Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Το ΕΒΕ Λευκωσίας ενθαρρύνει την επέκταση κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό μέσω του franchising

Το ΕΒΕ Λευκωσίας ενθαρρύνει την επέκταση κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό μέσω του franchising

σύνταξη magazine
0 σχόλια

Στόχος της Mediterranean Franchise Fair είναι να διευκολύνει την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων μεταξύ franchisors και franchisees, αλλά και να παρέχει επιστημονική και έγκυρη ενημέρωση για τον τομέα του franchising σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό, ή βρίσκονται ήδη στα πρώτα τους βήματα

Μέσα από την 1η Mediterranean Franchise Fair Λευκωσίας, εκθέτες, εταιρείες αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες πληροφορήθηκαν για επιτυχημένες πρακτικές στον τομέα του franchising, τις τάσεις της αγοράς, τις ευκαιρίες που προσφέρονται τόσο στην Κύπρο όσο και στις γειτονικές χώρες, αλλά και διεξήγαγαν επαγγελματικές συναντήσεις.

Ο κ. Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, δίνει μια αναλυτική συνέντευξη, αναφερόμενος στην απήχηση της Mediterranean Franchise Fair στην Κύπρο, τους κλάδους που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση και ανάπτυξη, αλλά και τα οφέλη ή και τους κινδύνους που θα πρέπει να προσέξει ένας μελλοντικός franchisee αν πρόκειται να επενδύσει σε ένα σύστημα franchise.

EBE.ANASTASIADHS

 

 

Η Κύπρος διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα και προσφέρει σημαντικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων 

 

Συνέντευξη με τον κ. Στέλιο Αναστασιάδη, Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας

 

 

 

 

 

 

 

Φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Mediterranean Franchise Fair στην Κύπρο. Ποιοι ήταν οι στόχοι του Επιμελητηρίου και τι σας ώθησε να πάρετε μια τέτοια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία;

Στόχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας ήταν να αναδείξει τη σημασία του franchising (δικαιόχρηση) ως επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα, που ακολουθεί μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες. Παρακολουθώντας λοιπόν αυτές τις τάσεις και επιθυμώντας να σταθεί αρωγός αυτής της νέας οικονομικής δραστηριότητας από την αρχή, το ΕΒΕ Λευκωσίας θεώρησε ως καθήκον του τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, η οποία είχε δύο βασικές επιδιώξεις: Πρώτον, να διευκολύνει την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων μεταξύ franchisors και δυνητικών franchisees, αλλά και να παρέχει επιστημονική και έγκυρη ενημέρωση για τον τομέα του franchising σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο ή σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν.

Ποια η ανταπόκριση του κοινού και ποια τα σχόλια των επισκεπτών;

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θετική. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την αρχή και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τον κόσμο και τα σχόλια που πήραμε για τη διοργάνωση ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Οπωσδήποτε, υπάρχει χώρος εξέλιξης και βελτίωσης καθώς είναι η πρώτη τέτοια έκθεση που διεξάγεται στο νησί, αλλά μέχρι στιγμής τα σχόλια που πήραμε ήταν εξαιρετικά. Διαπιστώθηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τομέα του franchising στην Κύπρο, αλλά και η ανάγκη του κόσμου να ενημερωθεί για το θέμα. Απαίτηση όλων των συμμετεχόντων ήταν όπως η έκθεση franchise καταστεί θεσμός.

 SPS 0035

Ποιες είναι οι τάσεις και ποιο το όφελος του franchising για την κυπριακή αγορά;

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, το franchising ακολουθεί μια ανοδική τάση στην Κύπρο, καθώς αποτελεί μια σχετικά πιο ασφαλή επένδυση από άλλες, λόγω του ότι ο επιχειρηματίας επενδύει σε ένα brand που έχει ήδη εδραιωθεί στην αγορά και διασφαλίζει πιθανόν καλύτερη επενδυτική απόδοση. Ταυτόχρονα ο επιχειρηματίας έχει και την υποστήριξη και βοήθεια που χρειάζεται για το στήσιμο της επιχείρησης αλλά, δεσμεύεται να διασφαλίσει και την ποιότητα της επιχείρησης σύμφωνα με τα πρότυπα του franchisor.
Για την κυπριακή αγορά, το franchising αποτελεί μια μεγάλη ενίσχυση, καθώς δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, την ενθάρρυνση νέων ατόμων να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ή ακόμα και να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε franchise. Η Κύπρος εξάλλου διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα και προσφέρει σημαντικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, όπως: φορολογικές διευκολύνσεις, επαγγελματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον, ποιότητα ζωής και καλό κλίμα που επηρεάζουν θετικά δυνητικούς επενδυτές.

Ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά της Κύπρου;

Στην Κύπρο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι κλάδοι της εστίασης, ιδιαίτερα αλυσίδες καφέ και της ένδυσης ή και μόδας, π.χ. αλυσίδες καταστημάτων για ρουχισμό, καλλυντικά, γυαλιά ηλίου κ.ά.

SPS 0089

Εντοπίζετε κάποιες ομοιότητες και διαφορές με την ελλαδική αγορά;

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ της Κυπριακής και της Ελλαδικής αγοράς.
Παρόλο που η κουλτούρα και οι συνήθειές μας είναι περίπου οι ίδιες, εν τούτοις το μέγεθος της αγοράς παίζει ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία ενός franchise brand.
Επίσης οι γαστρονομικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικές από την Κύπρο. Ως εκ τούτου βλέπουμε δοκιμασμένα brands εστίασης, τα οποία στην Κύπρο ανθούν, ενώ στην Ελλάδα έχουν ήδη δοκιμασθεί και έχουν αποτύχει.

Στην Κύπρο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι κλάδοι της εστίασης, ιδιαίτερα οι αλυσίδες καφέ και της ένδυσης

Μια σειρά από ελλαδικά και διεθνή concept αναπτύσσονται στην κυπριακή αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Τι θα πρέπει να προσέξει ο Κύπριος franchisee πριν προχωρήσει σε μια τέτοια συνεργασία;

Ο Κύπριος franchisee πριν προχωρήσει σε μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
• Να εξετάσει προσεκτικά την οικονομική του κατάσταση
• Να ζητήσει τη βοήθεια ενός δικηγόρου για τη σύναψη της συμφωνίας
• Να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του είδους της επιχείρησης που θα διαλέξει
• Να θέσει ξεκάθαρους στόχους και να γνωρίζει σε βάθος τις ιδιαιτερότητες όχι μόνο του franchise αλλά και του franchisor
• Να επιλέξει ένα πολύ καλό brand ή πολύ υποσχόμενο και
• Να έχει την πλήρη στήριξη του franchisor

SPS 0088

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και πρωτοβουλίες;

Το ΕΒΕ Λευκωσίας στοχεύει να καταστήσει θεσμό την Mediterranean Franchise Fair, να την ενισχύσει αλλά και να ενθαρρύνει την επέκταση κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό μέσω του franchising.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ