Αρχική Νέα Πώς να επιλέξεις σωστά street café 

Πώς να επιλέξεις σωστά street café 

σύνταξη sotirisroot
0 σχόλια
Η αγορά του street café είναι ανοδική, ειδικά στα χρόνια του COVID-19. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι συνδυάζει τις παραδοσιακές λειτουργίες ενός καφέ, δηλαδή την κοινωνική συναναστροφή και την οπτική αλληλεπίδραση με τους άλλους, με τον ενεργό ρόλο ενός σημείου στην πόλη που συνδέει μια κύρια οδική αρτηρία με το σπίτι, τη δουλειά και τις άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

zimari-franchise-kafes

zimari_panepistimiou_franchise_snack_take_away

cappuccio store (23)
cappuccio product (6)
cappuccio franchise3 (1)

Χαμηλότερα σε κόστος από τα παραδοσιακά καφέ και πιο εύκολα στη λειτουργία τους, τα street café αποτελούν μια ιδανική πρόταση για τον νεοεισερχόμενο επιχειρηματία στην κουλτούρα του franchise. Επίσης, είναι μια σπουδαία επιχειρηματική ευκαιρία για τον έμπειρο franchisee που ζητά διαφοροποίηση ή μετασχηματισμό της δραστηριότητάς του.

cafe-femenino-franchise-street-coffee-concept

Οι προκλήσεις σήμερα για την αγορά του street café

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο franchisee που σκέφτεται να επιλέξει ένα από τα concept μέσα από την αγορά του street café αφορούν τρεις πυλώνες:

 • Τη μεγάλη αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και πρότυπα, που συνοδεύεται από αλλαγές στο μέσο εισόδημα και τον τρόπο ζωής και εργασίας.
 • Την αλλαγή στη δομή του κόστους και στον αυξημένο ρόλο των aggregators στην αλυσίδα κόστους και αξίας.
 • Στη νέα τάση για μειωμένη διαθεσιμότητα έμπειρου ή κατάλληλου προσωπικού.

street cafe

Τί πρέπει να προσέξεις

Υπάρχουν 10 + 1 σημεία τα οποία πρέπει να προσέξεις για να διαλέξεις την επόμενη επιχειρηματική σου κίνηση. Τα σημεία αυτά περνάνε συνήθως στα “ψιλά γράμματα” όμως είναι σημαντικά για την επίτευξη και διατήρηση κερδοφορίας! 

 1. Το πραγματικό, συνολικό ύψος της επένδυσης.
 2. Το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης.
 3. Τη δομή των λειτουργικών εξόδων και το ύψος του break-even.
 4. Την παραγωγικότητα και τη δομή του επιχειρηματικού μοντέλου
 5. Τη δυνητική μέση απόδειξη
 6. Την ταχύτητα ωρίμανσης του concept, τη διεισδυτικότητα στις τοπικές αγορές και τη δέσμευση που προκαλεί στους καταναλωτές.
 7. Την ποιότητα και τη συνέχεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
 8. Την επιλογή στην περιοχή ευθύνης και την εξασφάλιση αποκλειστικότητας από τον franchisor.
 9. Την ταχύτητα προσαρμογής του franchisor στο νέο περιβάλλον.
 10. Τη στελέχωση του franchisor.
 11. Την κουλτούρα που διαθέτει ο franchisor και το επιχειρησιακό του σχέδιο.

Τα 3 στοιχεία που θα σου δείξουν τον σωστό δρόμο!

Το πρώτο στοιχείο είναι η ταυτότητα. Η ισχυρή ταυτότητα χτίζεται μέσα από επιλογές οι οποίες αφορούν τον ιδρυτικό μύθο και τις επιρροές του εκάστοτε brand. Άλλα brands επιλέγουν συνεκτικά στοιχεία ταυτότητας που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές, λόγου χάρη η επιρροή από κάποια κουζίνα ή το στοιχείο εξερεύνησης του καφέ. Υπάρχουν και brands που επενδύουν στο να χτίσουν μια ισχυρή ταυτότητα με νέα στοιχεία επενδύοντας στις τάσεις κάθε εποχής!

Το δεύτερο στοιχείο είναι η ευελιξία. Τα street café είναι ευέλικτες επιχειρήσεις από τη δομή τους, όμως υπάρχουν έξτρα “πόντοι” ευελιξίας που κάθε concept μπορεί να προσφέρει. Για παράδειγμα, τα street café concepts χρησιμοποιούν εργαλεία όπως τα πολλαπλά formats καταστημάτων και η επιλογή προϊοντικού μείγματος, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες των τοπικών αγορών και των σημείων ανάπτυξης νέων καταστημάτων.

Το τρίτο στοιχείο είναι η δυναμική που έχει ο franchisor. Αυτό δεν είναι τόσο αόριστο όσο ακούγεται. Υπάρχουν franchisors με διεθνείς συνεργασίες. υπάρχουν άλλοι franchisors που επενδύουν στις αξίες και άλλοι στην εκπαίδευση των συνεργατών τους. Όλοι μαζί είναι franchisors που έχουν ενεργητικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου και άρα μπορούν να βοηθήσουν τον μελλοντικό επενδυτή στη σωστή επιλογή.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ