Αρχική MagazineΝέο τεύχοςΌλα τα τεύχηΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2024 Ευθύμης Κωστόπουλος, Coffee Island | Το franchising ελκυστική επιλογή για την επιχειρηματική σταδιοδρομία.
Ευθύμης Κωστόπουλος Coffee Island

Ευθύμης Κωστόπουλος, Coffee Island | Το franchising ελκυστική επιλογή για την επιχειρηματική σταδιοδρομία.

Η αύξηση του franchising στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε multi-unit και multi-brand franchisees, καθιστώντας σαφείς τον ρόλο τους στην ενίσχυση του θεσμού.

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Με την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και των τάσεων του lifestyle, ορισμένοι τομείς franchise αναμένεται να γνωρίσουν αυξημένη αναγνώριση το 2024 λόγω της προσαρμογής τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Ένας τομέας που πιθανόν να είναι δημοφιλής είναι οι υγιεινές επιλογές διατροφής. Τα καταστήματά μας, προβλέποντας αυτή τη στροφή των καταναλωτών, προσφέρουν εδώ και αρκετούς μήνες υγιεινές επιλογές γεύματος, υγιεινά σνακ και άλλα προϊόντα σχετικά με τη διατροφή, όπως vegan επιλογές ροφημάτων, low calories κ.λπ. Επιπλέον, οι τεχνολογικές και ψηφιακές καινοτομίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν την αγορά. Από την πλευρά μας, η βελτίωση του ήδη λειτουργικού app προσφέρει στους καταναλωτές μια ευχάριστη εμπειρία παραγγελιοληψίας, ενώ σε καταστήματά μας στο εξωτερικό ήδη λειτουργεί σύστημα παραγγελιών μέσω της AI.

Συνέντευξη με τον Ευθύμη Κωστόπουλο,
Network Development Supervisor της Coffee Island, στην ενότητα Απόψεις -ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2024.

coffee island

Το 2023 βιώσαμε μία περίοδο πληθωρισμού, αύξησης των συντελεστών κόστους αύξηση των επιτοκίων, όξυνσης προβλημάτων ρευστότητας, καθώς και σημαντικών ελλείψεων σε θέματα προσωπικού. Ήταν, με λίγα λόγια, μια χρονιά έντονων προκλήσεων. Ποιες ήταν οι κυριότερες τάσεις – αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον κλάδο σας αυτή τη χρονιά;

Το 2023, ο κλάδος της καφεστίασης στην Ελλάδα, αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω πληθωρισμού, αυξημένων κοστολογίων λειτουργίας, ελλείψεων σε προσωπικό και αύξησης ενοικίων των καταστημάτων. Σημαντικές τάσεις που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες οικονομικές συνθήκες, την ενίσχυση της επικοινωνίας και της υποστήριξης μεταξύ των μητρικών εταιριών και των franchisor, καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού στα καταστήματα. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτούσε ευελιξία και καινοτομία από τις επιχειρήσεις franchising καθώς και σταθερότητα στην παροχή υπηρεσιών από τα καταστήματα προς τους πελάτες. Στην εταιρία μας πετύχαμε το σκοπό αυτό, κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση αναβαθμίζοντας και εξελίσσοντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό, διατηρώντας παράλληλα την τιμολογιακή μας πολιτική σε ανεκτά για τους καταναλωτές επίπεδα.

Ποια θεωρείτε την κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισε το δίκτυό σας το 2023; Ποια στρατηγική και ποιες κινήσεις ακολουθήσατε για να την αντιμετωπίσετε;

Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισε το δίκτυο μας το 2023 ήταν η αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω πληθωρισμού και αυξημένων λειτουργικών εξόδων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, υιοθετήσαμε μια σειρά στρατηγικών και κινήσεων:

Α) Αναθεώρηση του μοντέλου κόστους: Αναλύσαμε τις δαπάνες μας και εξέτασαμε πιθανές περικοπές ή αναδιανομές πόρων για να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας.

Β) Εκ νέου διαπραγμάτευση συμβάσεων και συμφωνιών: Ερευνήσαμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων με προμηθευτές και εταίρους για να επιτύχουμε καλύτερες τιμές και όρους.

Γ) Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και τεχνολογιών: Εξετάσαμε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας.

Δ) Εκπαίδευση και ενίσχυση των συνεργατών μας: Επενδύσαμε σε εκπαίδευση και υποστήριξη των franchisees μας για να βελτιώσουν τη διαχείριση του κόστους και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεών τους.

Το σύνολο των παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε το έτος 2023 καταφέρνοντας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να διατηρήσουμε την ποιότητα εξυπηρέτησής μας, στην αγορά της καφεστίασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν 57.000 νέες επιχειρήσεις.  Ωστόσο, οι νέες επιχειρήσεις στον χώρο του franchise δεν υπερέβησαν το 1,5%  επί του συνολικού αριθμού νέων επιχειρήσεων. Ποιοι είναι οι λόγοι που το franchising –παρά το ότι έχει αποδείξει συγκριτικά υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας και ταχύτητας προσαρμογής στις νέες συνθήκες– δεν αποτελεί ακόμη μία κύρια επιλογή επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Η χαμηλή αναλογία των νέων επιχειρήσεων που επιλέγουν το franchising στην Ελλάδα, παρά την επιτυχία που έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:
Α) Χρηματοοικονομικά ζητήματα: Η είσοδος σε ένα δίκτυο franchising απαιτεί συνήθως αρχικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι προσιτές για πολλούς νέους επιχειρηματίες.
Β) Έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης: Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το πώς λειτουργεί το franchising και η απαιτούμενη διαδικασία εκπαίδευσης μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για πολλούς που ενδιαφέρονται.
Γ) Ανάγκη για αυτονομία: Ορισμένοι επιχειρηματίες ενδέχεται να προτιμούν την αυτονομία και τον έλεγχο που προσφέρει η ίδια η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, αντί για τη συμμετοχή σε ένα δίκτυο franchising.
Σε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι στην ευχέρια του καθενός επενδυτή τι θα επιλέξει. Από τη δική μας πλευρά, προσφέρουμε σε κάθε επενδυτή την ευελιξία επιλογής από πολλαπλά μοντέλα καταστημάτων. Δίνουμε βάση στην δυνατότητα για συνεχή εκπαίδευση στους συνεργάτες μας, υποστηριζόμενη από την εμπειρία των επιτυχημένων έργων του δικτύου μας.

Ο covid-19 ήρθε και παρήλθε, τουλάχιστον όσον αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τελικά –ως απολογισμό– ποιες αλλαγές έφερε και σε ποιους τομείς, ποια διδάγματα βγαίνουν όσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πώς μπορούν να θωρακιστούν τα δίκτυα franchise σε ανάλογες περιπτώσεις;

Η πανδημία του COVID-19 είχε βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Αναδείχθηκαν οι ανάγκες για βελτίωση στα συστήματα υγείας και ενίσχυση της προετοιμασίας και της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οικονομικές επιπτώσεις καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία ευέλικτων στρατηγικών και την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για τη διατήρηση της επικοινωνίας και την εξυπηρέτηση των πελατών. Εναρμονισμένοι στα πλαίσια αυτά, δημιουργήσαμε τρόπους επικοινωνίας και εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και οχυρώσαμε την παραγγελιοληψία στα καταστήματά μας μέσω της εφαρμογής ‘’skip the line’’ αποφεύγοντας τον συνωστισμό, βελτιώνοντας την ταχύτητα εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο των δικτύων franchise, η ενίσχυση της επικοινωνίας και η ανάπτυξη ευέλικτων προσεγγίσεων μπορούν να αποτελέσουν κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η αύξηση του franchising στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε multi-unit και multi-brand franchisees, γεγονός που αποδεικνύει την αποδοτικότητα του θεσμού. Τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν οι εταιρείες, έτσι ώστε να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο αυτή την τάση;

Η αύξηση του franchising στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε multi-unit και multi-brand franchisees, καθιστώντας σαφείς τον ρόλο τους στην ενίσχυση του θεσμού. Οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτή την τάση μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Μια από τις σημαντικότερες είναι η παροχή πλήρους εκπαίδευσης και υποστήριξης στους franchisees για τη διαχείριση πολλαπλών μονάδων ή brands. Επίσης, η δημιουργία κοινών στρατηγικών με τους franchisees για την ανάπτυξη και τη διαχείριση πολλαπλών μονάδων μπορεί να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης και την απόδοσή τους, λόγω της εμπειρίας διαχείρισης.
Εκτός αυτού, η εξερεύνηση νέων τομέων για τη διεύρυνση της συνεργασίας και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποδοτικότητα του franchising στην Ελλάδα.

Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ζήτησης για franchising από την κατηγορία των υποψήφιων επενδυτών που είναι έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της ανεργίας και στην υψηλή ζήτηση στελεχών πρώτης γραμμής. Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να αντιδράσει η αγορά του franchising, έτσι ώστε να επαναπροσελκύσει αυτό το τόσο ιδιαίτερα ποιοτικό κοινό;

Η μείωση της ζήτησης για franchising από έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων το 2023 αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με τη μείωση της ανεργίας και την υψηλή ζήτηση στελεχών πρώτης γραμμής να επηρεάζουν τις επιλογές των υποψηφίων επενδυτών. Για να αντιδράσει η αγορά του franchising και να επαναπροσελκύσει αυτό το ιδιαίτερα ποιοτικό κοινό, μπορεί να ακολουθήσει διάφορες προσεγγίσεις. Καταρχάς, μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η επικέντρωση στην παροχή επιπλέον πλεονεκτημάτων και ευκαιριών για ανάπτυξη στους υποψηφίους επενδυτές. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει βελτιωμένα πακέτα υποστήριξης, καλύτερες συμφωνίες εταιρικής διακυβέρνησης και αυξημένη πρόσβαση σε νέες αγορές.

Επιπλέον, η αγορά του franchising θα μπορούσε να εστιάσει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας που προσφέρει αυτή η μορφή συνεργασίας, ενθαρρύνοντας τους υποψηφίους επενδυτές να δουν το franchising ως ελκυστική επιλογή για την επιχειρηματική τους σταδιοδρομία. Τέλος, η αγορά μπορεί να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των προσφερόμενων ευκαιριών franchising, εξερευνώντας νέα και καινοτόμα μοντέλα συνεργασίας που μπορούν να προσελκύσουν το επιθυμητό κοινό. Με αυτές τις προσεγγίσεις, η αγορά του franchising μπορεί να ανταποκριθεί στη μείωση της ζήτησης και να επαναπροσελκύσει τους έμπειρους στελέχη επιχειρήσεων ως υποψηφίους επενδυτές.

Ορισμένες συμβουλές προς τους υποψήφιους franchisees περιλαμβάνουν την ενδελεχή έρευνα της αγοράς και των δυνατοτήτων, την κατανόηση των όρων και των συμφωνιών του franchise, καθώς και τη διασφάλιση της υποστήριξης από τον Franchisor, μέσω της εμπειρίας του και της αποδεδειγμένης επιτυχίας του μοντέλου του. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιολογήσουν το κεφάλαιο που απαιτείται, τις προοπτικές απόδοσης και την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης.

Όλες οι αλυσίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. Ποια είναι η άποψή σας και πώς το αντιμετωπίζετε;

Η δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλά συστήματα franchise και μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι αυξημένες απαιτήσεις για εξειδικευμένες δεξιότητες, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των εργαζομένων και οι πολλαπλές επιλογές απασχόλησης συμβάλλουν σε αυτήν την πρόκληση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, μπορούν να εξεταστούν προσεγγίσεις όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων υποψηφίων. Επίσης, η χρήση τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση και στη διαχείριση προσωπικού, ενώ η ανάπτυξη ελκυστικών προγραμμάτων αμοιβών και εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ενός συστήματος franchise να προσελκύει και να διατηρεί το προσωπικό του.

Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στο προφίλ των υποψήφιων franchisees; Ποιοι είναι οι κυριότεροι προβληματισμοί τους και πώς τους απαντάτε;

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο προφίλ των υποψήφιων franchisees αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στην αγορά και τις κοινωνικές τάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση του ενδιαφέροντος από νέους επιχειρηματίες, την ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, και τη ζήτηση για καινοτόμες και ψηφιακά εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι υποψήφιοι franchisees αντιμετωπίζουν προβληματισμούς όπως το οικονομικό ρίσκο, την επιλογή του κατάλληλου συστήματος franchise και το επίπεδο υποστήριξης από τον Franchisor. Επομένως, η ανταπόκριση της αγοράς του franchising σε αυτούς τους προβληματισμούς είναι κρίσιμη για την επιτυχή προσέλκυση και διατήρηση υψηλής ποιότητας υποψηφίων franchisees. Το δικό μας μοντέλο franchise προσφέρει σε όλους τους συνεργάτες μας απαλλαγή από απαιτήσεις καταβολής ποσοστών του τζίρου τους, με άλλα λόγια τα λεγόμενα ‘’Royalty fees’’ και ελευθερία στο χρονικό και ποσοτικό επίπεδο κάθε παραγγελίας τους, συνθήκες που επιβεβαιώνουν για την φιλοσοφία μας ‘’το δίκαιο επιχειρείν΄΄.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους υποψήφιους franchisees που σκέφτονται να επενδύσουν στον κλάδο σας; Τι θα πρέπει να προσέξουν;

Ορισμένες συμβουλές προς τους υποψήφιους franchisees περιλαμβάνουν την ενδελεχή έρευνα της αγοράς και των δυνατοτήτων, την κατανόηση των όρων και των συμφωνιών του franchise, καθώς και τη διασφάλιση της υποστήριξης από τον Franchisor, μέσω της εμπειρίας του και της αποδεδειγμένης επιτυχίας  του μοντέλου του. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιολογήσουν το κεφάλαιο που απαιτείται, τις προοπτικές απόδοσης και την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης. Δεδομένα είναι μια επιλογή η οποία θα πρέπει να είναι συνειδητή σε ένα περιβάλλον το οποίο αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό.

Με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις τάσεις lifestyle να αλλάζουν διαρκώς, ποιοι τομείς franchise πιστεύετε ότι θα είναι πιο δημοφιλείς το 2024 και πώς αυτοί προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς;

Με την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και των τάσεων του lifestyle, ορισμένοι τομείς franchise αναμένεται να γνωρίσουν αυξημένη αναγνώριση το 2024 λόγω της προσαρμογής τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Ένας τομέας που πιθανόν να είναι δημοφιλής είναι οι υγιεινές επιλογές διατροφής. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνουν και αναζητούν επιλογές που προάγουν την υγεία και την ευεξία τους. Τα καταστήματά μας, προβλέποντας αυτή την στροφή των καταναλωτών, προσφέρουν εδώ και αρκετούς μήνες υγιεινές επιλογές γεύματος, υγιεινά σνακ και άλλα προϊόντα σχετικά με τη διατροφή όπως vegan επιλογές ροφημάτων, low calories κλπ.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές και ψηφιακές καινοτομίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν την αγορά. Τα franchise που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ψηφιακή διαφήμιση και οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχουν αυξημένη ζήτηση. Από την πλευρά μας η βελτίωση του ήδη λειτουργικού app προσφέρει στους καταναλωτές μια ευχάριστη εμπειρία παραγγελιοληψίας ενώ σε καταστήματά μας στο εξωτερικό ήδη λειτουργεί σύστημα παραγγελιών μέσω της AI.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το 2024;

Για το 2024, έχουμε μια σειρά στρατηγικών σχεδίων που αποσκοπούν στη συνεχή μας ανάπτυξη και βελτίωση. Καταρχάς, στοχεύουμε στη διεύρυνση της παρουσίας μας στην αγορά της Ελλάδας, με το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε κομβικές θέσεις και τοποθεσίες. Επιπλέον, έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την εμπειρία των πελατών μας, εισάγοντας καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Επιπλέον, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση των διαδικασιών μας, την ενίσχυση της οικολογικής μας προσέγγισης και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για τους εργαζομένους μας. Συνολικά, ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ακόμη πιο επιτυχημένη και βιώσιμη εμπειρία στους πελάτες μας, διατηρώντας τη θέση μας ως ηγέτες στον χώρο της καφεστίασης στην Ελλάδα και συνεχίζοντας την μεγάλη ανάπτυξή μας στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ