Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Today Group: “Ο χώρος ευνοεί όσους τολμούν να κάνουν βήματα μπροστά και να διαφοροποιούνται καινοτόμα”

Today Group: “Ο χώρος ευνοεί όσους τολμούν να κάνουν βήματα μπροστά και να διαφοροποιούνται καινοτόμα”

σύνταξη magazine
0 σχόλια

Το λιανεμπόριο τροφίμων διαφοροποιείται αισθητά και τα convenience stores μετατρέπονται σε Νο1 επιλογή για τους περισσότερους καταναλωτές που αναζητούν εύκολες, γρήγορες και οικονομικές λύσεις στην καθημερινότητά τους. Η κα Χρυσάνθη Αθανασίου, Managing Director της Today Group, παραχωρεί μια αναλυτική συνέντευξη στην οποία επισημαίνει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τυπικού convenience store και ποια στοιχεία απογειώνουν τις πωλήσεις τους.

Τα καταστήματα convenience stores – ψιλικά μπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητα και αλλάζουν το τοπίο στο λιανεμπόριο τροφίμων καθώς καλύπτουν όλο και περισσότερα είδη καταναλωτικών αγαθών. Πόσο οργανωμένος είναι αυτός ο χώρος σήμερα; Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης για τα δίκτυα franchise;

Στον κλάδο των convenience stores παρατηρείται διαρκής κι εντεινόμενος ανταγωνισμός με ολοένα και περισσότερους franchisees ή μεμονωμένους, ανεξάρτητους επιχειρηματίες να διεισδύουν σε μια αγορά που επί της παρούσης δεν έχει κορεσθεί, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και παρουσιάζει ικανοποιητική οργάνωση.
Όπως σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο, έτσι κι εδώ, η περαιτέρω ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω του σαφούς προσδιορισμού των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ενός σήματος που το διαφοροποιούν δραστικά από τον άμεσο ή έμμεσο ανταγωνισμό και η αφοσίωση σε αυτά, όπως ενδεικτικά θα αναφέρουμε την αδιάλειπτη, 24ωρη λειτουργία επί 365 ημέρες τον χρόνο και την value for money τιμολογιακή πολιτική των καταστημάτων Today Stores.

TodayStores.panoramiki

Ποιο είναι το ιδανικό κατάστημα καθημερινών αγορών; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Ένα κατάστημα στην κατηγορία της μικρής λιανικής θα πρέπει πρωτίστως να είναι σε θέση να καλύπτει 100% τις ανάγκες της γεωγραφικής περιοχής όπου και δραστηριοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετεί εξατομικευμένη στάση και τοποθέτηση του στην τοπική αγορά διατηρώντας όμως τα στρατηγικά χαρακτηριστικά του σήματος που πρεσβεύει. Σήμερα οι καταναλωτές εμφανίζονται ολοένα και πιο απαιτητικοί επιθυμώντας να αποκομίζουν μια συνολική, πολυδιάστατη εμπειρία σε μία και μόνο επίσκεψη τους στο κατάστημα.
Οι one stop shop αγορές λειτουργούν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε και τα περισσότερα καταστήματα του σήματος Today Stores έχουν εξοπλισθεί με εξειδικευμένο posto καφέ, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη καταναλωτική εμπειρία αλλά και μια δεύτερη πηγή κέρδους για τους επιχειρηματίες (franchisees).

Γιατί ένας franchisee να επιλέξει την κατηγορία convenience stores – ψιλικά; Ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας;

Τα convenience stores αποτελούν ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον συνιστώντας την εκσυγχρονισμένη μετεξέλιξη των διαχρονικά αναγκαίων παραδοσιακών «ψιλικατζίδικων» που εξυπηρετούν βασικές, καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή στο οικείο γεωγραφικό του περιβάλλον.
Πρόκειται για μια εν γένει ασφαλή επενδυτική πρόταση με μειωμένο επιχειρηματικό ρίσκο, η οποία ειδικά όταν λειτουργεί υπό το σήμα ενός καταξιωμένου Ομίλου που διαχειρίζεται δίκτυα franchise, εξασφαλίζει κατά το μέγιστο δυνατό την υγιή κι επιτυχημένη πορεία της. Ο Όμιλος Today Group προσφέρει ευρεία, συστηματική τεχνογνωσία και υποστήριξη μέσω των εξειδικευμένων κι έμπειρων στελεχών του για κάθε κατάστημα Today Stores.

H φιλοσοφία του one stop shop θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια αλλάζοντας τελείως την έννοια και εικόνα του παραδοσιακού καταστήματος ψιλικών

Τελικά πού οφείλουν την επιτυχία τους τα καταστήματα αυτού του τύπου, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες; Ποιες είναι οι τάσεις και ποια θεωρείτε πως θα είναι η εξέλιξη των καταστημάτων μικρής λιανικής στο μέλλον;

Προφανώς και δεν είμαστε σε θέση να αιτιολογήσουμε ασφαλώς την όποιου βαθμού επιτυχία του συνόλου των καταστημάτων αυτού του τύπου, ωστόσο η επιτυχία των Today Stores σίγουρα βασίζεται στην πρωτοπορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σήματος που όχι απλά παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρας του χρόνου, αλλά εξελίσσονται συμπορευόμενα με τις καταναλωτικές ανάγκες των επισκεπτών τους.
Είναι δεδομένο ότι η φιλοσοφία του one stop shop θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια αλλάζοντας τελείως την έννοια και εικόνα του παραδοσιακού καταστήματος ψιλικών, το οποίο και θα παρέχει πλέον υπηρεσίες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως προστάζουν τα trends της εποχής μας.

Ποιο θεωρείτε ως το ιδανικό προφίλ για το συνεργάτη – franchisee;

Ένας δυνητικός franchisee θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εισέλθει σε ένα κλάδο με έντονο και διαρκή ανταγωνισμό και να είναι αποφασισμένος να παραμείνει σε αυτόν μακροπρόθεσμα. Ουσιαστικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επένδυση του ως μια διαχρονική επιχειρηματική δραστηριότητα επιλέγοντας το σύστημα franchise που ανταποκρίνεται στις δικές του προσωπικές κι επαγγελματικές προσδοκίες και να προχωράει σταθερά με σαφή στρατηγικό σχεδιασμό αποζητώντας τα στοιχεία εκείνα που θα τον διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και θα τον εκτινάξουν στην κορυφή των leaders franchisees.

Ο χώρος ευνοεί τις οικογενειακές επιχειρήσεις και αν ναι τι πρέπει να προσέχει ένας υποψήφιος franchisee;

Ο χώρος ευνοεί όσους τολμούν να κάνουν βήματα μπροστά και να διαφοροποιούνται καινοτόμα. Είτε πρόκειται για οικογενειακή είτε για πολυμετοχική σύνθεση επιχείρησης αν κάποιος αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες των καθημερινών επισκεπτών/ καταναλωτών προτού καν οι τελευταίοι είναι σε θέση να τις προσδιορίσουν με ακρίβεια, τότε έχει καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της διαχρονικής επιτυχίας για την επιχείρηση του.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ