Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Η Μασσαλία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων που καλεί τους πάντες να συμμετάσχουν

Η Μασσαλία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων που καλεί τους πάντες να συμμετάσχουν

σύνταξη magazine
0 σχόλια

«Ο κλάδος της εστίασης είναι ιδιαίτερος και απαιτητικός. Δεν σερβίρεις στον επισκέπτη- πελάτη απλώς ένα πιάτο με φαγητό. Πρέπει να παίξεις με τις αισθήσεις του, τα συναισθήματά του, τις μνήμες του, τη διάθεσή του».

Το ταξίδι της Μασσαλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια στη Νέα Φώκαια και σήμερα, με 2 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μυεί τους επισκέπτες του στις υπέροχες γεύσεις και αρώματα της μεσογειακής κουζίνας. Ο συνιδιοκτήτης του concept, κύριος Νίκος Καρδαράς, μας περιγράφει πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε αλλά και πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος σε κάτι τόσο καινοτόμο για τα δεδομένα της εστίασης.

Massalia logo

«Αφουγκραζόμαστε τον κλάδο και παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις»

Συνέντευξη με τον κ. Νίκο Καρδαρά, συνιδιοκτήτη των μεζεδοπωλείων Μασσαλία

 

 

Γιατί αποφασίσατε να δώσετε στο πρώτο μεζεδοπωλείο σας που βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής το όνομα μιας πόλης που βρίσκεται στη Γαλλία;

Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία: Οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης Φώκαια, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας ήταν δεινοί θαλασσοπόροι. Γύρισαν όλη τη Μεσόγειο κάνοντας εμπόριο με διάφορα προϊόντα, ανάμεσά τους και πρώτες ύλες για γευστικά πιάτα της εποχής. Οι αρχαίοι Φωκαείς ίδρυσαν τη Μασσαλία, μια από τις σημαντικότερες αποικίες της εποχής που εξελίχθηκε στη σημερινή γαλλική μεγαλούπολη.Δυόμιση χιλιετίες αργότερα, οι κάτοικοι της Φώκαιας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφυγαν από την Μικρά Ασία και πήγαν στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής για να ιδρύσουν τον οικισμό της Νέας Φώκαιας. Αποφασίσαμε να κλείσουμε τον κύκλο και να φέρουμε τη Μασσαλία στην κοσμοπο¬λίτικη σήμερα Χαλκιδική. Δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε τον τόπο στον οποίον ανοίξαμε το πρώτο μας μεζεδοπωλείο και να μην θυμίσουμε στους κατοίκους το ένδοξο παρελθόν τους. Εξάλλου, ένα μεζεδοπωλείο που βασίζεται στη μεσογειακή κουζίνα θα έπρεπε να σχετίζεται και με τους ανθρώπους που γνώρισαν πρώτοι τη Μεσόγειο και έμαθαν όλα τα γευστικά μυστικά της.

massalia.menu

Πώς συνδυάζονται οι γεύσεις της Μεσογείου με την ελληνική δημιουργική κουζίνα; Ποια είναι η φιλοσοφία του concept Μασσαλία;

Η ελληνική κουζίνα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αυτό που αποκαλούμε με¬σογειακή κουζίνα ενώ έχει επιρροές και από τις κουζίνες των γειτονικών μας χωρών. Στη Μασσαλία, ο επισκέπτης θα βρει τις γνώριμες σε όλους μας γεύσεις, τις ίδιες που γνώρισαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας από τα παιδικά τους χρόνια, προσθέτοντας όμως κάτι πολύ βασικό: τη δημιουργική έμπνευση ορισμένων από τους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα, ο Γιάννης Γιαννακάρας που επιμελήθηκε τα πρώτα μας μενού.
Το αποτέλεσμα ήταν να εξελίξουμε τις γνωστές γεύσεις σε κάτι καινούριο και απολαυστικό χωρίς όμως να γίνει κάτι ξένο από τα γευστικά μας βιώματα. Ένα παράδειγμα από τα ορεκτικά: Όλοι έχουμε δοκιμάσει καπνιστό σκουμπρί. Πόσοι όμως το απόλαυσαν με πουρέ από φακές, φρέσκο κρεμμύδι και ραπανάκι όπως είναι η δική μας πρόταση; Η Μασσαλία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων που καλεί τους πάντες να συμμετάσχουν. Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσω ότι μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά κανένα πιάτο μας δεν θα μπορούσε να έχει τη γεύση που επιθυμούμε αν δεν στηριζόταν απόλυτα σε κορυφαίας ποιότητας πρώτες ύλες.

 Massalia4.jpg

Ικανοποιούμε με επιτυχία τα πιο απαιτητικά κοινά της Ελλάδας

Πώς υποδέχθηκε το κοινό το concept; Ποιο ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που εντυπωσίασαν περισσότερο;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει -προς το καλύτερο- η φιλοσοφία του κοινού. Πλέον, αναζητά τις εξαιρετικές γεύσεις χωρίς να κάνει την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέρνουμε να κάνουμε 60.000 κουβέρ τον χρόνο και μάλιστα σε δύο από τα πιο απαιτητικά κοινά της Ελλάδας: Ο δήμος Κασσάνδρας είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Διαθέτει μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα με επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη που έχουν φάει στα πιο διάσημα εστιατόρια. Αυτοί οι άνθρωποι για κάποιον λόγο έρχονται και ξαναέρχονται. Κάτι βρήκαν σε εμάς…
Όσο για τη Θεσσαλονίκη, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Όσοι ασχολούνται με την εστίαση γνωρίζουν καλά πόσο απαιτητικοί είναι οι κάτοικοι και τα τελευταία χρόνια… οι πολυεθνικοί επισκέπτες της πόλης.

Massalia1

Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, πώς αξιολογείτε την πορεία του «Μασσαλία»; Ποια είναι τα βασικά σημεία – σταθμοί εξέλιξης του concept;

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την πορεία των καταστημάτων μας. Σας αναφέραμε νωρίτερα κάποιους αριθμούς. Θα ήμασταν αχάριστοι αν ισχυριζόμασταν το αντίθετο. Αυτό όμως ήταν αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς και σωστού σχεδιασμού. Δεν σηκωθήκαμε ένα πρωί και είπαμε: «Σε πέντε χρόνια θα ανοίξουμε τριάντα καταστήματα».
Ακούμε προσεκτικά τις επιθυμίες του κοινού, μελετούμε τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς και χαράσσουμε προσεκτικά το μέλλον. Αν μάθαμε κάτι μετά από είκοσι χρόνια στον χώρο της εστίασης, σε διάφορα πόστα -από σεφ και σέρβις ως φωτογράφοι και συντάκτες σε περιοδικά γεύσης και εσχάτως ως επιχειρηματίες είναι να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε τον κλάδο και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις.

{gallery}Massalia copy 2{/gallery}

Η εστίαση παρουσιάζει έντονη δυναμική, ενώ είναι η πρώτη σε προτιμήσεις των υποψήφιων επενδυτών. Ποιες θα είναι οι τάσεις της επόμενης μέρας; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η δυναμική;

Το τελευταίο διάστημα -και αυτό θα γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια- πραγματοποιείται στροφή στην απλότητα των πιάτων και στην υγιεινή διατροφή. Θα παρατηρήσετε, για παράδειγμα, ότι μεγάλη αλυσίδα fast food του εξωτερικού διαφημίζει την λιγότερη ποσότητα αλατιού στα πιάτα της. Για εμάς, στη «Μασσαλία» αυτά τα δύο χαρακτηριστικά υπήρχαν από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας μας, πριν από οκτώ χρόνια. Η μεσογειακή διατροφή την οποία εκθειάζουν όλες οι ιατρικές έρευνες για εμάς ήταν ο θεμέλιος λίθος του μενού μας. Το ίδιο και η απλότητα των πιάτων μας. Πουθενά στο μενού μας δεν θα βρείτε πιάτα με εξωτικές σάλτσες και ονομασίες ακατανόητες για τον απλό επισκέπτη.

Massalia3.jpg

Ποιο είναι το προφίλ του ιδανικού συνεργάτη για τα μεζεδοπωλεία Μασσαλία;

Ο κλάδος της εστίασης είναι ιδιαίτερος και απαιτητικός. Δεν σερβίρεις στον επισκέπτη-πελάτη απλώς ένα πιάτο με φαγητό: πρέπει να παίξεις με τις αισθήσεις του (όραση, γεύση, αφή, όσφρηση), τα συναισθήματά του, τις μνήμες του, τη διάθεσή του. Οι δύο ώρες που θα περάσει στη «Μασσαλία» πρέπει να είναι ώρες απόλαυσης. Συνεπώς, ιδανικός συνεργάτης είναι αυτός που συμμερίζεται τη φιλοσοφία μας, θα έχει μεράκι για τη δουλειά και θα προσπαθήσει στο έπακρο για να μετατρέψει ένα γεύμα σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Ποια θα είναι τα οφέλη και ποια η υποστήριξη που θα λάβει από την εταιρεία;

Η «Μασσαλία» εκτός από μεζεδοπωλείο είναι και μια καλοκουρδισμένη επιχείρηση με τμήματα που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει στα οκτώ χρόνια της λειτουργίας μας είναι, ίσως, το μεγαλύτερο όφελος για τον υποψήφιο συνεργάτη. Πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα του για να τον υποστηρίξουμε σε κάθε του βήμα, με σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση για το προσωπικό -σε οποιοδήποτε πόστο- και με συμβουλευτικό ρόλο σε οποιαδήποτε δυσκολία του παρουσιαστεί. Θα είναι ένα μέλος της οικογένειάς μας.

{gallery}Massalia copy 1{/gallery}

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ