Αρχική ResourcesΆρθρα Πανοραμα Franchise 2021 | Editorial

Πανοραμα Franchise 2021 | Editorial

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Το 2021 αποδεικνύεται ένα έτος καμπής για την πορεία του franchising στην Ελλάδα. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, το franchising απέδειξε όχι μόνο την ανθεκτικότητά του αλλά και την ευελιξία του, τα πλεονεκτήματά του ως σύστημα ανάπτυξης επιχειρήσεων και επιχειρηματικής ανέλιξης.

Ανέδειξε χαρακτηριστικά, δράσεις, αξίες ικανά να υπερβούν αντιξοότητες και όχι απλώς να διασφαλίσουν την επιβίωση των επιχειρήσεων που το είχαν υιοθετήσει ως εναλλακτική στρατηγικής ανάπτυξης, αλλά και να ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς.
Το τελευταίο 9μηνο καταγράφεται μία θεαματική αύξηση της ζήτησης για συστήματα franchise. Οι επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην πορεία των παραδοσιακών επιχειρήσεων αλλά και οι αλλαγές που επέφερε τόσο στα καταναλωτικά πρότυπα όσο και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ωθεί όλο και περισσότερο νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες να αναζητήσουν στον χώρο του franchising σιγουριά, αυτοαπασχόληση, επιχειρηματικές ευκαιρίες, αποδόσεις και υπεραξίες.
Και πράγματι, στον χώρο υπάρχουν επιχειρηματικές προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για την όλο και αυξανόμενη ζήτηση επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και αυτοαπασχόλησης.

franchise awardsΗ επιβράβευση και αναπαραγωγή καλών πρακτικών, η αξιοποίηση καινοτομιών και τεχνογνωσίας, η εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού, η προβολή Success Stories, η ευαισθητοποίηση στην εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας του Ελληνικού Συνδέσμου Franchise αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της εξαιρετικά ευνοϊκής για το franchising συγκυρίας.

Μία από τις κύριες θέσεις που είχαμε υπογραμμίσει, κατά την έναρξη της δραστηριοποίησής μας ως επιχείρηση στον χώρο του franchising -και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε- ήταν ότι το franchising προφανώς και δεν μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική λύση επαγγελματικής ανέλιξης, ούτε και το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης μιας επιχείρησης.
Επίσης ό,τι λάμπει ΚΑΙ στον χώρο του franchising δεν είναι χρυσός.
Όμως αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική, που αξίζει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή και να επιλέξει μετά από συστηματική έρευνα κάθε νέος αυτοαπασχολούμενος, κάθε υφιστάμενος επιχειρηματίας που αναζητά μία νέα εναλλακτική πρόταση, κάθε επιχείρηση που αναζητά -σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο, έντονα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον- εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης.
Δεν αποτελεί τη μοναδική λύση, όμως αποτελεί μία σοβαρή εναλλακτική λύση.
Σε αυτή λοιπόν την κομβική φάση, φάση συνεχών αλλαγών και μετασχηματισμού συνολικά της αγοράς θεωρήσαμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε στην προβολή, αλλά και στη διεύρυνση της αξιοπιστίας του franchising, στη θωράκιση του θεσμού, με τους όποιους πόρους φυσικά διαθέτουμε.
Η θεσμοθέτηση των Τhe Franchise Success Awards αποσκοπεί ακριβώς στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και θωράκισης του θεσμού του franchising ως:

  • στρατηγική ανάπτυξης επιχειρήσεων
  • επιχειρηματικής ανέλιξης και επιτυχούς αυτοαπασχόλησης
  • ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της υγιούς, επιχειρηματικότητας και
  • συμβολής συνολικά στην ελληνική οικονομία

Στο πλαίσιο των Τhe Franchise Success Awards επιβραβεύονται οι αλυσίδες franchise που εφάρμοσαν καινοτόμες πρακτικές, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, υλοποίησαν νέες στρατηγικές κι επανακαθόρισαν τα δεδομένα στον κλάδο τους, χαράζοντας νέα μονοπάτια.
Αναδεικνύονται οι εταιρείες, τα δίκτυα που αφουγκράστηκαν τον πελάτη και τις προκλήσεις των καιρών, διέγνωσαν τις αλλαγές του ανταγωνιστικού πεδίου, βελτίωσαν τη συνολική αγοραστική εμπειρία, επενδύοντας με συνέπεια στα σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του concept, διαμορφώνοντας, μια συγκροτημένη -ελκυστική και ταυτόχρονα αμοιβαία κερδοφόρα- επιχειρηματική πρόταση.
Εκείνα το δίκτυα που κατάφεραν να ενισχύσουν και να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά, να προσαρμόσουν το concept και την επιχειρηματική τους πρόταση στις νέες συνθήκες, να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική ανάπτυξής τους και ταυτόχρονα να διεισδύσουν σε όμορες αγορές, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διεκδίκησης μεγαλύτερων μεριδίων και ταυτόχρονα να αποτελέσουν μία ελκυστική επιχειρηματική πρόταση.
Παράλληλα μέσα από την προβολή των καλών πρακτικών, στόχος μας είναι η προσέλκυση όλο και περισσότερων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων στη διερεύνηση εναλλακτικών μέσα και από τον χώρο του franchising.
Η Ελλάδα επί σειρά ετών χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες βιωσιμότητας και επιτυχίας των νέων επιχειρήσεων. Αντίθετα το franchising αποδεικνύεται, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εξαιρετικά ανθεκτικό, αξιόπιστο και αποδοτικό.
Στόχος μας και μέσω των Τhe Franchise Success Awards είναι η προσέλκυση ποιοτικών αλλά και εκπαιδευμένων franchisees, που θα αποτελέσουν κεφάλαιο, δημιουργική δύναμη ανάπτυξης για τα υγιή, συγκροτημένα δίκτυα franchise.
Δεν είναι και δεν ήταν η μοναδική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει στον χώρο τα τελευταία 25 χρόνια.
Όμως θεωρούμε ότι είναι μία δυναμική πρωτοβουλία θετικής αντιμετώπισης των προκλήσεων της επόμενης μέρας. Με διαφάνεια, με σαφήνεια, με αιτιολόγηση, τεκμηρίωση, με συνεπή και ξεκάθαρη στόχευση και επικοινωνιακή στρατηγική.
Το μέλλον για το franchising μπορεί να αποδειχθεί λαμπρό. Η συμβολή του στην Ελληνική οικονομία μπορεί να είναι εξαιρετική.
Η επιβράβευση και αναπαραγωγή καλών πρακτικών, η αξιοποίηση καινοτομιών και τεχνογνωσίας, η εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού, η προβολή Success Stories, η ευαισθητοποίηση στην εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας του Ελληνικού Συνδέσμου Franchise αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της εξαιρετικά ευνοϊκής για το franchising συγκυρίας.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ