Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Πρόσωπα 2016, Δημήτρης Παπαχρυσάνθου Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσωπα 2016, Δημήτρης Παπαχρυσάνθου Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Επενδύουμε σε νέες συνεργασίες franchise γιατί πιστεύουμε στην εντοπιότητα, τη συνεχή προσωπική ενασχόληση των υποψηφίων franchisees και στις δυνατότητες επαγγελματιών με όραμα και εργατικότητα οι οποίοι αποδέχονται, μοιράζονται και σέβονται τις αξίες και το όραμα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αν θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό ποιες ήταν ενέργειες ή πρακτικές που ακολουθήθηκαν το 2015 από την αλυσίδα και αναδείχθηκαν ως πλεον αποτελεσματικές ή και σωτήριες απέναντι στην κρίση και στις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

AB.APOPSEISΣτην ΑΒ Βασιλόπουλος, καταφέραμε φέτος, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, την έλλειψη ρευστότητας και την επιβολή των capital controls, να έχουμε άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αναφορικά με τη λειτουργία των franchise καταστημάτων, αξίζει να σημειώσουμε ότι την περσινή χρονιά συνεργαστήκαμε ακόμα πιο στενά με τους συνεργάτες μας σε επίπεδο χρηματικών ροών (cash flow), σαν να επρόκειτο για καταστήματα δικής μας ιδιοκτησίας και διαχείρισης και έτσι προβλήματα και εμπόδια που κατά περίπτωση προέκυπταν, αντιμετωπίζονταν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, η πολύ προσεκτική εποπτεία των οικονομικών των franchise καταστημάτων εντάθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και κυρίως κατά την περίοδο των capital controls, προκειμένου να προληφθούν εγκαίρως δύσκολες καταστάσεις. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι σε μια χρονιά κατά την οποία ο τζίρος αυξήθηκε, οι υποχρεώσεις των συνεργατών απέναντι στην εταιρεία μας μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
Είναι σίγουρο ότι και το 2016 θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την ίδια «συνταγή» και να αναπτύσσουμε αυτό το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, παραμένοντας, ταυτόχρονα ανοιχτοί σε κάθε νέα επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη της εταιρείας μας.

Βάσει της εμπειρίας σας και της επαφής σας με υποψήφιους franchisees, πώς η κρίση και γενικά το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον έχει μεταβάλλει την στάση και τους προβληματισμούς των υποψηφίων;

Παρατηρούμε ότι η οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους επιχειρηματίες να θέλουν να προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτό θεωρούν ότι τους μειώνει το ρίσκο και τους φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία της επένδυσής τους. Επίσης, είναι πλέον πιο επιφυλακτικοί κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών ευκαιριών.
Εμείς, στην ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κρίση φέρνει πολλές ευκαιρίες στο προσκήνιο, γι΄αυτό και προσφέρουμε στους νέους franchisees μία ασφαλή επενδυτική λύση που «στρώνει το δρόμο» για μια επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό χώρο.

Ποια ήταν η πλέον συνήθης ερώτηση εκ μέρους των υποψηφίων franchisees και ποια η δικής σας απάντηση;

Οι ερωτήσεις των μελλοντικών συνεργατών είναι πολλές και αναφέρονται κυρίως στους τρόπους ανάπτυξης ενός υγιούς επιχειρηματικού πλάνου. Μεταξύ των συνηθέστερων ερωτήσεων από την πλευρά των υποψηφίων franchisees ήταν κατά πόσο είναι δυνατόν ένα κατάστημα μεσαίου μεγέθους στην επαρχία να στοχεύσει σε μεγάλο τζίρο, εκφράζοντας την αγωνία τους αναφορικά με τον προσδοκώμενο τζίρο μιας επένδυσης franchise σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.

Ποιες τάσεις θεωρείτε πως θα εμφανιστούν στην αγορά του franchising κατά το 2016;

Αυτό που προβλέπουμε για το μέλλον είναι η συρρίκνωση των διαθέσιμων προτάσεων στην αγορά του franchising, καθώς λίγα είναι αυτά τα σχήματα που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστες επιχειρηματικές λύσεις. Επίσης, πλέον οι υποψήφιοι franchisees ενημερώνονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να είναι πιο επιφυλακτικοί και καθόλου διατεθειμένοι να επενδύσουν σε αμφιβόλου ποιότητας προτάσεις ή σε τοποθετήσεις με επισφαλές και επίφοβο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι οι franchisors οι οποίοι διαθέτουν μοντέλα ανάπτυξης που δεν υποστηρίζονται από επαρκές υφιστάμενο δίκτυο, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, δε θα καταφέρουν να προσελκύσουν ικανοποιητικό αριθμό νέων επενδύσεων. Από την πλευρά μας, στην ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύουμε σε νέες συνεργασίες franchising, όχι διότι δεν έχουμε τους ίδιους πόρους να επεκταθούμε οργανικά, αλλά γιατί ποντάρουμε στην εντοπιότητα, τη συνεχή προσωπική ενασχόληση των υποψηφίων franchisees και στις δυνατότητες επαγγελματιών με όραμα και εργατικότητα οι οποίοι αποδέχονται, μοιράζονται και σέβονται τις αξίες και το όραμα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον δικό σας κλάδο;

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν επιφέρει ανακατατάξεις στην αγορά και είναι όλα πολύ ρευστά. Αναφορικά με τον κλάδο του λιανεμπορίου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια παρατεταμένη τάση για νέες συνεργασίες και εξαγορές, με τις συμφωνίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Θεωρούμε ότι όταν κλείσει ο κύκλος των εξαγορών που άνοιξε με αφορμή την κρίση, στη χώρα θα μείνουν πέντε μεγάλοι λιανέμποροι τροφίμων. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι παρά τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης που παρατηρείται μέχρι στιγμής, οι εξαγορές των μικρότερων παικτών θα συνεχιστούν, εξαιτίας της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό και στη στενότητα πηγών άντλησης χρηματοδότησης.

Τι θα πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας στο franchising στην Ελλάδα ή τι να προβληθεί ώστε να αποτελέσει πραγματικά το Franchising εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων αλλά και προσωπικής ανέλιξης και ευημερίας;

Το franchising θα πρέπει να αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο ανάπτυξης, να προσφέρει ευελιξία και τελικά να οδηγεί στην κερδοφορία και για τις δύο πλευρές. Η συνεργασία με τους μελλοντικούς συνεργάτες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ως μία μακροχρόνια σχέση με αμοιβαίες προοπτικές εξέλιξης και κερδοφορίας, κάτι το οποίο κάνουμε στην ΑΒ Βασιλόπουλος. Για την εταιρεία μας, η ανάπτυξη μέσω του franchising αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε τους μελλοντικούς franchisees όχι απλά ως επενδυτές αλλά ως συνεργάτες – επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα. Σε αυτό το πνεύμα, το μοντέλο συνεργασίας που προσφέρουμε, παρέχει όλα τα μέσα τόσο στους υφιστάμενους επιχειρηματίες όσο και στους νέους επενδυτές για να έχουν μία επιτυχημένη πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων. Μέσα σε ένα κλίμα εταιρικής υποστήριξης, οι μελλοντικοί μας συνεργάτες επενδύουν σε ένα όνομα ισχυρό συνυφασμένο στη συνείδηση των καταναλωτών με την ποιότητα και την αξιοπιστία.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ