Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις ΠΡΟΣΩΠΑ 2021 – Μίλτος Τριανταφύλλου | ΓΡΗΓΟΡΗΣ «Οι franchisees αναζητούν επένδυση που αποδίδει σε κάθε συνθήκη»

ΠΡΟΣΩΠΑ 2021 – Μίλτος Τριανταφύλλου | ΓΡΗΓΟΡΗΣ «Οι franchisees αναζητούν επένδυση που αποδίδει σε κάθε συνθήκη»

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

«Tο franchising αντέχει στην κρίση, καθώς, ειδικά τέτοιες εποχές, οι ενδιαφερόμενοι θέλουν πρωτίστως να εξασφαλίσουν την επιτυχία της επένδυσής τους, αρκεί βέβαια τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά.»

Μίλτος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Γρηγόρης.

grigoris franchise Photo Miltos TriantafyllouΑυτό σημαίνει ότι θα τους καθοδηγήσουν και θα τους εκπαιδεύσουν brands τα οποία διαθέτουν μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους. Εμείς στον Γρηγόρη, είμαστε η πρώτη εταιρεία στην καφεστίαση που αναπτυχθήκαμε με τη μέθοδο του franchising και φέτος, κλείνουμε 27 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας κι επιτυχημένης πορείας σε αυτό τον τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι και τις δυσκολίες γνωρίζουμε και το πώς θα στηρίξουμε και θα καθοδηγήσουμε τα καταστήματα Γρήγορης σε μία πετυχημένη πορεία.

 
Πώς προσαρμόστηκε το δίκτυό σας στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία;

Ο Γρηγόρης, που σε λίγο καιρό θα κλείσει τα 50 χρόνια, έχει καταφέρει αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη λόγω της διορατικότητας και της μεγάλης ευελιξίας που τον διακρίνουν. Αυτό σημαίνει, ότι από την πρώτη στιγμή προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες, ξεκινώντας από τα αυτονόητα που είναι η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας. Εξοπλίσαμε αμέσως τα καταστήματα με όλα τα απαραίτητα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας και θεσπίσαμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. 

Ταυτόχρονα, και προκειμένου να εστιάσουμε στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όλα τα καταστήματά μας παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτά, εξυπηρετώντας με υπηρεσίες delivery και take away. Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες όπως το delivery χωρίς επαφή και συνεργαστήκαμε με όλους τους μεγάλους aggregators, λόγω της μεγάλης αύξησης των online παραγγελιών.

Όμως, δεν σταματήσαμε εκεί, γιατί η κουλτούρα του Γρηγόρη μας επιβάλει να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις νέες συνθήκες. Θέλοντας να βρεθούμε δίπλα στους καταναλωτές, βγήκαμε με μία σημαντική προσφορά: με την αγορά πίτας ή κρουασάν ή σαλάτας ή σάντουιτς, ο καταναλωτής πληρώνει τον καφέ κανονικού μεγέθους μόνο 1€. Η πρωτότυπη αυτή προσφορά, η οποία είναι ακόμα σε ισχύ, είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

gregorys franchise

Επιπλέον, μελετήσαμε εναλλακτικά concepts για τα καταστήματά μας και σχεδιάσαμε προτάσεις για περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή κάλυψη ή ιδιαιτερότητες πχ εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση κλπ. Έτσι λοιπόν, μέσα στο 2020 δημιουργήσαμε νέα πιο ευέλικτα concepts καταστημάτων

Τέλος, είμαστε κοντά σε όλους τους εργαζομένους μας, με διάφορα προγράμματα, που αφορούν είτε στην τηλεργασία είτε στην εργασία στο κατάστημα, τα οποία έχουν στόχο αφενός να αυξήσουν το engagement εταιρίας και προσωπικού και αφετέρου να βελτιώσουν την ψυχολογία του.

Κατά τη γνώμη σας, ποια κρίσιμα στοιχεία επηρεάζουν την ελκυστικότητα τόσο του concept, όσο και της πρότασης franchise, σε ένα περιβάλλον προκλήσεων όπως το σημερινό;

Σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις και ανακατατάξεις και όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο. Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρακάτω συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί:

  • Μείωση εισοδημάτων των καταναλωτών
  • Μείωση των «αυθόρμητων» αγορών, λόγω του lockdown
  • Αύξηση του digital καναλιού & ενίσχυση των online προσφορών
  • Εμφάνιση και ενίσχυση νέων διατροφικών τάσεων (πχ vegan, protein, wellbeing)

ο σύγχρονος καταναλωτής εμπιστεύεται brands που του προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας τιμής, προσβασιμότητα σε όλα τα κανάλια, ποικιλία προϊοντικών προτάσεων και μία wow omnichannel εμπειρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι τα κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν την ελκυστικότητα μίας πρότασης franchise είναι τα παρακάτω:

  • Μεγάλη τεχνογνωσία και έμπειρη ομάδα. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις αντιμετωπίσει καταστάσεις και προβλήματα για δεκαετίες και διαφορετικό να ξεκινάς πρόσφατα. Η εμπειρία είναι πολύτιμη και αυτό στο Γρηγόρη το γνωρίζουμε πολύ καλά
  • Επένδυση στο digital transformation. Παρατηρούμε μία συνεχόμενη αύξηση στις online παραγγελίες και στο delivery.

Αυτό σημαίνει ότι τα franchise brands έπρεπε να είναι έτοιμα από καιρό, για να ανταποκριθούν στις καταναλωτικές αλλαγές. Ο Γρηγόρης, εδώ και χρόνια επενδύει στο digital transformation και για αυτό τα καταστήματά μας ήταν ήδη έτοιμα να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση και να προσφέρουν στους πελάτες μία κοινή omni channel εμπειρία.

  • Έγκαιρη διάγνωση κι ανταπόκριση στις νέες διατροφικές τάσεις. Ο καταναλωτής αλλάζει συνήθειες και τα brands πρέπει να είναι έτοιμα να προβλέψουν τις αλλαγές. Στη δική μας αγορά, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, καθώς πρόκειται για τρόφιμα και ροφήματα. Για αυτό τον λόγο, η έμπειρη ομάδα R&D του Γρηγόρη εξετάζει συνεχώς τις διατροφικές τάσεις της αγοράς και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές & προτάσεις σε όλη την προϊοντική μας γκάμα.  Μέχρι στιγμής, έχουμε λανσάρει προτάσεις healthy snacking & meals καθώς και προτάσεις για ειδικές ομάδες καταναλωτών, όπως vegan & lacto free. Και φυσικά συνεχίζουμε!
  • Ποικιλία προϊοντικών προτάσεων. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να προσφέρεις στον πελάτη ποικιλία για κάθε στιγμή της ημέρας. Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να προσφέρεις και στον συνεργάτη σου αυξημένη κερδοφορία, μέσω ενός διαφοροποιημένου και ποικίλου menu, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα για πρωινό, snacking, μεσημεριανό και απογευματινό.

gregorys-franchise-kafes

Η ανάπτυξη του e-commerce ποιες αλλαγές φέρνει στο επιχειρησιακό μοντέλο αλλά και την επιχειρηματική πρόταση;

Σίγουρα, η ανάπτυξη του e-commerce έχει φέρει μεγάλες αλλαγές. Και σίγουρα δεν μπορείς να ετοιμάσεις πρόταση για τα καταστήματα από τη μία μέρα στην άλλη, αν δεν διαθέτεις ήδη την τεχνογνωσία. Ενδεικτικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις σε επίπεδο UI & UX, έτσι ώστε να μπορέσεις να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις την καλύτερη Omnichannel εμπειρία. Για παράδειγμα, τα προϊόντα θα πρέπει στο digital κατάστημα να παρουσιάζονται όπως και στο physical και οι πληροφορίες που παίρνει ο καταναλωτής να είναι ίδιες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι διαδικασίες να είναι απλές και φιλικές προς τον χρήστη. Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέψεις τον βέλτιστο εξοπλισμό για τα καταστήματα, λαμβάνοντας υπόψη και την κερδοφορία τους. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη σημαντική άνοδο των aggregators, όπου θα πρέπει να αξιολογηθεί η συνεργασία μαζί τους ή με κάποιους από αυτούς. Όλα τα παραπάνω είναι κάποια πολύ βασικά θέματα στο e-commerce και φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για αυτό, θα πρέπει η ομάδα του digital να διαθέτει μία μεγάλη εμπειρία. Εμείς στον Γρηγόρη επενδύουμε εδώ και χρόνια στο κανάλι αυτό, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά.

Παρατηρούνται αλλαγές στο προφίλ των υποψήφιων franchisees; Τι έχει αλλάξει στον τρόπο προσέγγισής τους;

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές ούτε στο profile των υποψήφιων franchisees αλλά ούτε και στον τρόπο προσέγγισής τους. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος που θα συναντηθείς μαζί τους, καθώς συνήθως, κάποια από τα ραντεβού, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορεί να υλοποιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων franchisees το 2021;

Σίγουρα αυτή την εποχή, οποιαδήποτε εκτίμηση δεν μπορεί θεωρηθεί αξιόπιστη, καθώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Κάθε μέρα όλα αλλάζουν και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δούμε το φως στο τούνελ.

Όπως όμως γνωρίζετε σε οικονομικά περιβάλλοντα με αντίξοες συνθήκες, οι επενδυτές μειώνουν το ρίσκο της επένδυσής τους.

Αυτό το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι συνεργάτες του Γρηγόρη και για αυτό τον επιλέγουν. Γιατί γνωρίζουν ότι επιλέγοντας ένα κατάστημα Γρηγόρης, η επένδυσή τους θα αποδώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, στον Γρηγόρη έχουμε διαπιστώσει ότι συνεχίστηκε το 2020 αλλά συνεχίζεται και φέτος, αμείωτο το ενδιαφέρον από πιθανούς συνεργάτες – franchisees.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σας αναφέρω ότι από τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε η μεγάλη «περιπέτεια» του Covid-19, ο Γρηγόρης έχει ανοίξει 21 καταστήματα! Και συνεχίζουμε, γιατί είναι προφανές ότι οι συνεργάτες μας εμπιστεύονται και εμείς φροντίζουμε καθημερινά να τιμάμε την εμπιστοσύνη αυτή.

Ποια είναι τα αναπτυξιακά σχέδια του δικτύου σας για το 2021;

Τα σχέδιά μας είναι να επεκταθούμε περαιτέρω δίνοντας έμφαση σε περιοχές που είτε δεν έχουμε παρουσία ή που πρέπει να ενισχύσουμε τον αριθμό των καταστημάτων μας σε όλη την Ελλάδα, με στόχευση στην επαρχία. Ταυτόχρονα, κάνουμε προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Κύπρο.  Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο δράσης κι ανάπτυξης που θα το εφαρμόσουμε με προσεκτικές κινήσεις, παρακολουθώντας πάντα την εξέλιξη της αγοράς.

Ο Γρηγόρης είναι μία υγιής εταιρεία και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε βάσει πλάνου αλλά και να καθοδηγούμε τους συνεργάτες – franchisees μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί αυτούς που σου φτιάχνουν τη μέρα τους ξέρεις με το μικρό!

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ