Αρχική MagazineΝέο τεύχοςΌλα τα τεύχη Γιώργος Τερζάκης, ΕΝ ΤΑΞΗ | «Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής και σκληρής προετοιμασίας»

Γιώργος Τερζάκης, ΕΝ ΤΑΞΗ | «Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής και σκληρής προετοιμασίας»

σύνταξη Nikos Vasilopoulos
0 σχόλια

«Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τον χώρο της εκπαίδευσης παραμένουν η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές».

Συνέντευξη με τον Γιώργο Τερζάκη, Γενικό Διευθυντή των φροντιστηρίων ΕΝ ΤΑΞΗ, στην ενότητα Απόψεις του ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2022.

en taksi logo

Το 2021 ήταν αρκετά διαφορετικό από το 2020 που πρωτοπαρουσιάστηκε η πανδημία, γιατί συνδέθηκε με προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας. Πώς αντιμετώπισε ο χώρος του franchising την προσπάθεια ανάκαμψης και πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της αγοράς;

Έπειτα από το ισχυρό σοκ που υπέστη η παγκόσμια οικονομία, λόγω της πανδημίας και τις δυσοίωνες μακροοικονομικές προβλέψεις των ειδικών, οι χώρες ενεργοποίησαν εργαλεία ανάπτυξης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Βασικοί κλάδοι αντιμετώπισαν τεράστιες απώλειες λόγω των περιορισμών, ωστόσο οι προσπάθειες στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να μην μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Οι πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που δραστηριοποιούνται με την μέθοδο franchise, προσαρμοστήκαμε γρήγορα στις νέες συνθήκες με αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει διαδικασίες απορρόφησης όλων των διαθέσιμων πόρων και να τους μετατρέψουμε σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Πιστεύω πως η αγορά δείχνει στοιχεία ανάκαμψης αλλά το στοίχημα είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει να επουλώσουμε της πληγές που έφερε η πανδημία. Αυτό θα επιτευχθεί φυσικά εάν δεν υπάρξουν άλλες πληθωριστικές πιέσεις από γεγονότα που θα εκτινάξουν το κόστος ενέργειας ή θα διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δύο χρόνια covid-19 σημαίνει νέες καταναλωτικές συνήθειες, νέα μοντέλα στην αγορά και νέες συνθήκες λειτουργίας αλλά και νέες ιδέες marketing για το franchising. Πώς βλέπετε αυτές τις αλλαγές; Πώς εξελίσσονται και τελικά, τί από όλα αυτά θα εδραιωθεί στον χώρο του franchising;

Η πιο σημαντική αλλαγή που σημειώθηκε στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω covid-19 ήταν η μεταφορά σχεδόν όλων των συναλλαγών και αγορών μέσω του διαδικτύου. Αυτό δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες να εξοικειωθεί ο κόσμος με νέες τεχνολογίες. Η νέα πραγματικότητα οδήγησε όλες τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τομείς όπως τα διαδικτυακά καταστήματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, το digital marketing, τις διαδικτυακές συναλλαγές, την κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων και σε πολλές περιπτώσεις την εξ αποστάσεως εργασία. Πιστεύω πως οι περισσότερες αλλαγές ήρθαν για να παραμείνουν ακόμα και όταν θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα μέτρα. Η αλλαγή που έχει ήδη εδραιωθεί και στον χώρο του franchising, είναι η παράλληλη εμπορική παρουσία στο διαδίκτυο όλων των εταιρειών ανεξαρτήτως μεγέθους, διατηρώντας το αντίστοιχο portfolio υπηρεσιών χωρίς να μεταβάλλεται η ποιότητα τους. Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μία εταιρεία με άψογα οργανωμένες δομές και με διαρκή εκπαίδευση των συνεργατών του δικτύου της.

en taksi drapetswna franchise

Ειδικότερα, η αγορά, το οικονομικό περιβάλλον αλλά και οι franchisees επηρεάστηκαν κι αυτοί από τις εξελίξεις. Ποια θεωρείτε την καθοριστική αλλαγή που συντελέστηκε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των franchisees σήμερα; Επίσης, τι έχει αλλάξει στο profile των υποψηφίων franchisees καθώς και στις δικές σας απαιτήσεις από ένα υποψήφιο franchisee που σας προσεγγίζει;

Η ωρίμανση του διαδικτύου και οι τεράστιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στις καταναλωτικές συνήθειες δημιούργησαν ένα χάσμα ανάμεσα σε παραδοσιακούς επιχειρηματίες και τους νέους επαγγελματίες. Η σχεδόν καθολική χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, αποτελεί την καθοριστική αλλαγή που επηρεάζει τον σχεδιασμό προϊόντων, μετασχηματίζει τον χώρο του franchising και διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά των franchisee του σήμερα. Η τάση που δημιούργησε η πανδημία αφορά την απαίτηση για καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο σε καθημερινές συνήθειες όσο και στην επιχειρηματικότητα. Οι νέος franchisee είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο και με τα σύγχρονες τεχνολογίες προώθησης και αναζητά σύγχρονες επιχειρηματικές λύσεις που να παρέχουν ευελιξία στην φυσική παρουσία. Για εμάς ο ιδανικός υποψήφιος συνεργάτης παραμένει ο επαγγελματίας που διψάει για εξέλιξη και επιτυχία. Εμείς σαν δικαιοπάροχος Όμιλος εν-τάξη διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τις διαδικασίες για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας και να τους οδηγήσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο χώρος του franchising αναμφισβήτητα διατηρήθηκε και εμφανίστηκε ανθεκτικός σε δύσκολες συνθήκες. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του ανθεκτικού franchisor σήμερα;

Πιστεύω πως ο ανθεκτικός franchisor του σήμερα και του αύριο είναι εκείνος που επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και των συνεργατών του. Δεν αρκεί μόνο να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς. Δεν αρκεί μόνο να μετασχηματίζει τις υπηρεσίες του. Χρειάζεται να χτίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευμένο δίκτυο συνεργατών το οποίο θα αφουγκράζεται και θα υλοποιεί πιστοποιημένες διαδικασίες που οδηγούν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις, όσον αφορά τα concept που εμφανίζονται στην αγορά στον κλάδο που δραστηριοποιείστε;

Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τον χώρο της εκπαίδευσης παραμένουν αφενός η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε ως κλάδος και αφετέρου η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές. Οι νέες τεχνολογικές μέθοδοι που αναδείχθηκαν με την πανδημία δημιούργησαν σε κάποιους προσδοκίες για εύκολη παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών γεγονός που πιστεύουμε ότι είναι εντελώς εφήμερο. Η όποια μορφή εκπαίδευσης είτε διαδικτυακή είτε δια ζώσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ποιοτικές και πάνω από όλα αποτελεσματικές εκπαιδευτικές διαδικασίες. Οι βασικές προκλήσεις για εμάς, ως εν-τάξη Φροντιστήρια, παραμένουν η πρόσβαση των μαθητών μας σε ακόμα περισσότερη γνώση, η υποστήριξη και η εκπαίδευση των καθηγητών μας όχι μόνο στο γνωστικό πεδίο αλλά και σε θέματα διαχείρισης και ψυχολογίας και φυσικά οι συνεργάτες μας να λαμβάνουν συνεχώς τον μέγιστο βαθμό τεχνογνωσίας και υποστήριξης εκμηδενίζοντας το επιχειρηματικό ρίσκο. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής και σκληρής προετοιμασίας. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν ποιοι θα ξεχωρίσουν στον κλάδο μας και θα αποτελέσουν τους leaders του αύριο.

Πώς αποτιμάτε την οικονομική πορεία και την ανάπτυξη του δικού σας μοντέλου franchise τη χρονιά που πέρασε; Ποια είναι τα σχέδια του οργανισμού σας για το 2022;

Στα εν-τάξη Φροντιστήρια την προηγούμενη χρονιά ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο που είχαμε θέσει για την ανάπτυξη του δικτύου. Ωστόσο αυτό που ήταν προτεραιότητα για εμάς και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας ήταν η οικονομική ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων εκπαιδευτηρίων του ομίλου μας. Τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο μαθητών, οι μονάδες παρουσίασαν αύξηση 28%. Από την αρχή της πανδημίας προσαρμόσαμε άμεσα την λειτουργία μας στο διαδικτυακό περιβάλλον χωρίς να μεταβληθεί η ποιότητα των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότεροι μαθητές και να σημειωθεί τεράστια αύξηση μαθητολογίου. Για τον Όμιλο Φροντιστηρίων εν-τάξη, το 2022 είναι μια ακόμα χρονιά δημιουργίας. Τα σχέδια μας κινούνται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την δημιουργία νέων πετυχημένων εκπαιδευτηρίων με άξιους συνεργάτες με όραμα την επιτυχία. Ο άλλος αφορά την δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προϊόντων τόσο για τους μαθητές μας όσο και για του εκπαιδευτικούς μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο εκπαιδευτικός μας όμιλος την τελευταία πενταετία έχει παρουσιάσει στην ίδρυση νέων φροντιστηρίων αύξηση 300% και συγκεκριμένα από 4 εκπαιδευτήρια έχουμε φτάσει στα 18 και αντίστοιχα η αύξηση των μαθητών αγγίζει το 280%. Το 80% των εκπαιδευτηρίων μας από την πρώτη κιόλας χρονιά περνούν σε κερδοφορία ενώ πάνω από το 95% στην διετία έχουν αποσβέσει την επένδυση τους.

Σχετικά άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησης. Συμφωνώ