Αρχική ResourcesΣυνεντεύξεις 2nd CYPRUS FRANCHISE EXHIBITION: «Μία επιχειρηματική γιορτή που προσφέρει γνώσεις, δικτύωση, εμπειρία και καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες»

2nd CYPRUS FRANCHISE EXHIBITION: «Μία επιχειρηματική γιορτή που προσφέρει γνώσεις, δικτύωση, εμπειρία και καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες»

σύνταξη magazine
0 σχόλια

«Στόχος μας είναι να καθιερωθεί η έκθεση ως πετυχημένος θεσμός, ο οποίος θα προβάλλει τα δεδομένα του σύγχρονου Franchise και θα ενώσει τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν υπό το μοντέλο της Δικαιόχρησης στην Κύπρο.”

Μετά την πρώτη επιτυχημένη έκθεση αποκλειστικά για το franchising, το 2nd Cyprus Franchise Exhibition επέστρεψε στις 8 & 9 Ιουνίου για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του Cyprus Business Show, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία. Μέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά brands του χώρου αλλά και ειδικούς που θα μοιραστούν τα βήματα της επιτυχίας για ένα franchise concept. Ο κ. Σωκράτης Ηρακλέους, Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Franchise Success, μας μίλησγια τα οφέλη που παρουσιάζει η κυπριακή αγορά, τις προϋποθέσεις για μια υγιή και αποδοτική ανάπτυξη και πολλά ακόμα. Φέτος το 2nd CYPRUS FRANCHISE EXHIBITION εντάχθηκε στα πλαίσια του μεγάλου επιχειρηματικού φεστιβάλ CYPRUS BUSINESS SHOW. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το event. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕ Λευκωσίας) σε συνεργασία με την εταιρεία IMH διοργάνωσε για πρώτη φορά το «Cyprus Business Show 2018: The Start-up, Franchise, Innovation and Entrepreneurship Conference & Exhibition». Πρόκειται για ένα διήμερο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία και κάλυψε θέματα όπως η λήψη κατάλληλων συμβουλών, η ενημέρωση γύρω από δοκιμασμένες και πετυχημένες στρατηγικές και η δικτύωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τολμήσουν την δική τους επιχείρηση.

2ND CYPRUSFRANCHISEEXHIBITION1

Το 1ο CYPRUS FRANCHISE EXHIBITION πέρσι διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και ενημερώνοντας το κοινό για όλες τις τάσεις του franchising και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο θεσμός. Ποιοι ήτα οι στόχοι της 2ης αυτής έκθεσης;

Στόχος μας ήταν και είναι να καθιερωθεί η έκθεση ως πετυχημένος θεσμός, ο οποίος θα προβάλλει τα δεδομένα του σύγχρονου Franchise και θα ενώσει τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν υπό το μοντέλο της Δικαιόχρησης στην Κύπρο, σε μία επιχειρηματική γιορτή που προσφέρει γνώσεις, δικτύωση, εμπειρία και φυσικά, καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

socrates irakleousΗ ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και οι καταναλωτικές συνήθειες των Κυπρίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένα επιχειρηματικά ανοίγματα στον τομέα του Franchise.

Σωκράτης Ηρακλέους, Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας

 Σε ποιους απευθύνεται η έκθεση και τι αποκόμισαν οι επισκέπτες με τη συμμετοχή τους σε αυτή;

Η έκθεση απευθυνόταν προς όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια, τις γνώσεις και τη σιγουριά για να δημιουργήσουν τη δική τους πετυχημένη επιχείρηση. Πιστεύουμε ότι ο τομέας αυτός ενδιαφέρει πολλούς νέους ανθρώπους που βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Franchise. 

Το οικονομικό κλίμα της Κύπρου παρουσιάζεται ιδιαίτερα θετικό. Πώς μπορεί το franchising να επωφεληθεί αυτού και να προσφέρει αντίστοιχα;

Το οικονομικό κλίμα της Κύπρου παρουσιάζεται ιδιαίτερα θετικό, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης από το 3,9% του ΑΕΠ που ήταν το Δεκέμβριο του 2017, τώρα ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει ότι το 2018 θα έχουμε ένα αξιοζήλευτο ποσοστό ανάπτυξης. Ο τομέας του franchising κάλλιστα μπορεί να ευνοηθεί από αυτή την οικονομική ανάπτυξη και να επεκταθεί στην κυπριακή αγορά. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι φορολογικές διευκολύνσεις, η ύπαρξη πολλών ξένων εργαζομένων και ο μεγάλος αριθμός τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι μερικοί από τους παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη του τομέα αυτού. Επιπλέον, με την ίδρυση νέων εταιρειών Franchise στην Κύπρο γίνονται επενδύσεις, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η οικονομία μας και η ανταγωνιστικότητα της και εισάγεται τεχνογνωσία.

Ποια είναι τα γενικότερα χαρακτηριστικά της κυπριακής αγοράς;

Η κυπριακή αγορά είναι ανοικτή και προσφέρει ευκαιρίες σε αυτό τον τομέα. Η ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και οι καταναλωτικές συνήθειες των Κυπρίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένα επιχειρηματικά ανοίγματα στον τομέα του Franchise. Ήδη, στην αγορά υπάρχουν επιτυχημένες αλυσίδες Franchise και αυτό δείχνει ότι το κοινό υποδέχεται θετικά αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

2nd cyprus franchise

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της μεθόδου του franchising;

Τα οφέλη που αποκομίζει ένας επιχειρηματίας μέσω του franchising είναι πολλά. Κατ’ αρχήν είναι η τεχνογνωσία που αποκομίζει από την αλυσίδα με την οποία συμβάλλεται. Έπειτα, είναι η βοήθεια και η καθοδήγηση που έχει για το σωστό στήσιμο της επιχείρησής του, ώστε να πετύχει το εγχείρημά του. Και το κυριότερο είναι το «brand name» που εξασφαλίζει και πάνω στο οποίο οικοδομεί την επιχείρησή του αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας και κερδοφορίας της. Γενικά, τα οφέλη για τους νέους επιχειρηματίες είναι πολλά, αφού ο δικαιοπάροχος παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες στο δικαιοδόχο.

Ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά της Κύπρου; Παρατηρούνται ανακατατάξεις σε σχέση με πέρσι;

Φαίνεται ότι ο τομέας της εστίασης και της ένδυσης πρωταγωνιστεί στο Franchise. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τομείς που αναπτύσσονται ικανοποιητικά, όπως το εμπόριο, οι υπηρεσίες και άλλα. Τελευταίως, υπάρχει και μια τάση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.

Θεωρείτε ότι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο έχει αναπτυχθεί η απαραίτητη «κουλτούρα» franchise;

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο λειτουργούν αρκετές εταιρείες με τη μέθοδο Franchise, επομένως θα λέγαμε ότι έχει αναπτυχθεί η απαραίτητη «κουλτούρα», γεγονός που επιβεβαιώνει και την άνθηση του θεσμού αυτού στην Κύπρο. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, εάν σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει από τη μια ο τραπεζικός τομέας με ειδικά πακέτα διευκολύνσεων και η κυβέρνηση
με την παροχή κινήτρων.

cyprus 1560

Είναι η Κύπρος εφαλτήριο για ανάπτυξη σε ξένες αγορές;

Αναμφίβολα είναι η Κύπρος εφαλτήριο για ανάπτυξη σε ξένες αγορές. Η γεωγραφική της θέση, η ιδιότητά της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, ο ανοικτός χαρακτήρας της οικονομίας της και οι άριστες υπηρεσίες που προσφέρει, υποβοηθούν τα μέγιστα τις επιχειρήσεις για ανάπτυξή τους στις γύρω περιοχές. Εξάλλου η Κύπρος λόγω της ασφάλειας που προσφέρει και του καλού της κλίματος αποτελεί για πολλούς επενδυτές ένα πολύ ελκυστικό προορισμό. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι στόχος της κυβέρνησης της Κύπρου είναι η μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. 

Μια σειρά από ελλαδικά concepts έχουν εδώ και αρκετά χρόνια παρουσία στην κυπριακή αγορά. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για μια επιτυχή ανάπτυξη;

Σίγουρα η επιτυχής εξάπλωση μιας αλυσίδας σε διαφορετικές αγορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιτυχημένη παρουσία μιας εταιρείας franchise σε ξένη αγορά εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά γνωρίζει η εταιρεία την τοπική αγορά. Η εταιρεία πρέπει να έχει κάνει έρευνα μακρο περιβάλλοντος, αλλά και έρευνα στον ίδιο τον κλάδο για να μπορεί να έχει εικόνα του ανταγωνισμού και των κινδύνων που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Γνωρίζοντας τα αυτά, η εταιρεία μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τη στρατηγική της η οποία θα τη βοηθήσει να προφυλαχτεί από τους κινδύνους της τοπικής αγοράς, αλλά και να εδραιώσει τη θέση της στην τοπική αγορά. Οι ελλαδικές αλυσίδες έχοντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες της Ελλάδας και απευθυνόμενες σε καταναλωτές με την ίδια κουλτούρα της Ελλάδας, έχουν πετύχει τη διείσδυση στην κυπριακή αγορά με αποτελεσματικότητα. Κατά την εκτίμησή μας, το φαινόμενο αυτό θα διευρύνεται με τα χρόνια.

Ποιοι κλάδοι ευνοούνται κατά τη γνώμη σας για franchising στην κυπριακή αγορά;

Με βάση τη σημερινή εικόνα, οι πιο πολλές εταιρείες franchise στην Κύπρο δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών. Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που μπορούν να προσελκύσουν ξένες, επώνυμες και επιτυχημένες αλυσίδες.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ