Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Πρόσωπα 2017, Σωκράτης Πτερνέας Υπεύθυνος Ανάπτυξης του δικτύου Pizza Fan

Πρόσωπα 2017, Σωκράτης Πτερνέας Υπεύθυνος Ανάπτυξης του δικτύου Pizza Fan

σύνταξη magazine
0 σχόλια

Οι υποψήφιοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι. Είναι σημαντικό για ένα νέο franchisee η ασφάλεια και η υποστήριξη που μπορεί και του παρέχει ένα μεγάλο όνομα, καθώς και η εξασφάλιση σεβαστής κερδοφορίας μέσα από έντονες ενέργειες marketing και προώθησης.

Στην Pizza Fan εστιάσαμε ακόμη περισσότερο στην ποιότητα, αναζητώντας διαρκώς εξαιρετικές πρώτες ύλες από επώνυμους Έλληνες προμηθευτές, εντατικοποιήσαμε τον έλεγχο της τήρησης διαδικασιών, καθώς και το σύστημα αυτοελέγχου και διαμορφώσαμε την online ταυτότητά μας μέσα από τα δικά μας ψηφιακά μέσα, σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς.

pizza.fan.franewsΗ αγορά είναι πια αρκετά ενημερωμένη για τη λειτουργία του franchising. Ένας νέος επενδυτής πλέον ξέρει να κρίνει, να διακρίνει και να συγκρίνει τι μπορεί να του προσφέρει το κάθε brand και ειδικά μια μεγάλη αλυσίδα, στοχεύοντας σε μακροχρόνια συνεργασία.

Συνέντευξη με τον κ. Σωκράτη Πτερνέα, Υπεύθυνο Ανάπτυξης του δικτύου Pizza Fan.

Ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις του 2016 στον χώρο του franchising;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε το 2016 ήταν να επεκταθούμε σε νέες μεγάλες πόλεις που το όνομα-προϊόν Pizza Fan είχε μεγάλη ζήτηση. Και το καταφέραμε. Ήδη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία 3 νέα καταστήματα στην Ξάνθη, στα Τρίκαλα και στο Αγρίνιο.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό ποιες ήταν οι ενέργειες ή πρακτικές που ακολουθήθηκαν το 2016 από την αλυσίδα και αναδείχθηκαν ως πλέον αποτελεσματικές και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Μία νέα πολιτική-πρακτική την οποία η αλυσίδα Pizza Fan εισήγαγε και επένδυσε αρκετά σε αυτήν μέσα στο 2016, ήταν η καμπάνια “Happy Take”. Το προϊόν μας προσφέρθηκε στους πελάτες μας με αρκετά χαμηλότερη τιμή για παραλαβή από το κατάστημα. Το επικοινωνήσαμε δυναμικά με τηλεοπτικά σποτ, ραδιόφωνο, έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την προσέλευση μεγάλου κοινού στα καταστήματά μας ανά την Ελλάδα. Η πρόκληση για την εταιρεία μας ήταν να αναπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε, πράγμα που επιτεύχθηκε όπως βεβαίωσαν και εσωτερικές έρευνες που κάναμε μέσω του εκπαιδευμένου τηλεφωνικού μας κέντρου. Παράλληλα, εστιάσαμε ακόμη περισσότερο στην ποιότητα, αναζητώντας διαρκώς εξαιρετικές πρώτες ύλες από επώνυμους προμηθευτές της ελληνικής αγοράς-γιατί ως ελληνική εταιρία θέλουμε να στηρίζουμε προϊόντα της πατρίδας μας-αλλά και της διεθνούς αγοράς. Επιπλέον εντατικοποιήσαμε τον έλεγχο τήρησης διαδικασιών καθώς και το σύστημα αυτοελέγχου κατά HACCP πιστοποιημένο από τους Lloyd’s, ώστε να προσφέρουμε σταθερά φαγητό υψηλής ποιότητας σε όλα μας τα καταστήματα. Μία εξ ίσου σημαίνουσα πρακτική που εφαρμόσαμε ήταν η δυναμική επένδυσή μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαμορφώσαμε την online ταυτότητά μας μέσα από τα δικά μας μέσα, όπως το site, το app, το mobile και το Facebook, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της αγοράς.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το προφίλ των υποψήφιων franchisee. Πού στοχεύουν περισσότερο, σε αυτοαπασχόληση – θέση εργασίας, συμπληρωματικό εισόδημα, family business, πώς προσεγγίζουν μια συνεργασία franchise;

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό των υποψηφίων που αναζητούν μια αυτοαπασχόληση που θα τους εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα σε βάρος του ποσοστού των καθαρά επενδυτών. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η αβεβαιότητα που υπάρχει γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα στρέφουν το κοινό προς επένδυση στην αγορά του franchise, εξασφαλίζοντας μια σταθερή απασχόληση για τους ίδιους και πολλές φορές για τις οικογένειές τους.

Σε συνέχεια και με δεδομένο πως το franchising έχει γίνει μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας αρκετές πλέον δεκαετίες κατά πόσον έχουν γίνει κατανοητά τα βασικά σημεία της συνεργασίας που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο υποψήφιος επενδυτής; Ποιες ενέργειες πιστεύετε πως θα ωφελούσαν με στόχο την περαιτέρω συνειδητοποίηση – εκπαίδευση και ποιοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν;

Οι υποψήφιοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι. Αφενός μεν η αγορά είναι πια αρκετά εξοικιωμένη με την έννοια του franchise και τους κανόνες που την διέπουν, αφετέρου ένας νέος επενδυτής κάνει πλέον συστηματική έρευνα απευθυνόμενος σε πληθώρα αλυσίδων, πριν αποφασίσει που θα επενδύσει το κεφάλαιό του και βεβαίως τον χρόνο του. Είναι σημαντικό για ένα νέο franchisee η ασφάλεια και η υποστήριξη που μπορεί και του παρέχει ένα μεγάλο όνομα, καθώς και η εξασφάλιση σεβαστής κερδοφορίας μέσα από έντονες ενέργειες marketing και προώθησης.

Ποια ήταν η πλέον συνήθης ερώτηση εκ μέρους των υποψηφίων franchisees και ποια η δικής σας απάντηση;

Η συνήθης ερώτηση είναι και η αναμενόμενη: δηλαδή αν το εγχείρημα θα πετύχει και θα έχει οικονομικά οφέλη. Η Pizza Fan εδώ απαντά με στοιχεία. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι δοκιμασμένο και υπάρχει τεράστια υποστήριξη από την εταιρία σε κάθε franchisee. Η επένδυση σε ένα κατάστημα Pizza Fan μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα σεβαστό εισόδημα για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Ποιες τάσεις θεωρείτε πως θα εμφανιστούν στην αγορά του franchising κατά το 2017;

Εκτίμησή μας είναι πως και στο τρέχον έτος οι επενδυτές θα στραφούν περαιτέρω στην αγορά του franchise. Η αγορά έχει συνειδητοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του franchise, όπως η «ομπρέλα» που παρέχεται στο κομμάτι της λειτουργίας, η πλήρης εκπαίδευση και κατάρτιση στην τεχνολογία και στις διαδικασίες και η συμπίεση των κοστολογίων με αποτέλεσμα την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών πωλήσης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον δικό σας κλάδο;

Για τον κλάδο της εστίασης και ειδικότερα για την αγορά πίτσας, η τεχνογνωσία, οι διαδικασίες παραγωγής και η διασφάλιση ποιότητας προϊόντων έχουν φτάσει πια σε τέτοιο επίπεδο που είναι δύσκολο να τα ανταγωνιστεί κάποιος μεμονομένα. Τα παραπάνω, αλλά και η αναγνωρισιμότητα της μάρκας, το έτοιμο και πιστό πελατολόγιο, καθώς και η ασφάλεια που παρέχει ένα μεγάλο δίκτυο, είναι στοιχεία που οδηγούν όλο και περισσότερους στη λύση του franchise στο χώρο μας.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ