώστε να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων και της επιχείρησης ως σύνολο, επανασχεδιάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο, έτσι ώστε να καταστούν ξανά αποδοτικές σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Σημαντικός μοχλός αύξησης της ενεργής ζήτησης ή αναδιανομής μεριδίων αποτελεί η αγορά που δημιουργούν οι online aggregators. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι τα συστήματα franchise μπορούν να διεκδικήσουν μερίδια στην αγορά αυτή; Ποιες είναι ενέργειες ή βέλτιστες πρακτικές που εντοπίζετε στον τομέα αυτό;

Ο ρόλος των aggregators  γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Εξελίσσονται διαρκώς, και δημιουργούν νέες ανάγκες. Διεισδύουν σε νέες αγορές προσφέροντας μία νέα αγοραστική εμπειρία, περιβάλλον, συνδιαλέγονται με τις επιχειρήσεις,. Οι επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να ζουν με τους aggregators. Είναι μέρος της εξίσωσης, κομβικό στοιχείο της αυριανής ημέρας στον χώρο της εστίασης κι όχι μόνο

Είναι προφανές ότι απαιτείται από τις επιχειρήσεις εστίασης μία διαφορετική στρατηγική μάρκετινγκ προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, δίνοντας βάρος στον κάθε πελάτη ξεχωριστά και στην τοπική αγορά που δραστηριοποιούνται. Απαιτείται επανασχεδιασμός συνολικά της αγοραστικής εμπειρίας, του ταξιδιού του πελάτη και προφανώς, διαφορετικοί τύποι καταστημάτων, ταχύτητα και ευελιξία στην ανάπτυξη με μια πιο ολιστική θεώρηση, έτσι ώστε να μπορεί να απαντηθεί αποτελεσματικά η ζήτηση του κάθε καταναλωτή από πολλαπλά κανάλια εξυπηρέτησης. Η εξίσωση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνουμε το πώς μεταβάλλονται και οι aggregators, προσφέροντας όλο και περισσότερες λύσεις στον καταναλωτή, οικοδομώντας έναν διαφορετικό λόγο πιστότητας, πέραν από το προϊόν, πέραν από το brand. Αυτό, ουσιαστικά οδηγεί σε έναν επανακαθορισμό συνολικά της ατζέντας στον χώρο της εστίασης.

dominos

Ποιες είναι κάποιες από τις δράσεις ή πρωτοβουλίες στις οποίες έχετε προβεί ως σύστημα franchise έτσι ώστε να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα του δικτύου σας στο τρέχον περιβάλλον;

Η πανδημία ενίσχυσε περαιτέρω την δυναμική των aggregators και το γεγονός αυτό δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Έτσι, καταφέραμε να προσαρμοστούμε άμεσα στα δεδομένα αυτά και το efood προστέθηκε στα κανάλια των παραγγελιών μας δίνοντας μία ακόμη επιλογή στους πελάτες μας. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στα δικά μας κανάλια και την τεχνολογία που μας έκαναν να ξεχωρίσουμε όλα αυτά τα χρόνια στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε διαρκή διαφημιστική παρουσία για το δίκτυό μας. Τέλος, το 2022 σηματοδοτήθηκε από το λανσάρισμα του Domino’s More, το πρόγραμμα ανταμοιβής των πελατών μας.  

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κύρια στοιχεία διαφοροποίησης και ελκυστικότητας της πρότασής franchise του δικτύου σας;

Μία από τις πιο κερδοφόρες και επιτυχημένες αλυσίδες franchise στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα είναι η Domino’s, η Νο1 αλυσίδα πίτσας στον κόσμο με ένα μέσο χρόνο για την επιστροφή της επένδυσης κάτω των 3 ετών. Το επιτυχημένο και αποδειγμένο επιχειρηματικό  μοντέλο franchising της Domino’s  pizza εξασφαλίζει μέσα από την πορεία των τελευταίων 62 ετών  τις  προδιαγραφές, την τεχνογνωσία ,την ισχυρή αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και τις  διαδικασίες που ακολουθεί για  την έγκαιρη και έγκυρη μεταφορά πληροφοριών σε σχέση με τις νέες τάσεις της αγοράς, προς τους δικαιοπάροχους έτσι ώστε με τη βοήθειά τους να είναι σε θέση (οι δικαιοπάροχοι) να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων.

Πώς διαμορφώνεται το προφίλ του ιδανικού franchisee για το δικό σας σύστημα franchise;

Η φιλοσοφία μας πίσω από την λειτουργία κάθε καταστήματος Domino’s αλλά και η πολιτική της εταιρεία μας τονίζει πως ο κάθε Franchisee πρέπει να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί προσωπικά με την λειτουργία του καταστήματος και αυτό είναι και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας .Τον πρώτο καιρό της λειτουργίας θα χρειαστεί να αφιερώσει αρκετές ώρες στην λειτουργία του καταστήματος , για να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πελατών του και της ομάδας του , όπου οι ώρες ενασχόλησης μπορούν να περιοριστούν με την ανάλογη απόκτηση εμπειρίας

Τι θα συμβουλεύατε έναν υποψήφιο franchisee κατά την επιλογή ενός δικτύου franchise εστίασης;

Κάθε αλυσίδα franchise έχεις τις δικές της προϋποθέσεις, κοινό, χαρακτηριστικά και εμπειρία στο franchising. Η Domino’s προσφέρει ένα από τα πιο ελκυστικά μοντέλα franchise στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η επιλογή ενός δικτύου   franchise είναι το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο όπου μέσα από αυτό  ο franchisee εφαρμόζει συγκεκριμένες διαδικασίες, δομές, συστήματα και concept (επιχειρηματική ιδέα) που έχει αναπτύξει ο franchisor και καλύπτει το σύνολο της επιχειρηματικής δράσης (οργάνωση, υποδομές, πωλήσεις, επικοινωνία, στελέχωση κ.ο.κ.).

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ