Αρχική ResourcesΆρθρα 8 βήματα για να κάνεις τη σωστή επιλογή

8 βήματα για να κάνεις τη σωστή επιλογή

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Η διαδικασία επιλογής ενός υποψήφιου franchisee είναι και πρέπει να είναι χρονοβόρα! Είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της δραστηριότητάς του και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της επιχείρησής του. Εκθέσεις franchise, franchise portal στο internet, κλαδικά περιοδικά είναι στη διάθεσή σας.

 Σημαντικό: Κατά τη διάρκεια της επιλογής συλλέξτε πληροφορίες από διάφορα δίκτυα του κλάδου, ώστε να αξιολογήσετε τα ποιοτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της αλυσίδας στην οποία σκέφεστε να γίνετε μέλος.

1. Αξιολόγησε τις πληροφορίες που πήρες από τον franchisor
Το πρώτο βήμα για τον υποψήφιο franchisee είναι να συλλέξει εξαρχής όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το franchise για το οποίο ενδιαφέρεται. Ζητήστε πληροφορίες από τη διοίκηση και τους εκπροσώπους του franchisor, βρείτε δεδομένα στο internet, μελετήστε τον ειδικό τύπο, ρωτήστε τη γνώμη ενός συμβούλου, απευθυνθείτε στους προμηθευτές του franchisor και κυρίως εξετάστε την πορεία των υφιστάμενων καταστημάτων αλλά και του ανταγωνισμού.
2. Εξετάστε προσεκτικά την αγορά
Εξακριβώστε πως τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του δικτύου έχουν σταθερή ζήτηση και πάνω απ’όλα επαλαμβανόμενη και δεν είναι μια μόδα της εποχής. Μάθετε τα πάντα για τον κλάδο, τη δυναμική του και ποια είναι τα μερίδια της αγοράς στην οποία εντάσσεται η εταιρεία. Αναλύστε τον ανταγωνισμό: εγχώριο και διεθνή. Επίσης, εάν και κατά πόσο προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς αυτής σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
3. Εξακριβώστε την ύπαρξη τουλάχιστον ενός πιλοτικού σημείου λειτουργίας για τα νέα δίκτυα
Εξακριβώστε την ύπαρξη τουλάχιστον ενός πιλοτικού καταστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και το σύστημα δεν προσφέρει καμμιά εγγύηση. Πολύ πιθανό επομένως, ο νέος συνεργάτης να είναι αυτός πάνω στον οποίο θα γίνει το κρίσιμο τεστ για το νέο concept στην αγορά.
4. Επισκεφθείτε υφιστάμενους franchisee του συστήματος
Μέσα από τη συνέντευξη με έναν franchisee του δικτύου για το οποίο ενδιαφέρεστε μαθαίνετε «από μέσα» όσα πρέπει να ξέρετε για το σύστημα franchise. Προσοχή στους franchisor που δεν το επιτρέπουν και δεν δίνουν τις διευθύνσεις των franchisee του δικτύου τους.
5. Εξακριβώστε με τη βοήθεια ενός ειδικού την οικονομική κατάσταση του franchisor
Ζητήστε τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών και δώστε τους για έναν ενδελεχή έλεγχο σε έναν έγκυρο λογιστή της εμπιστοσύνης σας. ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ από τον franchisor αναλυτικά κοστολόγια (ύψος επένδυσης) καθώς και βοήθεια στην εκτίμηση οικονομικών στοιχείων.
6. Πάρτε το χρόνο σας για να αποφασίσετε
Η βιασύνη είναι πάντα κακός σύμβουλος. Είναι απαραίτητο να εξετάσετε προσεκτικά όλα τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας. Καλύτερα να είστε επιφυλακτικοί εάν ο franchisor σας πιέζει να προχωρήσετε προς την υπογραφή της σύμβασης.
7. Εξετάστε με ιδιαίτερη προσοχή τη σύμβαση franchise
Αφιερώστε χρόνο για να διερευνήστε εξαντλητικά την προσφορά του franchisor. Μελετήστε διεξοδικά τον ενημερωτικό φάκελο, μιλήστε με υφιστάμενους franchisees. Ερευνήστε άλλη μια φορά τη σύμβαση και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.
8. Επιλέξτε σωστά
Η επιχειρηματική και νομική διάσταση της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να είναι άλυτο σταυρόλεξο. Η επιλογή ικανής εταιρείας συμβούλων, εξειδικευμάνων στο franchising, είναι καθοριστική για την αποδοτικότητα της επένδυσής σας.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ