Το Passaggio είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα στέκια της Αθήνας, που πλέον αναπτύσσεται και μέσω franchising. Η ψυχή του Passaggio, ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, μιλά στο Franchise Success για την επιτυχία του concept που δημιούργησε λιθαράκι-λιθαράκι και για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα, και όχι μόνο… Μετά το πρώτο κατάστημα στην Καλλιθέα, το concept απέκτησε δύο ακόμα σημεία στη Λ.
Πότε και πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το Passaggio ;
Μπήκα στην εστίαση το 2011 με μια ιδέα που πίστευα ότι έλλειπε από την αγορά. Ήθελα να φτιάξω ένα café γρήγορο, που να έχει πάντα κίνηση και ποτέ να μην αφήνει τον πελάτη να βαρεθεί.
Πώς προέκυψε το όνομα Passaggio ;
Passaggio στα ιταλικά σημαίνει πέρασμα. Ουσιαστικά, δίνεται έμφαση στη φιλοσοφία του καταστήματος, που απευθύνεται στον περαστικό που θα δει το μαγαζί, θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα μπει μέσα για να πιει τον καφέ του ή το ποτό του και να περάσει ωραία.
Τι θα βρούμε στο menu του Passaggio ;
Καταπληκτικά πρωινά, όπως αυτά που τρώγαμε κάποτε στο χωριό μας. Καφέ, χυμούς και όλα τα συναφή. Μεσημεριανά γεύματα, όπως κρύα ζυμαρικά σε μεγάλη ποικιλία, burger, μπαγκέτες, σφολιάτες. Επίσης, χειροποίητα γλυκά. Τα πάντα φτιάχνονται στο μαγαζί με συνταγές της μαμάς μου. Πιο αργά, ο πελάτης θα έρθει στο Passaggio για ένα cocktail ή ένα κρασί μετά τη δουλειά.
Ποιες είναι οι ώρες αιχμής για το Passaggio ;
Από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ. Νωρίς το πρωί δουλεύει πάρα πολύ το delivery και το take away με τους εργαζόμενους που πάνε στη δουλειά τους. Από τις 9:00 έως τις 12:00 έχει πολλή δουλειά το καθιστικό. Από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 έχουμε κόσμο που παίρνει το καφέ του για να πάει τη βόλτα του ή για τα ψώνια του, κ.ο.κ. Όλες οι ώρες είναι ώρες αιχμής για εμάς.
Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Εμείς δουλεύουμε με ένα 60-70% μόνιμων πελατών. Οι ηλικίες των πελατών μας μοιράζονται. Έχουμε νεαρά παιδιά 16 χρονών αλλά και πελάτες 60 ετών.
Ποιοι είναι οι βασικοί ανταγωνιστές του Passaggio;
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν άμεσοι ανταγωνιστές. Το Passaggio είναι κάτι εντελώς καινούργιο, που δεν αντιγράφεται. Είναι ενέργεια!
Γιατί επιλέξατε να αναπτυχθείτε μέσω franchising ;
Αφιέρωσα εννιά χρόνια για να κάνω το Passaggio αυτό που είναι σήμερα. Αρχικά, δεν ήθελα να το δώσω, παρότι είχα πολύ δελεαστικές προσφορές. Με φόβιζε το γεγονός ότι δεν θα βρισκόμουν εγώ μέσα στο μαγαζί για να το ελέγξω. Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό γνώρισα τον Παναγιώτη Ρουσόπουλο και τη δουλειά που γίνεται στη The Franchise Co. Τους εμπιστεύομαι απόλυτα και ξέρω ότι θα προσέξουν το Passaggio όσο το προσέχω κι εγώ.
Ποιο είναι το προφίλ του ιδανικού franchisee ;
Ο ιδανικός συνεργάτης θα πρέπει να έχει πείσμα και όραμα. Να λέει μέσα του «θέλω να πετύχω». Να έχει διάθεση να δουλέψει για να κάνει ακόμα καλύτερο το concept, προσφέροντας μάλιστα και τις δικές του ιδέες.