Αρχική MagazineΝέο τεύχοςΌλα τα τεύχη Έρευνα υποψήφιων franchisees 2023
franchisee research 2023

Έρευνα υποψήφιων franchisees 2023

Στην έρευνα καταγράφονται οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις στο προφίλ όπως και στις προτιμήσεις των υποψήφιων franchisees.

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων, το franchising βγαίνει για ακόμα μια φορά νικητής αποδεικνύοντας πως είναι η καταλληλότερη επενδυτική λύση σε περιόδους έντονων προκλήσεων και ανακατατάξεων. Οι υποψήφιοι νέοι franchisees είναι έτοιμοι να κάνουν μια ομαλή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα, επενδύοντας σε ένα σύστημα franchise στο άμεσο μέλλον. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων που θα τους καθοδηγούν σε κάθε τους βήμα αποσκοπούν στην εύρεση της βέλτιστης επιχειρηματικής πρότασης.

Όπως κάθε χρόνο, το FRANCHISE SUCCESS MEDIA GROUP πραγματοποίησε την έρευνα για τους υποψήφιους franchisees από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Στη συγκεκριμένη έρευνα καταγράφονται οι αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις στο προφίλ όπως και στις προτιμήσεις των υποψήφιων franchisees. Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
• Η πλειοψηφία των υποψήφιων franchisees είναι νεοεισαχθέντες στον χώρο του franchising ωστόσο, έχουν, στην πλειονότητά τους, πρότερη διοικητική εμπειρία.
• Τα συστήματα franchise παραμένουν μια σοβαρή εναλλακτική για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των υποψήφιων franchisees, προσφέροντας μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις.
• Η πηγή που κατά κύριο λόγο εμπιστεύονται για να ενημερωθούν για τον χώρο του franchising είναι τα κλαδικά sites και τα sites των ίδιων των franchisors.
• Oι νέοι υποψήφιοι franchisees δεν προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα για την επιλογή του ιδανικού concept ενώ παράλληλα επιμηκύνεται το χρονικό διάστημα λήψης της απόφασης.
• Κατά την περίοδο της αναζήτησης κατάλληλου franchise, οι υποψήφιοι επενδυτές πιστεύουν πως το ιδανικό σενάριο είναι να απευθύνονται σε εταιρεία συμβούλων, χωρίς όμως η πλειοψηφία να το έχει κάνει πράξη λόγω έλλειψης της αντίληψης της προστιθέμενης αξίας ενός συμβούλου. Η πλειονότητα των ερωτώμενων δεν κατανοεί τη διαφορά μεταξύ broker και συμβούλου franchise.
• Οι συνεχείς κρίσεις, δεν έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης και οι υποψήφιοι franchisees σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά εντός του 2023. Ωστόσο, αυξάνεται ο κύκλος λήψης απόφασης.
• H έναρξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ένα πιο ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα σύστημα franchise.
• Το ισχυρό brand name και η απόδοση της επιχείρησης, είναι τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούν για την επιλογή concept.
• Οι franchisees θέτουν ως προτεραιότητα να λαμβάνουν συνεχή και άμεση υποστήριξη από τον franchisor.
• Οι νέοι franchisees θέλουν αδιαμφισβήτητα η επιχείρησή τους να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και να καινοτομεί. Οι υποδομές ενός συστήματος franchise συνιστούν τον καθοριστικό λόγο για την επιλογή ενός δικτύου.

Έχετε διοικητική εμπειρία;
Πώς σχεδιάζετε να χρηματοδοτήσετε την επένδυσή σας;
Σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα franchise μόνος σας ή συνεταιρικά;
Σε ποιο χρονικό ορίζοντα σκέφτεστε να ξεκινήσετε την επένδυση;
Έχει διαφοροποιηθεί ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης σας λόγω του της πληθωριστικής κρίσης και ύφεσης που αποτέλεσε συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία;
Κατά πόσο έχει επηρεαστεί από την πληθωριστική κρίση και ύφεση η απόφασή σας για επένδυση στο χώρο του franchise;
Οι νέοι franchisees

Η πλειονότητα των υποψήφιων franchisees, το 91% είναι νεοεισαχθέντες στον χώρο του franchising (Γράφημα 1), ωστόσο το 79% αναφέρει πως έχει πρότερη διοικητική εμπειρία (Γράφημα 2). Το ενδιαφέρον των περισσότερων (37%) για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης franchise προήλθε το μεσοδιάστημα 2019-2021 και το 30% ανέφερε πως το ενδιαφέρον του ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο. Είναι γεγονός πως, παρά την πληθωριστική ύφεση και την κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των υποψήφιων νέων franchisees (44%) σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά μέσα στο 2023 (Γράφημα 6). Το 64% σκέφτονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση franchise μόνοι τους και όχι συνεταιρικά (Γράφημα 4), γεγονός που φανερώνει πως οι νέοι franchisees νιώθουν έτοιμοι και σίγουροι να επενδύσουν σε ένα σύστημα franchise καθώς πρόκειται να τους αποφέρει άμεσα απόδοση και επιτυχία. Για το 78% των ερωτηθέντων, το σύστημα franchise συνιστά μια εύκολη, χαμηλού ρίσκου επιλογή σε περίοδο κρίσης (Γράφημα 8), ποσοστό που αυξήθηκε από την αντίστοιχη περσινή έρευνα.
Παράλληλα, για το 59% των ερωτηθέντων, ο λόγος για τον οποίο θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσω franchising είναι για την έναρξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας σε ένα πιο ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον ενώ για το 40% είναι η επίτευξη επιπλέον εισοδήματος (Γράφημα 9).
Διαθέσιμο κεφάλαιο, περιοχές ενδιαφέροντος και ηλικία Η ηλικία των ερωτηθέντων ήταν κατά κύριο λόγο άτομα μεταξύ των ηλικιών 30-49 και οι περιοχές ενδιαφέροντος αφορούν κυρίως αστικές περιοχές.
Ωστόσο και η επαρχία έχει δυναμική παρουσία στις περιοχές – στόχος. Σχετικά με τη διαθεσιμότητα του κεφαλαίου και το επιθυμητό ύψος επένδυσης, η πλειοψηφία με ποσοστό 43% είναι διατεθειμένη να διαθέσει 20.000€ έως 50.000€ ενώ το 32% μπορεί να διαθέσει 50.000€ έως 100.000€. Τα δεδομένα αυτά επιδεικνύουν πως οι υποψήφιοι franchisees σκοπεύουν να διαθέσουν προσωπικά οικονομικά κεφάλαια και κόπους ζωής προκειμένου να γίνουν αφεντικό του εαυτού τους, χωρίς να προβούν σε εξωτερική χρηματοδότηση. Την παραπάνω θέση επιβεβαιώνει και το Γράφημα 3 στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία (65%) των ερωτηθέντων σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την επένδυσή του με προσωπικά κεφάλαια. Χαρακτηριστικό είναι πως σχετικά με την ερώτηση που αφορούσε τι ποσοστό της επένδυσης θα προερχόταν από εξωτερικό δανεισμό και όχι προσωπική αποταμίευση ή περιουσιακά στοιχεία, η πλειονότητα (το 30%) απάντησε το χαμηλότερο ποσοστό επένδυσης, δηλαδή 1-25%. Φανερώνεται έτσι πως, οι υποψήφιοι franchisees θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν κατά κύριο λόγο μόνοι τους το κεφάλαιο της επένδυσης ή ο εξωτερικός δανεισμός να αποτελεί το μικρότερο ποσοστό της επένδυσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, στην αντίστοιχη περσινή έρευνα του 2022, οι πλειονότητα των υποψήφιων franchisees (το 28%), δήλωνε πωςδεν θα λάμβανε κανέναν εξωτερικό δανεισμό για την επικείμενη επένδυσή του.

Σε περίοδο κρίσης:
Για ποιο λόγο εξετάζετε να επενδύσετε σε ένα franchise concept;
Τι είδους απασχόληση σκέφτεστε να έχετε ως μελλοντικός franchisee;
Με ποια κριτήρια επιλέγετε την αλυσίδα-concept;
Επιλέγετε ένα σύστημα franchise που θα σας προσφέρει:
Πήρατε πληροφορίες από:
Ποιά μέσα εμπιστεύεστε περισσότερο για την ενημέρωση σχετικά με το franchising;
Κλάδοι με τη μεγαλύτερη αντοχή στις κρίσεις και οι ευκαιρίες για το

Σχετικά με την ερώτηση που αφορούσε ποιος είναι ο κλάδος ο οποίος, κατά την κρίση των ερωτηθέντων, επηρεάζεται λιγότερο από τις επιπτώσεις που επέφεραν η πανδημία και ο πληθωρισμός, οι απαντήσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορούσαν κυρίως τα street café, τα super market/convenience stores, street food και υπηρεσίες courier. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το περσινό ποσοστό του 55% των υποψήφιων franchisees που υπέδειξαν τα super market/convenience stores, σημείωσε σημαντική πτώση με το ποσοστό να έχει φτάσει στο 40% ενώ τα street café και τα street food να έχουν μοιραστεί τη διαφορά του εν λόγω ποσοστού (Γράφημα 22).
Το Γράφημα 21 δείχνει τις απόψεις των ερωτηθέντων υποψήφιων franchisee σχετικά με το ποιος κλάδος μπορεί να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία για το τρέχον έτος. Είναι φανερό πως οι απαντήσεις συμπίπτουν με τις απαντήσεις της ερώτησης σχετικά με την ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Έτσι, τα super market/convenience stores έρχονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 28%, στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26% τα street café, στην τρίτη θέση με ποσοστό 25% οι υπηρεσίες courier/ logistics και στην τέταρτη θέση με ποσοστό 24% τα street food concepts. Oι franchisees πιστεύουν πως τα concepts που συγκαταλέγονται σε αυτούς τους κλάδους, αποτελούν διαχρονικά κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχουν ανθεκτικότητα στις κρίσεις και μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στο εκάστοτε περιβάλλον.

Κάνατε κάποια έρευνα, εάν ναι τι είδους;
Γράφημα 16 Ποιά μέσα εμπιστεύεστε περισσότερο για την ενημέρωση σχετικά με το franchising; Κάνατε κάποια έρευνα, εάν ναι τι είδους; Από πόσα δίκτυα franchise πήρατε ή θα πάρετε πληροφορίες πριν την τελική απόφαση;
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού franchisor;
Tι είδους υποστήριξη θεωρείτε απαραίτητη από τον franchisor;
Σε περιόδους οικονομικής αστάθειας είναι πιο πιθανό να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία συμβούλων;
Τι θα θέλατε να σας παρέχει μια εταιρεία συμβούλων;
Σύμβουλοι επιχειρήσεων

Ακόμη μια χρονιά, η πλειοψηφία των υποψηφίων (65%) πιστεύει πως η βέλτιστη τακτική για την επιλογή του κατάλληλου concept είναι να απευθυνθούν σε εταιρεία συμβούλων franchise, ειδικά σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας (Γράφημα 19). Ωστόσο, ενώ θα ήθελαν, δεν το κάνουν πράξη. Παρατηρώντας το Γράφημα 20, αυτό που θεωρούν ως το πιο σημαντικό να τους παρέχει μια συμβουλευτική εταιρεία, είναι αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τον χώρο του franchising (36%), ένα σαφές επιχειρηματικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους (35%) και υποστήριξη για τη σωστή επιλογή concept (34%). Όπως είναι λογικό, σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων, οι νέοι επενδυτές νιώθουν ανασφάλεια να κινηθούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και επιζητούν ενημέρωση και υποστήριξη από ειδήμονες του κλάδου που θα τους συμβουλεύσουν για τις βέλτιστες τακτικές. Παρόλη αυτή την πεποίθηση, το 67% των ερωτηθέντων απαντάει πως δεν έχει απευθυνθεί σε εταιρεία συμβούλων μέχρι στιγμής. Όπως διαφαίνεται από την έρευνα, δεν αλλάζει ο τρόπος, οι συμβουλές ούτε και το σύστημα της αναζήτησης, εν τούτοις, διευρύνεται προσεκτικά ο κύκλος λήψης απόφασης μιας και το υπάρχον περιβάλλον τους αναγκάζει να είναι πιο συντηρητικοί.
Η πλειοψηφία των υποψήφιων franchisees (35%) δηλώνει πως κατά την περίοδο αναζήτησης για την επιλογή του ιδανικότερου concept, δεν έκανε κάποια έρευνα προηγουμένως, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως απευθύνθηκε απ’ ευθείας στην εταιρεία που το
ενδιέφερε (Γράφημα 15). Όσοι προέβησαν στη διενέργεια κάποιας έρευνας δήλωσαν πως αυτή περιορίζεται σε λιγότερα από πέντε concepts (68%), κάτι που δημιουργεί ένα παράδοξο καθώς ταυτόχρονα επιμηκύνεται ο χρόνος για τη λήψης της απόφασης (Γράφημα 16). Αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει πως μεγάλο μέρος των υποψήφιων franchisees επιλέγει δραστηριότητα με βάση την ελκυστικότητα που νομίζει ότι έχει το concept και όχι μέσα από μια ενδελεχή έρευνα βασισμένη σε ορθολογικά στοιχεία. Γι’ αυτό τον λόγο, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από τους κατάλληλους συμβούλους είναι μονόδρομος προκειμένου να κάνουν τη σωστότερη επιλογή.

Τι θα θέλατε να σας παρέχει μια εταιρεία συμβούλων;

Σημαντικά κριτήρια λήψης απόφασης για το κατάλληλο concept

Όπως διαφαίνεται και στο Γράφημα 11, στην ερώτηση στην οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποδείξουν τα τρία σημαντικότερα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν το κατάλληλο concept για να επενδύσουν, οι απαντήσεις με τη μεγαλύτερη αποδοχή ήταν:
Απόδοση επένδυσης (31%), ύψος επένδυσης (25%), να είναι μια αξιόπιστη επιχείρηση (25%), να έχει ένα γνωστό και ισχυρό brand name (24%) και να έχει θετική φήμη στην αγορά (22%).
Όταν ερωτήθηκαν ποιο είναι το πιο σημαντικό κριτήριο με βάση το οποίο θα πάρουν την τελική απόφαση για το concept πάνω στο οποίο θα επενδύσουν, επιλέγουν τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του concept (28%) και μετά ακολουθούν το ύψος
επένδυσης (27%) και η ανθεκτικότητα στις κρίσεις (25%). Οι περισσότεροι δυνητικοί franchisees θέτουν ως προτεραιότητα, το επαγγελματικό τους βήμα να έχει χαμηλό ποσοστό λήψης ρίσκου και μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας.
Έτσι, το 60% των υποψήφιων πιστεύει πως το ιδανικότερο concept για να δραστηριοποιηθεί, είναι εκείνο που επιτυγχάνει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (Γράφημα 12), παράλληλα όμως το 55% είναι διατεθειμένο να έχει πλήρη απασχόληση στην επιχείρησή του (Γράφημα 10).

Κατά τη γνώμη σας, ποιος κλάδος αναμένεται να αποτελέσει «ευκαιρία» το 2023;

Νέες Τεχνολογίες

Οι νέοι franchisees δηλώνουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά πως, η επιχείρηση που θέλουν να δημιουργήσουν, είναι απαραίτητο να ακολουθεί τις νέες τεχνολογίες. Διαχρονικά, οι υποψήφιοι franchisees αντιλαμβάνονται την σημασία της ένταξης της
τεχνολογίας στην επιχείρησή τους. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι τάσεις της, ορίζουν εκ νέου τις βάσεις της επιχειρηματικότητας και οι επενδυτές γνωρίζουν πως προκειμένου η επιχείρησή τους να καταστεί βιώσιμη και αποδοτική, θα πρέπει να εντάσσουν τεχνολογίες τόσο για διευκόλυνση του πελατολογίου όσο και για την ίδια την επιχείρηση.

Ιδανικός franchisor και υποστήριξη

Στους υποψήφιους franchisees ζητήθηκε να ορίσουν τρία χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να έχει ο ιδανικός franchisor. Η αξιοπιστία της επιχείρησης (68%), η διαφάνεια, η υπευθυνότητα (54%) και το αναπτυσσόμενο concept (46%) είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία όρισαν οι ερωτηθέντες ως τα πιο σημαντικά για μια καλή και διαχρονική συνεργασία (Γράφημα 17). Οι υποψήφιοι franchisees θέλουν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο που τους εξασφαλίζει διαχρονικά κέρδη, ασφάλεια και ειλικρίνεια, συστατικά μιας υγειούς συνεργασίας με αντοχή στον χρόνο και στις προκλήσεις.
Όσον αφορά την υποστήριξη που κρίνουν απαραίτητη οι νέοι franchisees, το 45% δηλώνει πως θεωρεί πολύ σημαντική την αμεσότητα στην επικοινωνία ώστε να νιώθουν ασφαλείς με το επιχειρηματικό τους βήμα ενώ το 21% θεωρεί πως η διαθεσιμότητα εργαλείων και διαδικασιών διοίκησης, ποιότητας και προώθησης είναι εξίσου από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υποστήριξή τους. (Γράφημα 18)

Ποιος κλάδος θεωρείτε πως επηρεάζεται λιγότερο από τις επιπτώσεις
που προκαλούν συνδυαστικά, η πανδημία του COVID-19 και η τρέχουσα
πληθωριστική κρίση;

Ενημέρωση και επιχειρηματική απόφαση

Η ενημέρωση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη λήψη της σωστότερης απόφασης για μια επένδυση. Καθώς το διαδίκτυο παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, το 50% δηλώνει πως η πληροφορία που λαμβάνει προέρχεται από το
διαδίκτυο και ιστοσελίδες που αφορούν στο franchising ενώ το 35% δηλώνει πως ενημερώνεται από τα sites των εταιρειών που το ενδιαφέρουν, ενώ επίσης υψηλές θέσεις κατέχουν οι μηχανές αναζήτησης και τα social media (Γράφημα 13).
Στον τομέα της επικοινωνίας μέσω των social media, κυρίως το Facebook και το Instagram παίρνουν τα ηνία της ηγεσίας καθώς η πλειοψηφία των franchisees προτιμά αυτά τα εργαλεία προκειμένου να ενημερώνεται και να επικοινωνεί τόσο με τους πελάτες τους όσο και με τον franchisor. Είναι γεγονός πως τα social media έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής επικοινωνίας,
προσδίδοντας ευκολία και αμεσότητα, ωστόσο, τίθεται ένα ερωτηματικό στοκατά πόσο μπορούν να αντικατοπτρίσουν την πραγματικότητα μιας ουσιαστικής επαγγελματικής επικοινωνίας.
Περνώντας στο θέμα της εμπιστοσύνης των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον χώρο του franchising όπως φαίνεται και στο Γράφημα 14, το 41% των νέων υποψήφιων franchisees εμπιστεύεται περισσότερο τις ιστοσελίδες που αφορούν στο franchising και γι’ αυτό και είναι η πρώτη του πηγή ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Σειρά έχουν οι σύμβουλοι franchise με ποσοστό 38% και τα
sites των franchisors με ποσοστό 28%.

Κατά την διαδικασία επιλογής για την επένδυση σε ένα δίκτυο Franchise, θα απευθυνόσασταν σε εταιρεία συμβούλων;

Υφιστάμενοι franchisees

Το 70% των franchisees που έχουν επενδύσει ήδη σε μια επιχείρηση franchise, δηλώνουν πως δεν έχουν συνεργαστεί με πάνω από έναν franchisors. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση στην ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων οι υφιστάμενοι franchisees επέλεξαν το concept που δραστηριοποιήθηκαν. Ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του 2022, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (το 56%) απάντησε πως το brand name είναι το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή κατεύθυνσης, φέτος, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 42%, εξακολουθώντας όμως να είναι το Νο.1 κριτήριο επιλογής. Άλλη μια διαφοροποίηση έχει να κάνει με την ανάγκη το concept να ταιριάζει με το επαγγελματικό προφίλ των υποψηφίων franchisees. Το 2022, το ποσοστό ήταν στο 20,59% ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 35% υποδηλώνοντας την ανάγκη των επιχειρηματιών να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητές τους και το επαγγελματικό τους παρελθόν ώστε η δραστηριοποίησή τους να έχει χαμηλότερο ρίσκο και περισσότερη ετοιμότητα.

Επιθυμία επανεπένδυσης σε δεύτερη επιχείρηση franchise

Είναι ενδεικτικό πως το 59% των ερωτηθέντων αναφέρει πως σκέφτεται την επανεπένδυση σε ένα δεύτερο κατάστημα franchise, ενώ το 41% που απάντησε αρνητικά αναφέρει πως οι λόγοι για τους οποίους δεν θα επέλεγαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη είναι
η μη ικανοποιητική απόδοση υφιστάμενης επένδυσης ενώ αμέσως μετά με ποσοστό 31% είναι η μη διαθεσιμότητα budget. Σχετικά με την επανεπένδυση στο ίδιο concept, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 84% απάντησε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο μειώθηκε από το ποσοστό της έρευνας του 2022, το οποίο ανερχόταν στο 92%. Επιπλέον, το 68% αναφέρει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω επένδυσή τους σε ένα σύστημα franchise. Τα ποσοστά αυτά συνυφαίνουν μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα σχετικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επιχειρηματίες στα συστήματα franchise καθώς, ακόμα και σε περιόδους κρίσης η λύση του franchise αποτελεί μια ασφαλής επιλογή παρόλες τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ως μέρος του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση την ανάλυση των δεδομένων τη έρευνας που διεξήγαγε το FRANCHISE SUCCESS MEDIA GROUP, συμπεραίνουμε πως για ακόμα μια χρονιά οι επενδυτές επιλέγουν το franchising ως μια ασφαλέστερη και διαχρονικά αποδοτικότερη επιλογή. Οι νέοι υποψήφιοι franchisees νιώθουν έτοιμοι να κάνουν το νέο επιχειρηματικό τους βήμα εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς να φαίνεται να τους επηρεάζει καθοριστικά η πληθωριστική κρίση και ύφεση. Παράλληλα, είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτό το νέο ξεκίνημα, επενδύοντας μάλιστα τα προσωπικά τους κεφάλαια από τους κόπους μιας ζωής. Νιώθουν την ανάγκη παρουσίας ενός συμβούλου που θα τους καθοδηγεί και θα τους υποστηρίζει σε κάθε τους βήμα, προκειμένου να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.
Ο ρόλος μας στο Franchise Success Media Group είναι να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή αξιόπιστη πληροφόρηση καθώς πιστεύουμε πως ο ενημερωμένος franchisee είναι παράλληλα και ποιοτικός franchisee συνιστώντας πολύτιμο κεφάλαιο τόσο για τους franchisors όσο και για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ