Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Πολυχώροι Café & Franchising – GAZI COLLEGE

Πολυχώροι Café & Franchising – GAZI COLLEGE

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Το σημαντικό δεν είναι μόνο ποια προϊόντα προσφέρεις στον καταναλωτή, αλλά αν μπορείς να προσφέρεις ένα συνολικό, ολοκληρωμένο concept. Αυτό που εμείς προσφέρουμε στο Gazi College είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου concept, ενός χώρου που λειτουργεί σαν θεατρική παράσταση με συγκεκριμένο σενάριο, συγκεκριμένους ρόλους, καλά εκπαιδευμένους ηθοποιούς, συγκεκριμένο μήνυμα, συγκεκριμένη ατμόσφαιρα σε μια συνεχή επικοινωνία με τον καταναλωτή. Αυτό που χτίσαμε λοιπόν είναι ένας χώρος που λειτούργει, ζει ,συναλλάσσεται με το κοινό.

Λουκάς Μπολέτσης Συνιδρυτής των GAZI COLLEGE

F.S.: Oι καφετέριες, τα καφενεία αποτελούν διαχρονικά εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς για τη χώρα μας με πολλαπλές χρήσεις. Σημείο συνάντησης, κοινωνικοποίησης, διαλόγου, ένταξης και ταύτισης. Αυτή η τάση δεν έχει αλλάξει παρά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα έχει δημιουργήσει και νέα καταναλωτικά πρότυπα, στα οποία οι αλυσίδες προσάρμοσαν ή οφείλουν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Ποιες οι δικές σας κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Λ.Μ.: Πράγματι, διαχρονικά στην Ελλάδα οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες κ.λπ. δεν αποτελούν απλά ένα χώρο κατανάλωσης προϊόντος, αλλά ένα χώρο κοινωνικοποίησης, συναναστροφής, έκφρασης, δημιουργίας. Αν δούμε διαχρονικά την πορεία των concept, όλα τα χρόνια που ακολούθησαν του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και νωρίτερα, θα παρατηρήσουμε ότι όλα εκείνα τα σημεία που επικράτησαν και ξεχώρισαν, είναι εκείνα που προσέφεραν κάτι το διαφορετικό. Εκείνα που δεν αρκέστηκαν στο προϊόν, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της εποχής τους δημιούργησαν μια νέα κατηγορία καταστημάτων.

Η ομάδα επιχειρηματιών που δημιουργήσαμε το Gazi College είμαστε πάνω από 20 χρόνια στο χώρο, γνωρίζουμε καλά την αγορά και έχουμε συμμετάσχει ενεργά στα πλέον επιτυχημένα concept του χώρου. Δεν θέλαμε απλά να δημιουργήσουμε κάτι «προσαρμοσμένο» στο σήμερα. Σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε κάτι απόλυτα νέο που απαντά στο σήμερα, συνδιαλέγεται με το σήμερα αλλά κυρίως συνδιαλέγεται με τους ανθρώπους, το ίδιο του το κοινό. Επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή ως concept και ως επιχειρηματική πρόταση να δώσουμε αυτό το κάτι διαφορετικό. Διαγνώσαμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά, κενό που καμιά πρόταση μέχρι σήμερα δεν κάλυπτε. Από την άλλη μεριά ο καταναλωτής αποζητά έναν all day χώρο για καφέ, χαλάρωση, γλυκό, ποτό με δυνατό χαρακτήρα. Ένα δημιουργικό mix & match που όλοι περνάμε καλά. Φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη, ανήσυχα πνεύματα, bon viveurs και όλα αυτά με μια κοινή συνιστώσα. Υψηλά ποιοτικά standards και συνέπεια σε όλες τις εκφάνσεις. Δώσαμε δηλαδή μια συγκροτημένη απάντηση δημιουργώντας μια νέα κατηγορία καταστημάτων. Αυτό απαιτούσε σχεδιασμό, όραμα, φαντασία αλλά κυρίως δέσμευση σε αυτό που λέγεται υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση.

F.S.: Ποια είναι τα βασικά σημεία για να παραμείνει ένα brand της κατηγορίας στις πρώτες προτιμήσεις του καταναλωτή ή για ένα νέο brand να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να εδραιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή;

Λ.Μ.: Το κρίσιμο είναι να απαντάς σε πραγματικές ανάγκες. Ολοκληρωμένες απαντήσεις και συνέπεια. Αυτό που στοχεύσαμε στο Gazi College από την πρώτη στιγμή ήταν να δώσουμε ένα διαφορετικό αποτύπωμα και να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό. Μοντέρνος σχεδιασμός, χαλαρή ατμόσφαιρα και ένας χώρος όπου μπορείς να μελετήσεις, να συνομιλήσεις, να περάσεις όμορφα, με μεγάλες ξύλινες τραπεζαρίες που φέρνουν τις παρέες κοντά, τεράστιες βιβλιοθήκες, μαυροπίνακες, τζαμαρίες.

Ένας μοναδικός χώρος με την υπογραφή ενός επιτυχημένου αρχιτεκτονικού διδύμου, των Γαβαλά – Μουρίκη! Και μην ξεχνάμε το προϊόν. Πάντα φρεσκοψημένα, homemade προϊόντα -φρέσκα κρουασάν, muffins, απολαυστικά σάντουιτς, εξαιρετικές σαλάτες, λαχταριστές πίτσες, ανεπανάληπτα γλυκά! Κι όλα αυτά παρασκευάζονται μπροστά στον πελάτη, που μπορεί να δει με απόλυτη διαφάνεια το προϊόν που του σερβίρουν. Σχέση ευθεία, ειλικρινής. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα χώρο όπου προσφέρει και take away & delivery σε value for money τιμές. Το σημαντικό είναι και να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, άλλα κυρίως να δεσμευτείς να το προσφέρεις πάντα με την ίδια ποιότητα και την ίδια συνέπεια. Αυτά είναι τα στοιχεία που χτίζουν πραγματική σχέση με τον κάθε πελάτη, εξασφαλίζουν διαχρονικότητα και θέτουν τους πυλώνες για τη δημιουργία ενός concept–ηγέτη στην αγορά!

«Δώσαμε το δικό μας αποτύπωμα στην αγορά»

F.S.: Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό καταστήματα στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, που δεν δραστηριοποιούνταν αμιγώς στο χώρο των café, να ενσωματώνουν τον καφέ ως συμπληρωματικό ή και βασικό προϊόν, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους, απευθυνόμενοι σε περισσότερα κοινά και δημιουργώντας μια νέα κατηγορία. Πώς χαρακτηρίζετε την τάση αυτή και πώς πιστεύετε θα εξελιχθεί; Πώς θα διαμορφωθεί κατά τη γνώμη σας το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Λ.Μ.: Πράγματι την τελευταία περίοδο ολοένα και περισσότερα concept που δεν ενσωμάτωναν τον καφέ ή κι άλλα προϊόντα στο προϊοντικό τους μίγμα, προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση τώρα, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι προσπάθειες αυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς δεν μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ποια προϊόντα προσφέρεις στον καταναλωτή, αλλά αν μπορείς να προσφέρεις ένα συνολικό, ολοκληρωμένο concept. Αυτό που εμείς προσφέρουμε στο Gazi College είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου concept, ενός χώρου που λειτουργεί σαν θεατρική παράσταση με συγκεκριμένο σενάριο, συγκεκριμένους ρόλους, καλά εκπαιδευμένους ηθοποιούς, συγκεκριμένο μήνυμα, συγκεκριμένη ατμόσφαιρα σε μια συνεχή επικοινωνία με τον καταναλωτή.
Αυτό που χτίσαμε λοιπόν είναι ένας χώρος που λειτούργει, ζει ,συναλλάσσεται με το κοινό.

F.S.: Είναι κοινή διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην ευρύτερη κατηγορία επενδύουν στην ανάπτυξη μέσω franchising, ενώ άλλες ήδη αναπτύσσονται εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχει χώρος στην αγορά για όλους; Ποιοι πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν και ποιοι θα χαρακτηριστούν «διάττοντες αστέρες»;

Λ.Μ.: Πυρήνας της επιχειρηματικής μας φιλοσοφίας σε αυτή την 20ετή πορεία ήταν οι πολυμορφικές συνεργασίες. Σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αλλά και απαιτητικό χώρο, αυτό που έχουμε εμείς επιλέξει είναι μια μορφή μια πολλαπλών συνεργασιών. Πιστεύουμε στο Gazi και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε δικά μας καταστήματα, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις. Ταυτόχρονα επιλέξαμε και τo franchise, σε μια παράλληλη πορεία, αναζητώντας επιχειρηματίες-συνεργάτες με όραμα, αρχές, δέσμευση στην επιτυχία.
Προσφέρουμε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, πολλαπλά profit centers (sit in, take away, delivery), 5 shop in one (café, snack, food, bar, patisserie), αποκλειστικότητα περιοχής για το συνεργάτη μας και κατάλληλο μηχανισμό υποστήριξης. Με χαμηλό food cost, υψηλή μέση απόδειξη και σημαντικές οικονομίες κλίμακας, εξασφαλίζουμε υψηλή κερδοφορία. Γιατί η υψηλή κερδοφορία των συνεργατών μας είναι η καλύτερη διαφήμιση για εμάς. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αυτό είναι αυτό που προσφέρουμε. Αυτό είναι μου μας κάνει ιδιαίτερα επιλεκτικούς και απαιτητικούς, συνεπείς στο να προσφέρουμε και κυρίως να προσεγγίσουμε ανθρώπους που θέλουν να αφοσιωθούν σε ένα concept που είναι ιδιαίτερα αποδοτικό αλλά προϋποθέτει και δέσμευση στο να προσφέρεις με συνέπεια στο καταναλωτικό κοινό.

F.S.: Ο κλάδος τη εστίασης είναι γεγονός, όπως αποδείχθηκε και μέσα από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του FRANCHISE SUCCESS για τον ετήσιο οδηγό ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2014, ότι παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη την προηγούμενη χρονιά (13,49%). Οι αλυσίδες café λειτούργησαν ενισχυτικά για την πορεία του κλάδου γενικότερα. Πώς θα διαμορφωθούν κατά τη γνώμη σας οι τάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και πού θα πρέπει οι αλυσίδες να επιστήσουν την προσοχή τους;

Λ.Μ.: Ο κλάδος τη εστίασης πράγματι τα τελευταία χρόνια παρουσίασε αυξητική πορεία κυρίως επειδή πολλοί που δεν γνωρίζουν την αγορά -και κυρίως νέοι επιχειρηματίες- επέλεξαν το χώρο της εστίασης σαν ένα χώρο που λειτουργεί αμυντικά στην κρίση, προσφέρει σταθερότητα, αλλά κυρίως επειδή ο χώρος αυτός απευθύνεται σε μια πολύ μεγάλη αγορά. Σε πάρα πολλούς κλάδους της εστίασης είδαμε μια εντυπωσιακή αύξηση καταστημάτων και παράλληλα μια τεράστια θνησιμότητα, ειδικά στο σουβλάκι και σε μικρά περιφερειακά ανώνυμα καφέ. Η πολυετή πορεία μας στο χώρο, μας έχει διδάξει ότι μπορούν να μείνουν στην αγορά μόνο όσοι προσφέρουν κάτι μοναδικό, διαφορετικό, ξεχωριστό. Όσοι προσφέρουν στον καταναλωτή συνολική εμπειρία και στους επιχειρηματίες ισχυρά διατηρήσιμα πλεονέκτηματα και ικανοποιητική απόδοση. Πιστεύουμε ότι σε αντίθεση με την πλειονότητα των προτάσεων στην αγορά, εμείς στο Gazi College με πολύ μεράκι, πολύ γνώση και σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ακριβώς αυτά τα στοιχεία.

F.S.: Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας ένα υποψήφιος επενδυτής να προσέξει πριν επιλέξει την επιχειρηματική πρόταση που θα επενδύσει;

Λ.Μ.: Σε 3 διαφορετικά στοιχεία. Για να επιλέξω ένα concept πρέπει να ικανοποιεί τα θέλω μου, (περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, αποδόσεις), τα «μπορώ» μου (budget, εμπειρίες, δεξιότητες) και παράλληλα να είναι διαχρονικό, να εξασφαλίζει δηλαδή τη διαχρονικότητα και διατηρησιμότητα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε concept της αγοράς.
Οι υποψήφιοι συνεργάτες οφείλουν να επενδύσουν αρχικά σε έρευνα πριν επιλέξουν και καταλήξουν στο concept που πληρεί όλα τα παραπάνω και τους αντιπροσωπεύει στο μέγιστο.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ