Αρχική ResourcesΆρθρα Πανόραμα Franchise 2023 – Editorial
panorama-franchise-2023

Πανόραμα Franchise 2023 – Editorial

Το franchising και το 2022 αλλά και το 2023 προσελκύει όλο και περισσότερους ανεξάρτητους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα υφιστάμενους franchisees.

σύνταξη Loukia Karrori
0 σχόλια

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ακολουθεί την πορεία και τα χαρακτηριστικά που καθόρισαν και το 2022.

Ένας ήπιος ρυθμός ανάπτυξης που κυμάνθηκε γύρω στο 2% για τα δίκτυα franchise ενώ τα σημεία franchise των δικτύων αυξήθηκαν κατά 4%. Οι υποψήφιοι επέλεξαν δυναμικά δίκτυα και κυρίως στους χώρους εστίασης, λιανικής, υπηρεσιών, εκπαίδευσης και τροφίμων-ποτών. Οι κλάδοι ένδυσης, προσωπικής φροντίδας και οικιακού εξοπλισμού παρουσίασαν στασιμότητα ή και πτωτική πορεία.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν τα δίκτυα και το 2023. Οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων, της έλλειψης προσωπικού, της μειωμένης ζήτησης, των αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα , των αυξημένων λειτουργικών δαπανών κυρίως της ενέργειας και της έντασης του ανταγωνισμού, συνεχίζουν να επηρεάζουν και τη ζήτηση στον χώρο του franchising. Η περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένη ζήτηση, μεγέθυνση του κύκλου λήψης απόφασης και αύξηση του ποσοστού αναβλητικότητας.

Εντούτοις, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που προοιωνίζουν μια επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τουλάχιστον σε ορισμένους δυναμικούς κλάδους όπως αυτός της εστίασης, της λιανικής, των τροφίμων – ποτών και των υπηρεσιών.

Ας αναφερθούμε, λοιπόν, σε ορισμένους από αυτούς τους λόγους που συνηγορούν στην εκτίμησή μας ότι το μέλλον του franchising για την επόμενη περίοδο διαφαίνεται συνεχώς βελτιούμενο.

Το franchising και το 2022 αλλά και το 2023 προσελκύει όλο και περισσότερους ανεξάρτητους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα υφιστάμενους franchisees. Η ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα οργανωμένα συστήματα franchise την περίοδο της κρίσης αλλά και του κορωνοϊού, προσελκύουν σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών οι οποίοι αναζητούν ισχυρά brands, δομημένα συστήματα, υποδομές, στρατηγικές συμμαχίες και κυρίως, υποστήριξη αλλά και συνεχή εξέλιξη του concept. Οι επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας ευκαιρίες, αναζητούν οργανωμένες οντότητες με δυναμικούς ηγέτες και έμπειρα στελέχη ώστε να συμπορευτούν στην επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση. Xαρακτηριστικό αυτού του επενδυτικού κοινού είναι η προσεκτική επιλογή της επόμενης κίνησής τους, η αναλυτική διερεύνηση των δεδομένων κάθε επενδυτικής πρότασης και ο ενδελεχής έλεγχος όλων των παραμέτρων μιας επιχειρηματικής πρότασης.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αλλά και το 2023 παρακολουθήσαμε σημαντικές εξαγορές ή συμμετοχές από ισχυρά funds δυναμικών συστημάτων franchise. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναγνωρίζουν κάτι καλό, αμέσως μόλις το δουν. Όλο και περισσότερες εταιρείες franchise λαμβάνουν προτάσεις για συμμετοχή ή και εξαγορά από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική τους και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Η συμμετοχή ισχυρών funds θα δώσει άλλη δυναμική στο franchise και κυρίως ευκαιρίες διεθνούς ανάπτυξης προσφέροντας τους αναγκαίους πόρους που το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα ποτέ δεν προσέφερε.

panorama-franchise-2023

Χαρακτηριστικό επίσης της περιόδου, είναι η συνεργασία μεταξύ ισχυρών συστημάτων franchise είτε αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, είτε βελτιώσεις των επιχειρησιακών λειτουργιών τους ή ακόμα από κοινού αξιοποίηση της αγοραστικής τους δύναμης. Συστήματα franchise συνεργάζονται για από κοινού παρουσία σε κλειστές αγορές είτε για συντονισμένες κινήσεις σε διεθνείς αγορές – στόχους είτε  συνεπενδύοντας σε υποδομές logistics είτε ενώνοντας τις δυνάμεις τους για κοινές αγορές. Αξιοποιούν κοινούς πόρους βελτιώνοντας την ανταγωνιστική τους θέση στην ελληνική αγορά. Ο ρόλος και σε αυτές τις περιπτώσεις των συμβούλων franchise είναι καταλυτικός.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς επενδύσεις των οργανωμένων συστημάτων franchise σε τομείς καινοτομίας, αξιοποιώντας τη δυναμική του δικτύου τους.  Η καινοτομία πάντα βρισκόταν στην καρδιά του franchising. Ακόμα και μετά την πανδημία, οι εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκουν νέους δρόμους να εξορθολογίζουν τα συστήματά τους και να αναπτύσσονται τεχνολογικά με στόχο τη βελτίωση συστημάτων και διαδικασιών, τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία μιας μοναδικής, αναγνωρίσιμης αγοραστικής εμπειρίας, για τον κάθε πελάτη και τέλος να χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για την προώθηση το brand name και του franchise τους.

Οι franchisees, πλέον, είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ. Yπάρχουν οι πηγές, υπάρχουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι μπορεί να προσφέρουν αξιόπιστη καθοδήγηση στους υποψήφιους επενδυτές. Οι ποιοτικοί franchisees, είναι η βάση της ανάπτυξης κάθε δικτύου, ένα πολύτιμο κεφάλαιο το οποίο στο μέλλον θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον χώρο.

Υπάρχουν περισσότερες και αποδοτικότερες ευκαιρίες franchise σε διαφορετικούς τομείς. To franchising πλέον δεν αφορά μόνο την εστίαση και επενδύσεις στον χώρο των σούπερ μάρκετ ή στην εκπαίδευση. Yπάρχουν και νέα και πολύ ενδιαφέροντα franchise που κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους, πολλά από τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας ταυτόχρονα στοιχεία μοναδικότητας, ευελιξία αλλά και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. H διείσδυση του franchising σε δυναμικούς τομείς θα αποτελέσει ένα δυναμικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα στον κλάδο.

Tέλος, οι αλυσίδες franchise επενδύουν σημαντικούς πόρους σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμα ισχυρότερους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και τους καταναλωτές. Επίσης, αρκετά συστήματα αρχίζουν να δημιουργούν ειδικά προγράμματα στοχεύοντας σε επενδυτικά κοινά με στοιχεία διαφορετικότητας.

Κάποια από τα παραπάνω κάνουν πολύ πιο έντονη την παρουσία τους ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στα πρώτα στάδια. Εντούτοις, σηματοδοτούν μια νέα πορεία, μια νέα εποχή για το franchising. Σε αυτή την πορεία, το Franchise Success Media Group παραμένει ενεργό, λαμβάνοντας εκείνες τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν κάθε τι θετικό στον χώρο.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ