“Η ανάγκη για επιτυχία, οι οικονομικές απολαβές, η ανεξαρτησία και τα συναισθήματα αυτοεκπλήρωσης είναι τα βασικότερα κίνητρα ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.”
Τo franchising ως επιχειρηματική μέθοδος ανάπτυξης προσελκύει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου επιχειρείν! Παρόλο που το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ανδρών παρουσιάζεται εντονότερο, η γυναικεία επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα ανερχόμενο φαινόμενο. Όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται στον χώρο με μεγάλη επιτυχία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του εργασιακού τοπίου, της οικονομίας και της κοινωνίας. Με ισχυρά πλεονεκτήματα που τις βοηθούν να διαφοροποιηθούν, οι γυναίκες σήμερα, είτε επιλέγοντας να συνεργαστούν με κάποιο δίκτυο, είτε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους μέσω του franchising, συμβάλουν στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Η ανάγκη για επιτυχία, η ικανοποίηση από την εργασία, οι οικονομικές απολαβές, η ανεξαρτησία, καθώς και τα συναισθήματα αυτοεκπλήρωσης είναι τα βασικότερα κίνητρα ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας», μας εξηγεί η Δέσποινα Ξυνού, πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της OK! Anytime Markets.
Θεωρείτε ότι το franchising, ως επιχειρηματική μέθοδος, ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;
Όλα τα συστήματα franchise λειτουργούν με την εναρμονισμένη σχέση του franchisee με τον franchisor. Από τη μία ο πρώτος λειτουργεί ως αυτόνομος επιχειρηματίας με τα ενδεχόμενα επιχειρηματικού ρίσκου και από την άλλη με τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις ενός οργανωμένου συστήματος franchise. Οι γυναίκες είναι οπλισμένες με περισσότερη υπομονή και επιμονή. Κατά κοινή ομολογία από τη φύση τους έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να διαχειριστούν πολλαπλές καταστάσεις και ρόλους με οργάνωση και ταχύτητα. Συνεκτιμώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, το franchising όχι μόνο ενισχύει, αλλά και ταυτίζεται με την γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Οι γυναίκες πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους, να τολμήσουν και θα τα καταφέρουν!
Θεωρείτε ότι οι γυναίκες δέχονται διαφορετική αντιμετώπιση στον επιχειρηματικό χώρο; Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι τις παλιότερες δεκαετίες υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση η οποία πήγαζε από στερεοτυπικές αντιλήψεις για την ικανότητα ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας από γυναίκες. Ειδικότερα, ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε «ανδρικά» και «γυναικεία», καθώς και η αντίληψη περί ασυμβίβαστου της επιχειρηματικότητας με τις οικογενειακές υποχρεώσεις αλλά και τη “θηλυκή εικόνα” της γυναίκας, αποτελούσαν χαρακτηριστικά φαινόμενα. Θεωρώ ότι σήμερα έχουμε πολλαπλά παραδείγματα γυναικείας επιχειρηματικότητας που δείχνουν ότι η παραπάνω εικόνα αλλάζει. Όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, ισότιμες πλέον με τους άνδρες και δεν διστάζουν να το διεκδικήσουν. Υπάρχει ωστόσο αρκετός δρόμος για να διανυθεί. Δεν σας κρύβω πως και εγώ αντιμετώπισα τέτοιου είδους δυσκολίες ειδικότερα στις αρχές της επιχειρηματικής μου σταδιοδρομίας, τα οποία όμως αντιμετώπισα μέσα από την αφοσίωση και την αγάπη για τη δουλειά μου .
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν μια γυναίκα επιχειρηματία από έναν άνδρα;
Η γυναίκα από τη φύση της είναι προικισμένη με χαρίσματα όπως οργανωτικότητα, δεκτικότητα, επικοινωνιακές ικανότητες και ευελιξία, στοιχεία που είναι απαραίτητα για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία. Παράλληλα, η γυναίκα λειτουργεί πιο δημιουργικά με το αίσθημα της σιγουριάς, της ασφάλειας και σταθερότητας, σε αντίθεση με τον άνδρα που ενδεχομένως ο παράγοντας του ρίσκου να είναι η πρώτη του επιλογή . Το μόνο αρνητικό – αν θέλετε – με τις γυναίκες είναι ότι δεν τολμούν εύκολα. Και τελικά η διαφορά της γυναίκας από τον άνδρα είναι ότι ο άνδρας τολμάει περισσότερο. Σήμερα λοιπόν, οι γυναίκες πρέπει να τολμήσουν. Είναι γεγονός πλέον ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άνδρες και ίσως ακόμη καλύτερα.
Ποιοι κλάδοι θεωρείτε ότι έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις γυναίκες – επιχειρηματίες;
Ο χώρος της λιανικής και ειδικότερα των super market, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μεγάλη σταθερότητα και θεωρείται ως ένας από τους πιο ασφαλής κλάδους, σε συνδυασμό με την μέθοδο του franchise που εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σιγουριά της επένδυσης, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για τη γυναίκα που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας.
Συνδυάζεται το franchising με την οικογένεια και την προσωπική ζωή;
Φυσικά. Θεωρώ πως μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει και καριέρα και οικογένεια, εφόσον το επιθυμεί! Βέβαια, για να το καταφέρει αυτό πρέπει να έχει γύρω της ένα οικογενειακό περιβάλλον που στηρίζει την προσπάθειά της και βέβαια να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών του. Οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά χωρίς συνεργάτη.
Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και τι θα τις συμβουλεύατε για να τις κινητοποιήσετε;
Κάθε επιχειρηματική κίνηση ενέχει και ρίσκο. Αν μάλιστα εστιάσουμε στους επιχειρηματίες αρχικών σταδίων βλέπουμε να ενισχύεται ο φόβος της αποτυχίας σχεδόν στο 80%, κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες θέλουν να ελαχιστοποιήσουν αυτό το ρίσκο γι’ αυτό άλλωστε αναζητούν κάποια «στρατηγική συμμαχία». Εδώ, να σημειώσω ότι υπεισέρχεται ο παράγοντας της σωστής επιλογής του franchisor που με την εμπειρία του και τα εχέγγυα του επιτυχημένου συστήματος που προτείνει, μειώνει το φόβο της αποτυχίας και ενδυναμώνει τον νέο franchisee. Αυτό που συμβουλεύω τις γυναίκες είναι να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μέσω της μεθοδικής και οργανωμένης δουλειάς θα τα καταφέρουν.
Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του franchising;
Πρώτον, θα τη συμβούλευα να τολμήσει, να πιστέψει μέσα της ότι είναι άξια, ότι μπορεί να τα καταφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής της συνδυάζοντας καριέρα, οικογένεια, φίλους κ.λπ. Δεύτερον, να δραστηριοποιηθεί σε έναν χώρο που της αρέσει ή να έχει δυνατότητες να ανα- δείξει και τρίτον και σημαντικότερο να επιλέξει τον κατάλληλο franchisor που με τη καθοδήγηση και την υποστήριξή του να πολλαπλασιάσει την επιτυχία της.