Αρχική MagazineΝέο τεύχοςΌλα τα τεύχηΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2024 Κωνσταντίνος Αντάρας, Pizza Fan | Έχουμε υιοθετήσει multi-unit και multi-brand προσεγγίσεις
pizza fan

Κωνσταντίνος Αντάρας, Pizza Fan | Έχουμε υιοθετήσει multi-unit και multi-brand προσεγγίσεις

Χρειάζεται δουλειά, πρωτοτυπία, management, σωστή διαχείριση και επιλογή ανθρώπων, δημιουργικότητα και ένα μεράκι που μας χαρακτηρίζει εδώ στην Ελλάδα.

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Οι multi-unit και multi-brand προσεγγίσεις, που και εμείς έχουμε υιοθετήσει, έχουν στόχο να προσφέρουν στον franchisee extra τζίρο και διεύρυνση των πωλήσεων σε καθημερινή βάση, χωρίς πολλά άλλα έξοδα. Όπως γνωρίζετε, εμείς πρόσφατα κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία εισαγωγή του brand MyCοοk με ονειρεμένα μαγειρευτά και του brand MyBurger με extreme γεύσεις από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε μια αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου με το όνομα John Wing και μια αλυσίδα burger με το όνομα Grill Bill που θα διαφέρουν από το σημερινό μας concept γιατί θα διαθέτουν χώρο για dine in. Eνώ έρχονται και 3 νέα dark stores, που είναι όμως και εντυπωσιακά κεφάλαια του δικού μας μενού όπως ΜyPasta, MySalad, MyVegan που θα δείτε πολύ σύντομα και αυτά να υλοποιούνται.

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Αντάρα,
Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pizza Fan, στην ενότητα Απόψεις – ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2024.

pizza fan

Το 2023 βιώσαμε μία περίοδο πληθωρισμού, αύξησης των συντελεστών κόστους αύξηση των επιτοκίων, όξυνσης προβλημάτων ρευστότητας, καθώς και σημαντικών ελλείψεων σε θέματα προσωπικού. Ήταν, με λίγα λόγια, μια χρονιά έντονων προκλήσεων. Ποιες ήταν οι κυριότερες τάσεις – αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον κλάδο σας αυτή τη χρονιά;

Noμίζω η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά μεγάλων ανατροπών κυρίως λόγω των συνεχών ανακατατάξεων στο κόστος της ενέργειας και στο κόστος των πρώτων υλών. Η τάση αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα επίπεδο σταθεροποίησης και μείωσης των αρνητικών προβλέψεων και νομίζω ότι η αγορά αναζητάει ένα νέο σημείο ισορροπίας . Ταυτόχρονα η οικονομία δείχνει να βελτιώνεται και αυτό είναι θετικό για όλους μας.

Ποια θεωρείτε την κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισε το δίκτυό σας το 2023; Ποια στρατηγική και ποιες κινήσεις ακολουθήσατε για να την αντιμετωπίσετε;

Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση είχε να κάνει με τη διατήρηση της ποιότητας . Όταν αυξάνονται οι συντελεστές σε ένα περιβάλλον που οι τιμές του καταναλωτή έχουν ήδη ανέβει αισθητά κάποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να αλλάξουν κάτι από το συνολικό value του προιόντος τους. Το δικό μας μοντέλο που εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχει αποδείξει τη μεγάλη αποτελεσματικότητά του μας επέτρεψε να απορροφήσουμε τους κραδασμούς ανώδυνα και όχι μόνο να μείνουμε ανεπηρέαστοι αλλά να παρουσιάσουμε σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν 57.000 νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι νέες επιχειρήσεις στον χώρο του franchise δεν υπερέβησαν το 1,5% επί του συνολικού αριθμού νέων επιχειρήσεων. Ποιοι είναι οι λόγοι που το franchising –παρά το ότι έχει αποδείξει συγκριτικά υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας και ταχύτητας προσαρμογής στις νέες συνθήκες– δεν αποτελεί ακόμη μία κύρια επιλογή επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Νομίζω σε εποχές αβεβαιότητας ο υποψήφιος επιχειρηματίας αναζητά μοντέλα Franchising  που να έχουν αποδείξει τη δυναμική τους στην πράξη και αυτό είναι εύκολο να το δει κανείς κοιτάζοντας την ετήσια πορεία, την ανάπτυξη σε αριθμό καταστημάτων και τους τζίρους κάθε δικτύου. Στη δική μας περίπτωση, είναι τόσα πολλά χρόνια που παρουσιάζουμε άνοδο και υψηλή κερδοφορία, που πλέον όλοι γνωρίζουν ότι αν συνδεθούν μαζί μας και ακολουθήσουν πιστά τις επιταγές του μοντέλου μας είναι σίγουρο ότι τα κέρδη θα έρθουν και θα είναι πολύ ικανοποιητικά.

Ο covid-19 ήρθε και παρήλθε, τουλάχιστον όσον αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τελικά –ως απολογισμό– ποιες αλλαγές έφερε και σε ποιους τομείς, ποια διδάγματα βγαίνουν όσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πώς μπορούν να θωρακιστούν τα δίκτυα franchise σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όπως κάθε κρίση αφήνει πίσω της και πολύτιμη γνώση που οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν για το μέλλον. Για παράδειγμα η τηλεργασία μας βοήθησε να αναπτύξουμε καλύτερα την ομάδα μας και να μπορούμε να λειτουργούμε ακόμα και σε στιγμές μιας κρίσης που μπορεί να ξανασυμβεί. Ταυτόχρονα το call center μας αποκεντρώθηκε από τα κεντρικά κτίρια της διοίκησης δίνοντας μας τη δυνατότητα να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και σε ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα. Ο νέος σχεδιασμός των ταινιών ασφαλείας, η ανέπαφη παράδοση και οι αυστηροί κανόνες contact του προσωπικού με το προιόν παραμένουν και σήμερα πάρα πολύ σημαντικοί για τη συνολική ασφάλεια της λειτουργείας μας και είναι σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον του brand.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αύξηση του franchising στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε multiunit και multibrand franchisees, γεγονός που αποδεικνύει την αποδοτικότητα του θεσμού. Τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν οι εταιρείες, έτσι ώστε να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο αυτή την τάση;

Οι multi-unit και multi-brand προσεγγίσεις, που και εμείς έχουμε υιοθετήσει, στόχο έχουν να προσφέρουν στον franchisee extra τζίρο και διεύρυνση των πωλήσεων σε καθημερινή βάση χωρίς πολλά άλλα έξοδα. Όπως γνωρίζετε εμείς πρόσφατα κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, εισαγωγή του brand MyCοοk με ονειρεμένα μαγειρευτά και του brand MyBurger με extreme γεύσεις από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου με το όνομα John Wing  και μια αλυσίδα burger με το όνομα Grill Bill που θα διαφέρουν από το σημερινό μας concept γιατί θα διαθέτουν χώρο για dine in. Eνω έρχονται και 3 νέα dark stores, που είναι όμως και εντυπωσιακά κεφάλαια του δικού μας μενού όπως ΜyPasta, MySalad, MyVegan που θα δείτε πολύ σύντομα και αυτά να υλοποιούνται.

Το ζητούμενο για εμάς είναι μια hands-on προσέγγιση, γιατί εδώ δεν μιλάμε για την οργάνωση που υπάρχει σε μια πολυεθνική με ξεχωριστά τμήματα και διαφορετικούς managers, αλλά μια οικογενειακή επιχείρηση που όλα περνάνε από το χέρι του ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να δουν το κατάστημα ως οικογενειακή επιχείρηση και όχι ως μια απλή επένδυση. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει κανείς τα αποτελέσματα που έχουμε προδιαγράψει χρειάζεται δουλειά, πρωτοτυπία, management, σωστή διαχείριση και επιλογή ανθρώπων, δημιουργικότητα και ένα μεράκι που μας χαρακτηρίζει εδώ στην Ελλάδα.

Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ζήτησης για franchising από την κατηγορία των υποψήφιων επενδυτών που είναι έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της ανεργίας και στην υψηλή ζήτηση στελεχών πρώτης γραμμής. Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να αντιδράσει η αγορά του franchising, έτσι ώστε να επαναπροσελκύσει αυτό το τόσο ιδιαίτερα ποιοτικό κοινό;

Ανάλογα με την περίπτωση κάθε υποψήφιου επενδυτή υπάρχουν πάντα προτάσεις που μπορούν να δώσουν μια πολλή καλή αποδοτικότητα του μοντέλου που μπορεί πολύ άνετα να ανταγωνιστεί τον μισθό οποιουδήποτε στελέχους μιας πολυεθνικής στη χώρα μας. Το ζητούμενο για εμάς όμως είναι μια hands on προσέγγιση γιατί εδώ δεν μιλάμε για την οργάνωση που υπάρχει σε μια πολυεθνική με ξεχωριστά τμήματα και διαφορετικούς managers, αλλά μια οικογενειακή επιχείρηση που όλα περνάνε από το χέρι του ιδιοκτήτη. Αυτό απαιτεί διαφορετικές ικανότητες.

Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στο προφίλ των υποψήφιων franchisees; Ποιοι είναι οι κυριότεροι προβληματισμοί τους και πώς τους απαντάτε;

Ο κυριότερος προβληματισμός των δικών μας franchisees είναι ο χρόνος που πρέπει να δώσουν στο να τρέχουν το κατάστημά τους γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το δικό μας μοντέλο είναι απαιτητικό για αυτό και είναι τόσο πολύ αποδοτικό. Η σταθερότητα των υψηλών κερδών σε βάθος χρόνου είναι εγγυημένη αλλά χρειάζεται κανείς να κάνει καλή υψηλή εποπτεία και management.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους υποψήφιους franchisees που σκέφτονται να επενδύσουν στον κλάδο σας; Τι θα πρέπει να προσέξουν;

Θα πρέπει να δουν το κατάστημα ως οικογενειακή επιχείρηση και όχι ως μια απλή επένδυση. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει κανείς τα αποτελέσματα που έχουμε προδιαγράψει χρειάζεται δουλειά, πρωτοτυπία, management, σωστή διαχείριση και επιλογή ανθρώπων, δημιουργικότητα και ένα μεράκι που μας χαρακτηρίζει εδώ στην Ελλάδα.

Με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις τάσεις lifestyle να αλλάζουν διαρκώς, ποιοι τομείς franchise πιστεύετε ότι θα είναι πιο δημοφιλείς το 2024 και πώς αυτοί προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς;

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι ο χώρος της εστίασης και ειδικά όταν πρόκειται για delivery, έχει σήμερα και θα έχει πάντα τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2024;

Καταρχήν πλησιάζουμε πλέον δυναμικά τα 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να τα φτάσουμε, κάτι που θα γίνει πάρα πολύ σύντομα και θέλουμε επίσης να τα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο με επέκταση εκτός των Ελληνικών συνόρων. Η συμμετοχή μας σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις όπως η πρόσφατη συμμετοχή μας σε μια εταιρεία που παράγει κριτσίνια διευκολύνει κάποιους δευτερεύοντες στρατηγικούς μας στόχους. Τέλος αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ερώτηση στα νέα brands που ετοιμάζουμε και στα νέα concept που θα λανσάρουμε μέσα στο 2024. Μια νέα προοπτική που έχει ενθουσιάσει το δίκτυο μας που βλέπει ότι βλέπουμε μπροστά από την εποχή μας.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ