Αγορές της Βόρειας Ελλάδας

σύνταξη sotirisroot
0 σχόλια

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη αλλά και με ένα δίκτυο 16 περιφερειών, με ζώνες υψηλής εμπορικότητας και ισχυρές αγορές, η B. Eλλάδα αποτελεί εν γένει σημαντικό πεδίο επιχειρηματικότητας και δραστηριοποίησης στο χώρο του franchising. Παράλληλα, ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και μια δυναμική γενιά νέων επιχειρηματιών δημιουργούν ευνοϊκό πεδίο και θέτουν στέρεες βάσεις στην αγορά του franchising.

Μια αγορά που γίνεται πόλος έλξης για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί κατεξοχήν «γενέτειρα» πολλών νέων, καινοτόμων concept. Με αφετηρία την Β. Ελλάδα, ουκ ολίγες αλυσίδες έχουν ανανεώσει την αγορά και έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές προτάσεις, πολλές φορές και νέες κατηγορίες καταστημάτων. 
Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το τοπίο ούτε εδώ… Οι αλλαγές που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι παρόμοιες με αυτές στην υπόλοιπη χώρα. Συρρίκνωση εισοδήματος, αλλαγή καταναλωτικών προτύπων, συγκέντρωση αγοράς σε επίπεδο retail, εξειδικευμένα καταστήματα. Η διαφορά όμως εδώ έγκειται στην ένταση του ανταγωνισμού. Στις περιοχές της Β. Ελλάδος η κρίση εμφανίστηκε νωρίτερα και η δομή της αγοράς έχει αλλάξει ριζικά.

Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο που θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζει τις αγορές αυτές, είναι η γέννηση και άνθηση νέων ιδεών. Στη Β. Ελλάδα καταγράφεται υψηλός βαθμός επιχειρηματικότητας και κυρίως ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, χαρακτηριστικά που ευνοούν σημαντικά και δημιουργούν προνομιακό πεδίο για το franchising.
Αν και βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι μια περιοχή έχει ιδιαίτερο προνόμιο όσον αφορά το franchising, εντούτοις η γεωγραφική διασπορά της Β. Ελλάδας, η ύπαρξη δηλαδή αρκετών πόλεων με ισχυρές τοπικές αγορές και υψηλής εμπορικότητας ζώνες, καθώς και η πολυσυλλεκτικότητα της Θεσσαλονίκης, δημιουργούν μια οικονομική περιφέρεια όπου μπορούν να αναπτυχθούν δίκτυα με σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Αλλαγές -Προκλήσεις

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται στη Β. Ελλάδα και στο χώρο του realestate. Νέες εμπορικές ζώνες -ιδιαίτερα στο χώρο της εστίασης- επανακαθορίζουν το τοπίο, ενώ στο χώρο του retail η επιτάχυνση του ρυθμού συγκέντρωσης σε πολυκαταστήματα και οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες αναδιαμορφώνουν ταχύτατα την αγορά, απαξιώνοντας παραδοσιακές αγορές και καθιστώνταςταυτόχρονα ιδιαίτερα ακριβές όσες διατηρούν υψηλούς δείκτες επισκεψιμότητας. Σε αυτό το νέο τοπίο, η επιλογή του μοντέλου εξυπηρέτησης και κυρίως η διαχείριση των σχέσεων με τον πελάτη συναποτελούν το ισχυρό συστατικό των ανταγωνιστικών concept.

Επίσης, οι αλλαγές που έχουν παρουσιαστεί στην τουριστική αγορά δημιουργούν -ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς της Β. Ελλάδας και στους βασικούς οδικούς άξονες- σημαντικές προκλήσεις. Παραδοσιακά καταστήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν, δημιουργώντας ευκαιρίες  και χώρο σε νέα concept που προσφέρουν μοναδική «αφήγηση», «μύθο» και γενικά μια ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία.

Οι νέες τάσεις

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στις αγορές του βόρειου τμήματος της χώρας μας, η εστίαση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η ενίσχυση του τουρισμού θα εντείνει ακόμα περισσότερο την άνθηση στον τομέα αυτό, παρόλα αυτά όμως η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα χρόνια και ο χώρος των υπηρεσιών θα γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Υπηρεσίες όχι μόνο γύρω από τον τουρισμό αλλά και οι υπηρεσίες προς τη βιομηχανία και τον χώρο της υγείας. Επίσης, ένα χώρος που θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και στην Β. Ελλάδα είναι τα εξειδικευμένα καταστήματα στον χώρο του λιανεμπορίου, δηλαδή καταστήματα με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, που ταυτόχρονα παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες δημιουργώντας κοινότητες γύρω από αυτό.

Παράλληλα η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με το λιανεμπόριο δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες στο χώρο του franchising (εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλαντικών, παιχνιδιών κ.λπ.).
Επίσης, ένας χώρος σε ιδιαίτερη άνθηση, με πρωτοπόρο τη Β. Ελλάδα, είναι ο χώρος του entertainment. Οι αλλαγές των καταναλωτικών προτύπων δημιουργούν νέες ευκαιρίες στον χώρο της διαχείρισης ελεύθερου χρόνου. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα adventurerooms, τα οποία γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και μάλιστα με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργήσει σημαντικές αγορές. 
 
(Η συνέχεια στην έντυπη έκδοση)
 
THESSALONIKI.2

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ