Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise – Drops Laundry Services

Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise – Drops Laundry Services

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Από τη μεριά της η μητρική εταιρεία πρέπει να προτάξει την επιχειρηματική αλληλεγγύη. Τόσο του δικτύου προς τις franchise μονάδες, όσο και των επιμέρους μονάδων μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας καθώς και η διαρκής εκπαίδευση των στελεχών, αποτελούν για εμάς τα σημεία αναφοράς.

Θεοδόσης Αλεξόπουλος Δ/νων Σύμβουλος της Drops Laundry Services

F.S.: Ποιες τάσεις θεωρείτε κυρίαρχες ή θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά παροχής υπηρεσιών;

Θ.Α.: Αυτό που αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στην εποχή της κρίσης που διανύουμε είναι οι υπηρεσίες να μπορούν να συνδυάζουν άριστα μια καλή και πρωτότυπη ιδέα, η οποία την ίδια στιγμή να αποτελεί και καλή ευκαιρία για επένδυση. Γι’ αυτό τον λόγο, η υπηρεσία ή το προϊόν θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και να πληροί κριτήρια όπως αυτά του σωστού timing, της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας, της σχέσης ποιότητας τιμής, τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, το μέγεθος της επένδυσης κ.α.

F.S.: Ποιες κατηγορίες ευνοούνται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες;

Θ.Α.: Ευνοούνται οι κατηγορίες που παρουσιάζουν κενό στην αγορά ή που παρουσιάζουν πολυκερματισμό χωρίς σαφή εικόνα. Επίσης ευνοούνται ιδέες καινοτόμες, συχνά συνδεδεμένες με τις νέες τεχνολογίες, όπως mobile application. Παράλληλα, η κρίση έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες και ανάγκες γι’ αυτό και βλέπουμε να εμφανίζονται διαρκώς νέες επιχειρήσεις –αμφιβόλου νομιμότητας- σε τομείς που στο παρελθόν δεν εμφάνιζαν κανένα ενδιαφέρον. Ως ένα γραφικό παράδειγμα θα σας καταθέσω τα καταστήματα αγοράς χρυσού και κοσμημάτων.

«Αυτό που αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στην εποχή της κρίσης που διανύουμε είναι οι υπηρεσίες να μπορούν να συνδυάζουν άριστα μια καλή και πρωτότυπη ιδέα, η οποία την ίδια στιγμή να αποτελεί και καλή ευκαιρία για επένδυση»

F.S.: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία σε κάθε επιμέρους κατηγορία (Αναφερθείτε στο δικό σας πεδίο δραστηριοτήτων).

Θ.Α.: Η περίπτωση της Ελληνικής Αλυσίδας Στεγνοκαθαριστηρίων Drops Laundry Services αποτελεί –κατά την άποψή μας- ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό success story εν μέσω κρίσης καθώς στην κορύφωση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης κατάφερε μετά από 22 μήνες να αναπτύξει άμεσα ένα δίκτυο 12 καταστημάτων με παρουσία σε 11 περιοχές της Αττικής (Ν. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά, Πεντέλη, Π. Φάληρο, Ν. Ιωνία, Κολωνάκι, Σπάτα, Αγ. Παρασκευή, Χαϊδάρι, Αιγάλεω). Ως 13ο κατάστημα, θεωρούμε η πρωτοποριακή υπηρεσία Drops Delivery η οποία καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Αττική. Το ξεχωριστό με τα Drops Laundry είναι ότι αποτελούνται από καταστήματα-πρατήρια, δηλαδή παράδοσης και παραλαβής ιματισμού, με φρέσκια και minimal αισθητική και χαμηλό κόστος επένδυσης για τον franchisee. Διαθέτουν ενιαία ποιότητα καθαρισμού, υπηρεσία Delivery, σύστημα επιβράβευσης αγορών και μεγάλη γκάμα προϊόντων περιποίησης. Παράλληλα, η υπερσύγχρονη κεντρική μονάδα καθαρισμού διαθέτει τα πιο πρωτοποριακά μηχανήματα στην Ελληνική αγορά με νέες μεθόδους καθαρισμού φιλικές στο περιβάλλον. Αλλά δεν σταματάμε μόνο στο δίκτυο λιανικής. Η Drops Laundry αναπτύσσει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο στις συνεργασίες B2B.

F.S.: Ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων franchisees και τι πρέπει να προσφέρει ένα δίκτυο franchise για μια επιτυχημένη συνεργασία;

Θ.Α.: O υποψήφιος franchisee πρέπει να επιθυμεί η επένδυσή του να έχει απόδοση ανεξαρτήτου εποχής και οικονομικών συνθηκών. Ως προς τα κριτήρια που πρέπει να βλέπει είναι, το κόστος της επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο απόσβεσης, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου στον οποίο επενδύει, η στήριξη που του προσφέρει η μητρική εταιρεία, το εισόδημα που μπορεί να του προσφέρει μια τέτοια επένδυση. Ένα εισόδημα που δεν το είχε πριν. Από τη μεριά της η μητρική εταιρεία πρέπει να προτάξει την επιχειρηματική αλληλεγγύη. Τόσο του δικτύου προς τις franchise μονάδες, όσο και των επιμέρους μονάδων μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας καθώς και η διαρκής εκπαίδευση των στελεχών, αποτελούν για εμάς τα σημεία αναφοράς.

F.S.: Τι μπορεί να προσφέρει το franchising στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Θ.Α.: Μπορεί να προσφέρει ένα εισόδημα που δεν υπάρχει πια. Ένα οικογενειακό εισόδημα μιας και πολλές από τις franchise επενδύσεις μπορούν να λειτουργήσουν με τις δυνάμεις μιας οικογένειας. Δουλεύεις για τον εαυτό σου και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για μεγαλύτερη απόδοση. Παράλληλα, αφήνεις και μια εργασία ως παρακαταθήκη στα παιδιά της οικογένειας.

F.S.: Πώς διασφαλίζεται η εκπαίδευση και η αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης σε ένα δίκτυο υπηρεσιών;

Θ.Α.: Μπορεί να διασφαλιστεί με ποικίλους τρόπους. Με τακτικές συναντήσεις, διαρκή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση, ηλεκτρονική διασύνδεση των καταστημάτων και όπως ανέφερα και πριν, με επιχειρηματική αλληλεγγύη.

F.S.: Τι είδους μοντέλα ανάπτυξης προσφέρονται (π.χ. multiunit, areadevelopment κ.λπ.)

Θ.Α.: Δύο είναι τα μοντέλα ανάπτυξης που προσφέρονται. Το πρώτο είναι η δημιουργία καταστήματος Drops Laundry Services και το δεύτερο με την μορφή ανεξάρτητου πρατήριου-καθαριστήριου που όμως την ποιότητα καθαρισμού εγγυάται η Drops Laundry Services. Αυτό, το ονομάζουμε «By Drops».

Στην πρώτη περίπτωση δημιουργούμε και παραδίδουμε ένα ολοκληρωμένο κατάστημα τόσο ως προς το design και την αισθητική της Drops Laundry Services όσο και ως προς τη φιλοσοφία και την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Όλα τα καταστήματα Drops Laundry Services διαθέτουν κοινή εμπορική πολιτική, ενιαία εκπαίδευση στελεχών, προγράμματα προώθησης, πρόγραμμα επιβράβευσης, υπηρεσία delivery κ.α. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για μεμονωμένα πρατήρια με διαφορετική επωνυμία αλλά με την εγγύηση καθαρισμού ιματισμού της Drops Laundry.

F.S.: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην αγορά παροχής υπηρεσιών; Που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο υποψήφιος franchisee και με ποια κριτήρια να επιλέξει την κατηγορία, το concept και την αλυσίδα;

Θ.Α.: Πιστεύω ότι δεδομένης της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ο εν δυνάμει επιχειρηματίας franchisee θα πρέπει να έχει ως γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης, σε σχέση με την απόδοση που του προσφέρει η επένδυση αυτή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες εισόδου σε έναν κλάδο σε μια αγορά που βρίσκεται στα χαμηλά με ευνοϊκούς όρους. Επίσης εκτιμώ ότι θα αναζητηθεί η λύση franchise από ενδιαφερόμενους επενδυτές ως επιχειρηματική δυνατότητα, επειδή προσφέρει τεχνογνωσία και καθοδήγηση, που είναι απαραίτητη σε οποιοδήποτε νέο εγχείρημα. Αυτό που απασχολεί όλους τους ενδιαφερόμενους είναι κατά βάση το αν η επένδυση που θα κάνουν θα τους αποφέρει χρήματα, αν είναι ασφαλής, πόσο είναι το σύνολο της επένδυσης και πότε θα κάνουν απόσβεση της επένδυσής τους. Πολύ συχνά ρωτούν εάν χρειάζονται συγκεκριμένες γνώσεις για να ξεκινήσουν και ποια είναι η στήριξη που θα έχουν από την μητρική εταιρεία.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ