Αρχική ResourcesΆρθρα Πόσο αξίζει η επιχείρησή σας;

Πόσο αξίζει η επιχείρησή σας;

σύνταξη sotirisroot
0 σχόλια
της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FRANCHISE(εταιρεία THE FRANCHISE Co)
 

Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην ετήσια συνάντηση αντιπροσώπων ξένης εταιρείας (διεθνούς εμβέλειας) με τον Έλληνα Master Franchisee. Έχοντας ολοκληρώσει τον απολογισμό του έτους και την παρουσίαση της στρατηγικής για τον επόμενο χρόνο, ο υπεύθυνος της ξένης εταιρείας  της υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο καθπρισμός της Αξίας μιας επιχείρησης ως βασικό εργαλείο παρακολούθησης της πορείας ενός Δικτύου, αλλά και ως κινητήριας δύναμης ανάπτυξης. Μια πρακτική που στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ελάχιστα, ιδίως στον χώρο του franchise, αποτελεί για τη συγκεκριμένη εταιρεία ένα αποδεδειγμένα χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη στρατηγικής, για την παρακολούθηση του Δικτύου, για την λήψη αποφάσεων επαναπόκτησης ή πώλησης εταιρικών καταστημάτων, ακόμη και για την πώληση του concept σε υποψήφιους επενδυτές.

Η Αξία μιας επιχείρησης, ή ακριβέστερα το μοντέλο διαμόρφωσης της Αξίας μιας επιχείρησης είναι καθοριστικός παράγοντας επιλογής ενός concept. Διαφορετικές επιλογές έχει ένας επενδυτής όταν ως προτεραιότητα τίθεται ένα σταθερό εισόδημα- μισθός και διαφορετικές επιλογές έχει ένας υποψήφιος επενδυτής όταν επιδιώκει την μέγιστη απόδοση της επένδυσης του σε χρονικό ορίζοντα 5-6 ετών. Στην πρώτη περίπτωση στόχος είναι η ταχεία επίτευξη του break- even point (νεκρού σημείου στις χρηματοροές) και στη δεύτερη η μεγιστοποίηση της αξίας, όταν ωριμάσει η επένδυση σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στοχεύοντας στην μέγιστη δυνατή αξία μεταπώλησης και στην επίτευξη σημαντικών υπεραξιών.

Όμως προσέξτε: τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας δεν συνιστούν αυτό που καθορίζουμε ως Αξία. Η Αξία προσδιορίζει την δύναμη, την επιτυχία και το αντίκτυπο μιας εταιρείας στην αγορά.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ;

Η επιτυχία λοιπόν μιας εταιρείας μετριέται από την Αξία της. Πολλοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν την πραγματική Αξία της εταιρείας τους και ασχολούνται με αυτήν μόνον όταν αναγκαστούν να το κάνουν(π.χ σε περίπτωση εξαγοράς ή συγχώνευσης) αλλα, ακόμα και τότε, συνηθίζουν να καταφεύγουν σε εμπειρικούς τρόπους εκτίμησης.

Αν εξαιρέσουμε τις εταιρείες που έχουν εισηχθεί στο χρηματιστήριο, οι οποίες μπορούν να καθορίζουν την Αξία τους ανά πάσα στιγμή απλώς ρίχνοντας μια ματιά στην κεφαλοποίηση τους, οι περισσότερες εταιρείες δεν γνωρίζουν την πραγματική Αξία τους. Ιδίως στον χώρο του franchise όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των «μικρών επιχειρήσεων» ο καθορισμός της αξίας της επιχείρησης είναι μία πρακτική σχεδόν άγνωστη. Όμως η γνώση είναι δύναμη, οπότε η γνώση της καθαρής Αξίας μιας εταιρείας και των παραγόντων που την διαμορφώνουν, αποτελεί σημαντικό εργαλείο και ένδειξη για το που βρίσκεται η εταιρεία και κυρίως για το πως μπορεί μακροπρόθεσμα να βελτιωθεί.

Τόσο η υποτίμηση της Αξίας μιας εταιρείας, όσο και η υπερτίμηση της μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην διαχείριση της. Μια υπερτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αισιοδοξία για τις δυνάμεις της εταιρείας (ακόμη και σε περιόδους που η αγορά δεν τα πάει και τόσο καλά) και οι όποιες προσπάθειες πώλησης της εταιρεία μάλλον θα είναι χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ένα ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική Αξία της εταιρείας. Με τον ίδιο τρόπο η υποτίμηση της αξίας μιας εταιρείας μπορεί να οδηγήσει σε λάθος κινήσεις και σε εσφαλμένη αξιολόγηση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, για να μην αναφέρουμε την περίπτωση της πώλησης της εταιρείας σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής…

Επίσης ο καθορισμός της Αξίας μιας εταιρείας θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι απλώς ο καθορισμός μιας τιμής σε κάποια χρονική περίοδο. Πολλές εταιρείες αυξάνουν την αξία τους από έτος σε έτος, ενώ άλλες, ακόμη και επιτυχημένες που ξεκινάνε δυνατά και καταλαμβάνουν ηγετική θέση στον κλάδο τους, μπορεί σταδιακά να χάσουν σημαντικό κομμάτι της Αξίας τους.

Έτσι, πολλοί επιχειρηματίες αξιολογούν την Αξία της εταιρείας τους κάθε έτος. Άλλες πάλι φορές και εφόσον δεν έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της εταιρείας, αλλά και της αγοράς στην οποία κινείται η εταιρεία, χρησιμοποιούν παλαιότερες εκτιμήσεις προσαρμόζοντας τες στα νέα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο διατηρούν μια καλή αντίληψη της Αξίας της εταιρείας και της δύναμης της, με αποτέλεσμα να έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους πόρους της επιχείρησης. Ιδίως σε περιπτώσεις που μια εταιρεία εξετάζει το χρηματοοικονομική δομή της και τη δυνατότητα δανεισμού, η γνώση της Αξίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην λήψη της σωστής απόφασης, καθώς ο επιχειρηματίας γνωρίζει σε ποιο βαθμό έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δανείου, αλλά και να διαπραγματευτεί τους όρους και να επιλέξει τη μορφή του δανεισμού που θα λειτουργήσει ως μοχλός υπεραπόδοσης των Ιδίων Κεφαλαίων και της Αξίας της επιχείρησης.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες ο υπολογισμός της Αξίας μιας επιχείρησης είναι απαραίτητος, πέρα από την περίπτωση της πώλησης. Για παράδειγμα όταν ένας συνεταίρος φεύγει και θέλει να πουλήσει το μερίδιο του, σε περίπτωση θανάτου οπότε οι συγγενείς θα θέλουν να γνωρίζουν τι κομμάτι της επιχείρησης τους αναλογεί, σε περίπτωση διαζυγίου, κ.ο.κ. Επίσης σε περιπτώσεις εταιρειών franchise είναι συχνό το φαινόμενο της πώλησης εταιρικών καταστημάτων σε franchisees ή ακόμη και η αγορά από τον franchisor, franchised καταστημάτων τα οποία δεν πάνε καλά λόγω ελλιπούς διαχείρισης. Αυτά και άλλα πολλά πιθανά σενάρια έχουν έναν κοινό παρανομαστή: απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός για να λυθεί ένα πρόβλημα.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτίμησης της Αξίας μιας εταιρείας και διαφορετικές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Συνήθως οι εδραιωμένες εταιρείες μετρούν την Αξία τους βάσει των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τους, της φήμης που έχουν δημιουργήσει και της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει. Αντίθετα οι αναπτυσσόμενες εταιρείες δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην δυναμική τους και στα περιθώρια ανάπτυξης τους και καθορίζουν την Αξία τους βάση των υφιστάμενων πωλήσεων και των εκτιμήσεων μελλοντικών κερδών.

Για να μπορέσει η διοίκηση μιας εταιρείας να χρησιμοποιήσει την Αξία σαν εργαλείο ανάπτυξης και βελτίωσης, ο καθορισμός της δεν είναι παρά το πρώτο βήμα. Tο κλειδί είναι η μετατροπή των αποτελεσμάτων και των δεδομένων σε χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί η εταιρεία.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί εκτιμητές οι οποίοι μπορούν να «καθορίσουν» την Αξία μιας εταιρείας στο ποσό που επιθυμεί ο επιχειρηματίας, ένας καλός εκτιμητής θα λειτουργήσει περισσότερο σαν σύμβουλος, αξιολογώντας αντικειμενικά την επιχείρηση και δίνοντας κατευθύνσεις και συμβουλές για το πώς να βελτιωθεί η αξία της.

Η ΑΞΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ 

Ανεξάρτητα από το αντικείμενο δραστηριότητας μιας επιχείρησης, από τα πάγια στοιχεία της, από τη φήμη της ή από τη δυναμική της, υπάρχει ένας παράγοντας που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής Αξίας: το ρίσκο (ή επιχειρηματικός κίνδυνος). Όσο χαμηλότερη η επικινδυνότητα της επιχείρησης (με όλους τους άλλους παράγοντες να παραμένουν σταθεροί), τόσο υψηλότερη η εκτίμηση της Αξίας. Πολύ λογικά για έναν εξωτερικό αγοραστή υψηλό ρίσκο σημαίνει χαμηλότερη τιμή αγοράς,καθώς, εκτός από την εταιρεία “αγοράζει” και σημαντικό ποσό…αβεβαιότητας όσον αφορά την επένδυση του.

Ένας από τους βασικούς εμπειρικούς τρόπους για να καθοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας μιας εταιρείας- πέρα από το εξωτερικό περιβάλλον- είναι οι ανθρώπινοι πόροι και συγκεκριμένα, το management. Εάν ένας επενδυτής ενδιαφέρεται για τη μακροπρόθεσμη αξία μιας εταιρείας, θα πρέπει να αναζητήσει σε αυτήν μια ικανή ομάδα management και όχι μια προσωποκεντρική εταιρεία. Μια εταιρεία που βασίζεται πολύ σε ένα άτομο δεν μπορεί να έχει υψηλή αξία, καθώς η όποια επιτυχία της εταιρείας δεν μπορεί να έχει διαχρονικότητα και επομένως την δυναμική που είναι απαραίτητη.

Ένας επίσης συνήθης τρόπος καθορισμού του βαθμού επικινδυνότητας είναι και η «ποικιλία» μιας εταιρίας, σε διάφορα επίπεδα. Όπως η ύπαρξη ενός μόνο ικανού στελέχους μπορεί να επηρεάσει την αξία της εταιρείας, έτσι και ο περιορισμένος αριθμός πελατών (έστω και μεγάλων) επιδρά αρνητικά στην αξία της εταιρείας καθώς αυξάνεται η επικινδυνότητα της. Η ποικιλία όμως αναφέρεται και στο προϊόντικό μίγμα και στο εύρος υπηρεσιών που προσφέρονται. Σε γενικές γραμμές η ποικιλία (μέσα σε συγκεκριμένα όρια) βοηθά την εταιρεία να είναι λιγότερο τρωτή και να μπορεί να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις εξελίξεις της αγοράς. Τέλος, η ποικιλία αφορά σε σειρά παραγόντων όπως η διαχρονική δυνατότητα προσαρμογής της εταιρείας στα νέα δεδομένα της αγοράς, ο βαθμός πιστότητας των πελατών, η αγοραστική δύναμη, η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε μεταβαλλόμενες συνθήκες κ.ά.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Για ορισμένες εταιρείες ο προσδιορισμός της Αξίας είναι μια μικρή δοκιμασία, καθώς είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών αποφασίζει να καθορίσει την Αξία ή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες έγκριτων εκτιμητών μόνο στην περίπτωση πώλησης ή συγχώνευσης. Η αξιολόγηση μιας επιχείρησης απαιτεί γνώση των υφιστάμενων κερδών, της δυναμικής της εταιρείας για το μέλλον, δυνατότητα προβλέψεων καθώς και σειρά άλλων στοιχείων -οικονομικών και μη- την ύπαρξη των οποίων πολλοί επιχειρηματίες αγνοούν. Ακόμα και αν μια εταιρεία προσλάβει εκτιμητή για την αξιολόγηση- ακόμα και έτσι- ο αξιολογητής χρειάζεται σειρά στοιχείων για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του. Επιπλέον ο επιχειρηματίας, ιδίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στα franchise, έχει συνήθως αισιόδοξη ματιά για την επιχείρηση του, καθώς υπάρχουν και πολλοί συναισθηματικοί λόγοι που τον δεσμεύουν με αυτήν. Για την πραγματοποίηση όμως μιας ουσιαστικής αξιολόγησης ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι αντικειμενικός, όσον αφορά τις μελλοντικές δυνατότητες της εταιρείας του.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Τι αξίζει λοιπόν η επιχείρηση σας; Ένας τρόπος να καθορίσετε την αξία είναι να προσλάβετε έναν ικανό οικονομικό αναλυτή ο οποίος και θα αναλάβει την αξιολόγηση. Αλλά υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να το κάνετε μόνος σας. Μην ξεχνάτε ότι όσο σημαντική είναι η τιμή άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία με την οποία καθορίζεται η αξία.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι από τους πλέον συνήθης και κοινά αποδεκτούς τρόπους υπολογισμού της Αξίας μιας επιχείρησης.

1.ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΘΕΣΗΣ:  Είναι από τις παλαιότερες μεθόδους καθορισμού της Αξίας μιας επιχείρησης και είναι απλή. Σύμφωνα με την μέθοδο της Καθαρής Περιουσιακής Θέσης, η Αξία μιας επιχείρησης είναι ίση με τα ιδία Κεφάλαια της, όπως αυτά εμφανίζονται στον Ισολογισμό της. Συγκεκριμένα, από το Ενεργητικό (ταμείο, εγκαταστάσεις, πελάτες κ.ο.κ) αφαιρείτε το παθητικό (δάνεια, χρέη κ.ο.κ) και έχετε μια εικόνα της περιουσιακής θέσης. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά μειονεκτήματα, καθώς η απλή καταμέτρηση της περιουσίας μιας εταιρείας δεν συνυπολογίζει την έννοια της υπεραξίας, τα άυλα δηλαδή περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Η προσαρμογή της Καθαρής Περιουσιακής Αξίας σε παράγοντες όπως η φήμη, η τεχνογνωσία, η πιστότητα των πελατών, η σύμβαση franchise, η περιοχή αποκλειστικότητας κ.ά δίνει μια καλύτερη εικόνα αλλά ακόμη και έτσι αποτελεί φτωχό εργαλείο αξιολόγησης, ιδιαίτερα στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο όπου η Αξία πολλών εταιρειών βασίζεται περισσότερο σε άυλα παρά σε υλικά στοιχεία. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο υπολογισμός της είναι ιδιαίτερα απλός και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον καθένα χωρίς ειδικές γνώσεις. Συνήθως τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ χαμηλά, συγκρινόμενα με εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, αποτελούν όμως βάση από την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε.

2.ΑΞΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Δεν είναι τόσο παλιά μέθοδος όσο η Καθαρή Περιουσιακή Αξία, αλλά αρκετά παλιά επίσης. Η λογική που ακολουθείται είναι απλή: εάν χρειαζόταν σήμερα να ρευστοποιήσετε όλα τα υπάρχοντα της εταιρείας πόσα μετρητά θα εισπράττατε. Η μέθοδος αυτή στην ουσία είναι ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας αξίας της εταιρείας σας. Μια παραλλαγή της μεθόδου είναι το κόστος αντικατάστασης, πόσο δηλαδή θα σας κόστιζε να (ξανά)αγοράσετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτετε εάν ξεκινούσατε την επιχείρηση από την αρχή. Όπως και η Καθαρή Περιουσιακή Αξία, η μέθοδος ρευστοποίησης ή αντικατάστασης βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε μια παλαιότερη φιλοσοφία η οποία θεωρούσε ότι οι εταιρείες αξίζουν τόσο, όσο τα πάγια στοιχεία τους.

3.MULTIPLEMODELS: Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε σημαντικό βαθμό, καθώς η εφαρμογή της είναι ιδιαίτερα απλή. Για να την καθορίσετε, χρησιμοποιείτε ως βασικό στοιχείο τα κέρδη της εταιρείας σας και τα πολλαπλασιάζετε με το πηλίκο P/E (Αγοραία τιμή μετοχής/ Κέρδος ανά μετοχή) παρόμοιων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει πολλά μειονεκτήματα. Καταρχάς σημαντικό μειονέκτημα είναι η αστάθεια του συγκεκριμένου πηλίκου καθώς μπορεί να είναι αυξημένο ή μειωμένο βάσει συγκεκριμένων και εποχιακών γεγονότων όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα μιας νέας σειράς προϊόντων. Επιπλέον η χρήση των υφιστάμενων πωλήσεων δεν λαμβάνει υπόψη την δυναμική της εταιρείας. Ιδίως δε για μικρές επιχειρήσεις, οι πωλήσεις και τα κέρδη μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις για αρκετά χρόνια. Με την συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορείτε να έχετε μια ικανοποιητική εικόνα της Αξίας της εταιρείας σας μόνον εφόσον οι πωλήσεις και τα κέρδη ακολουθούν μια σχετικά σταθερή πορεία.

4.ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ (COMPARATIVEVALUE): Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ από τους μεσίτες: Για να αιτιολογήσουν την τιμή ενός ακινήτου συνήθως παρουσιάζουν στον πελάτη τα ποσά έναντι των οποίων πωλήθηκαν άλλα σπίτια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να καθορίσετε και την αξία της επιχείρησης σας. Η δυσκολία σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι πληροφορίες για τις αγοραπωλησίες μεταξύ εταιρειών δεν δημοσιεύονται και συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν. Βεβαίως μπορείτε να μάθετε κάποια στοιχεία ή να  να προχωρήσετε και σε λεπτομερή εξέταση των εταιρειών που θα χρησιμοποιήσετε σαν βαρόμετρο. Εντούτοις η πρακτική αυτή δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Αν για παράδειγμα κατά μέσο όρο η αξία μιας επιχείρησης στον χώρο της εστίασης είναι ίση προς το 40% των πωλήσεων της εταιρείας, γιατί θα πρέπει να αξιολογήσετε τόσο και τη δική σας επιχείρηση, εάν έχετε ένα καλό σημείο, πιστούς πελάτες, εάν τηρείτε όλους τους κανόνες καθαριότητας, εάν έχετε καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, άψογη εξυπηρέτηση, ένα πολύ καλό προϊόν, ισχυρή παρουσία στην αγορά κ.ά;

5.Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΡΟΣΟΔΟΥ: Η μέθοδος αυτή προχωρεί ένα βήμα παραπέρα από την Καθαρή Περιουσιακή Θέση λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σημείο αφετηρίας της μεθόδου είναι η ιδέα πως η αξία μιας επιχείρησης είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των περιουσιακών στοιχείων της. Η επιπλέον αυτή αξία ονομάζεται υπεραξίακαι οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφάλαιο της επιχείρησης εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδόσεις από το τραπεζικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα η Αξία της επιχείρησης με την συγκεκριμένη μέθοδο καθορίζεται ως το άθροισμα της Καθαρής Περιουσιακής Θέσης (όπως καθορίστηκε προηγουμένως) και της παρούσας υπερπροσόδου. Τι είναι όμως η υπερπρόσοδος; η διαφορά, σε ετήσια βάση, των οργανικών εσόδων της επιχείρησης και του τόκου του απασχολούμενου κεφαλαίου. Πιο απλά η μέθοδος αυτή ζητάει να καθορίσετε μια επιθυμητή απόδοση για τα Ιδία Κεφάλαια σας (το ποσό που έχετε επενδύσει στην επιχείρηση). Έστω και ένα Ευρώ κέρδος πάνω από την συγκεκριμένη απόδοση θεωρείται υπερπρόσοδος Αν λοιπόν αυτά τα θετικά ποσά αναχθούν στο σήμερα και προστεθούν στην Καθαρή Περιουσιακή Θέση καθορίζουν την Αξία μιας επιχείρησης.

6.ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: Αποτελεί από τις πλέον αποδεκτές μεθόδους αξιολόγησης μιας εταιρείας και σίγουρα από τις πλέον αξιόπιστες. Δεν υπολογίζει απλά την αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας, αλλά θεωρεί ότι η καθιέρωση της επιχείρησης στην αγορά, η απόκτηση φήμης και πελατείας, οι συνέργιες κ.ά αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την Αξία. Η Αξία μιας επιτυχημένης επιχείρησης είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από το άθροισμα των περιουσιακών της στοιχείων ενώ για πολλές επιχειρήσεις τα κέρδη ενός χρόνου και μόνο μπορούν να είναι μεγαλύτερα από την συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων. Έχει γίνει ήδη φανερό ότι η μέθοδος της Καθαρής Περιουσιακής Θέσης αποτελεί  ανεπαρκής μέθοδο αξιολόγηση. Φαίνεται ακόμη πως το πλέον κατάλληλο μέτρο για τη μέτρηση της Αξίας μιας εταιρείας, είναι τα ίδια της τα κέρδη και η δυναμική της. Έτσι η απόδοση των προηγούμενων χρόνων μιας εταιρείας μπαίνει σε δεύτερο ρόλο- προηγείται η ακριβής ανάλυση των περιθωρίων κέρδους, των χρεών και δανείων, της φορολογίας, του κόστους του προσωπικού και των προϊόντων και του βαθμού ανάπτυξης των πωλήσεων. Η μέθοδος είναι σχετικώς περίπλοκη και χρειάζεται μεγάλη δόση αντικειμενικότητας όσον αφορά τον καθορισμό της δυναμικής της εταιρείας σας. Σύμφωνα λοιπόν με την μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών, η Αξία μιας επιχείρησης ισούται με την παρούσα αξία των ταμειακών πλεονασμάτων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα συν την παρούσα Αξία της υπολειμματικής αξίας της επιχείρησης στο τέλος του συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα. Το κύριο μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι η εκτίμηση των ταμειακών πλεονασμάτων μιας επιχείρησης είναι μια δυσχερής υπόθεση με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν τόσο στην εταιρεία, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά η μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση, καθώς αναγνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, ανεξάρτητως των περιουσιακών στοιχεία που τις αποτελούν και επιπλέον στηρίζεται στις αναμενόμενες αποδόσεις και όχι στις αποδόσεις παρελθόντων ετών. Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στην Αξία της εταιρείας σας, ιδίως όταν χρησιμοποιείτε τις δυο τελευταίες μεθόδους είναι ο χρόνος και συγκεκριμένα η διάρκεια της Σύμβασης Franchise που έχετε υπογράψει. Πάντα να συνεκτιμάτε τον παράγοντα “χρόνο” όταν εξετάζετε την απόδοση των κεφαλαίων που έχετε επενδύσει και την Αξία της επιχείρησης σας.

Έχοντας καθορίσει την Αξία μιας επιχείρησης να θυμάστε πάντα το εξής: Επικεντρωθείτε στην σημασία της Αξίας και στους παράγοντες που την διαμορφώνουν παρά στην τιμή αυτή καθ’ αυτή. Η τιμή δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός αλλά μέσο για να βελτιώσετε την απόδοση και τελικά την Αξία της εταιρείας σας.

 

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ