Αρχική Νέα 20 εταιρείες ιδρύουν την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής για την ανάδειξη των προβλημάτων των κλάδων

20 εταιρείες ιδρύουν την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής για την ανάδειξη των προβλημάτων των κλάδων

σύνταξη sotirisroot
0 σχόλια

Στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), προχώρησαν σχεδόν 20 εταιρείες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής συμπεριλαμβανομένου και πολλών μεγάλων ονομάτων του χώρου όπως ΒΕΝΕΤΗΣ, Τερκενλής, Κρητικός Φούρνος Daily Bakery, Στεργίου, Αρτόπολις κ.

α. με περισσότερα από 300 καταστήματα- πολλά εκ των οποίων πρόκειται για καταστήματα franchise- και 5.000 εργαζομένους. Στόχος της Ένωσης είναι να αναδείξει τον κλάδο ως επιχείρηση με πολιτισμική διάσταση αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει διαχρονικά.

Κύριο αίτημα της Ένωσης είναι, τα επαγγέλματα της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας να ενταχθούν στα προστατευμένα επαγγέλματα καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος τελεί υπό εξαφάνιση, «Οι διαδοχικές κρίσεις μας έχουν εξουθενώσει. Τη χρονιά που διανύσαμε τα καταστήματά μας έχασαν όλο το λιανικό κέρδος. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που μας καλεί η Πολιτεία και προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι υπηρεσίες της. Την ίδια στιγμή, οι διαδοχικές κρίσεις ακρίβειας μας έχουν εξαντλήσει ενώ απορροφούμε ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στο ενεργειακό κόστος», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Στόχος της Ένωσης είναι η μείωση του κόστους τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στον κλάδο της ενέργειας. Τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία, παράγουν συνεχώς προϊόντα, επομένως χρειάζονται διαρκώς πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να τις κοστολογήσουν σε καθημερινή βάση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφούν τις ανατιμήσεις ώστε να μη χάνουν πελάτες και να προβαίνουν σε τελικές ανατιμήσεις κάθε δύο με τρία χρόνια. Ο απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί μια οικονομική αγορά πρώτων υλών η οποία θα διενεργείται μέσω των συνεργειών καθώς, όπως τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερες τιμές πρώτων υλών και να μοιραστούν το όφελος με τα μέλη της Ένωσης, στο μοντέλο ομίλου αγορών.

Ακόμη, η ΕΕΠΑΖ κάνει επίσημο κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου να απευθυνθούν στην Ένωση με στόχο να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις γραφειοκρατικές επιβραδύνσεις και εμπόδια, τόσο στο άνοιγμα νέων καταστημάτων όσο και στις διαδικασίες αδειοδότησης, επιβαρύνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Τα βασικά αιτήματα της Ένωσης που τίθενται ως προτεραιότητα και καλούν τις δημόσιες αρχές σε δημόσιο διάλογο, συνοψίζονται ως εξής:

 • Εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας από την πλευρά του ιδιοκτήτη και όχι από την ενοικιάστρια εταιρεία, η οποία δε θα έχει καμία σχέση με την πολεοδομία ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
 • Διαδικασία αδειοδότησης εντός μιας εβδομάδας και εντός 30 ημερών σε περίπτωση που το κτίριο είναι διατηρητέο.
 • Αδειοδότηση από δύο υπηρεσίες, μία υγειονομικού ενδιαφέροντος και μία από το Υπουργείο Οικονομικών.
 • Ο έλεγχος για υγειονομικά και οικονομικά ζητήματα θα διενεργείται επίσης, από δύο υπηρεσίες και όχι από πολλαπλές, βάζοντας, με αυτόν τον τρόπο φρένο, στον υπερβολικό όγκο προστίμων.
 • Νέο πλάνο για την αδειοδότηση των καταστημάτων του κλάδου. Λόγω των πολλών προϊοντικών κατηγοριών προτείνεται ένα μικτό μοντέλο όπως γίνεται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
 • Εξάλειψη της πολυνομίας.
 • Το ποσοστό 0,5% που δίνουν οι επιχειρήσεις στον δήμο, να αφορά αποκλειστικά το αντικείμενο για το οποίο ο δήμος αδειοδοτεί το κατάστημα, δηλαδή, μόνο τα τραπεζοκαθίσματα.
 • Το Υπουργείο Οικονομικών να πιστοποιεί εντός 48 ωρών την ταμειακή μηχανή του καταστήματος.
 • Κατάργηση των δεσμεύσεων για καταστήματα που έχουν εργαστήρια, οι οποίες αφορούν το ύψος του καταστήματος, τα τ.μ. και τις αποθήκες αλεύρων.
 • Ρύθμιση του χρόνου εργασίας σε 6 ημέρες την εβδομάδα, κατόπιν συμφωνίας εργαζομένου-εργοδότη.
 • Ευκολότερη εισαγωγή εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη και Νότια Αμερική, που μπορούν να αντιληφθούν την ελληνική κουλτούρα.
 • Μείωση των προστίμων
 • Φρένο στις εξώσεις από τα Δικαστήρια
 • Κατάργηση του ειδικού τέλους για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σημειώνεται πως ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι εταιρείες: Τερκενλής, Paul, Στεργίου, Εστία, ΒΕΝΕΤΗΣ, Αρτόπολις, Κρητικός Φούρνος Daily Bakery, Σαβοϊδάκη, Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις, Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρώτικο, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Μελίρρυτο, Farine Café-Boulangerie, Φίλιππος Γαβανας, Ρωξάνη, Μιχάλης Λεμόνης, Ποντικάκης, D. Stergiou Και Φούρνος Σταματακη.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ